Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Slováci sú už v dejisku odvety vo Švédsku


12.03.2011


Slovenskí hádzanári sa v sobotu presunuli do Štokholmu, kde ich v nedeľu čaká odvetný duel kvalifikácie ME 2012 proti Švédsku


ŠTOKHOLM 12. marca (SITA) - Hádzanárska reprezentácia mužov Slovenska je už v dejisku nedeľňajšieho stretnutia kvalifikácie ME 2012, v ktorom si od 18.10 h zmeria sily s domácim Švédskom. Po rannom budíčku v hoteli Bonbón nasadlo do autobusu smer viedenské letisko Schwechat všetkých 16 nominovaných hráčov spolu s kompletným realizačným tímom. Na letisku sa slovenská výprava stretla s hádzanárkami budapeštianskeho Ferencvárosu, ktoré mierili do Francúzska za povinnosťami v PVP, kde na nich v nedeľňajšom prvom štvrťfinále čakal Toulon. Najmä pre brankára Teodora Paula a pivota Martina Mazáka, ktorí si obliekajú dres "Fradi", to bolo milé stretnutie s klubovými spoluhráčkami.

   Lietadlo spoločnosti bývalého skvelého pilota formuly 1 Nikiho Laudu dorazilo do Štokholmu po takmer dvojhodinovom lete v predstihu. Po presune do hotela a olovrante čakal dobre naladených Slovákov od 18.00 h tréning, ale nie v Globe Arena Hovet, v ktorej nastúpia proti Švédom v rámci 4. kola 4. kvalifikačnej skupiny (rozhodujú Španieli Muro San José a Rodríguez Murcia).

   "Na odvetu sa teším. Ja som ešte vo Švédsku nebol. Verím, že tu niečo uhráme," poznamenal krídelník Miroslav Volentics, ktorý strelil v stredu pri víťazstve 23:21 záverečný gól duelu. Slovenskí hádzanári sú vďaka tomuto triumfu už viac-menej jednou nohou na európskom šampionáte v Srbsku. Švédi, ak chcú ísť v šľapajach svojich premožiteľov z bratislavskej Hant arény, potrebujú v nedeľu vyhrať. "Čaká nás ťažké stretnutie, pretože domáci urobia maximum pre víťazstvo. My však môžeme hrať uvoľnene, pod tlakom budú teraz Švédi," uviedol kouč SR Zoltán Heister.

Slovenskí hádzanári si po popoludňajšom prílete boli v sobotu podvečer zľahka zatrénovať. Slováci však nemohli trénovať v Globe Arena Hovet, kde odohrajú odvetu, a tak sa rozhýbali v jednej z hál neďaleko hotela. Po krátkom strečingu nasledoval futbalový duel "modrí" vs. "zelení", ktorý sa skončil jednoznačným výsledkom v prospech mužstva oslabeného o jedného hráča - Richarda Štochla. Toho nechal kouč Zoltán Heister odpočívať na hoteli, aby sa predišlo riziku zhoršenia zdravotného stavu, keďže skúsený brankár mal zvýšenú teplotu. Hlavnou hviezdou večera bol Daniel Valo. Svoje kanonierske schopnosti potrvdil ľavoruký bombardér aj nohami, keď strelil 9 gólov a bol teda strojcom víťazstva "modrých" v pomere 17:7. Valovi dobre sekundoval aj ďalší hrotový hráč a futbalový špílmacher v jednej osobe Csaba Szücs ml., autor 4 presných zásahov. V tíme "zelených" boli najúspešnejšími strelcami dvojgóloví Vladimír Guzy a Martin Straňovský. Zaujímavosťou duelu bolo, že do bránok sa postavili z hľadiska výšky dva protipóly. Kým v svätyni "modrých" žiaril jeden z najnižších v kádri Radoslav Antl (180 cm), za "zelených" chytal najvyšší Oliver Rábek (204 cm), napriek snahe však skončilo v jeho sieti o desať gólov viac. Po futbalovom zápase naordinoval tréner Heister svojim zverencom ešte jednoduché cvičenia s loptou a na záver opäť nasledoval strečing. V nedeľu čaká slovenských hádzanárov analýza hry súpera, oboznámenie sa s dejiskom stretnutia a po obede a krátkom oddychu už očakávaný šláger 4. kvalifikačnej skupiny.

   "Očakávam od Švédov lepší výkon, ako podali u nás. Určite nám budú chcieť vrátiť stredajšiu prehru (21:23 - pozn.), pretože si boli istí víťazstvom v Bratislave, ale my sme im tento zámer prekazili. Musíme držať s nimi čo najdlhšie krok, aby znervózneli, čo by mohlo byť vodou na náš mlyn. Dá sa s nimi hrať aj na ich pôde, ale potrebujeme podať ešte disciplinovanejší výkon ako naposledy a nesmieme dostávať ľahké góly," poznamenal pre agentúru SITA necelých 24 hodín pred zápasom Csaba Szücs ml., ktorý by mal pri absencii chorého Petra Kukučku opäť dirigovať hru slovenského družstva.

Nominácia hádzanárov Slovenska na odvetný zápas kvalifikácie ME 2012 proti Švédsku (13. 3. 2011 v Štokholme):

Brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomeration HB/Fr.), Teodor Paul (Celebi-FTC Budapešť/Maď.)

Pivoti: Andrej Petro (Budapest Bank Kecskemét KSE/Maď.), Michal Kopčo (RK Croatia Osiguranje Záhreb/Chor.), Martin Mazák (Celebi-FTC Budapešť/Maď.)

Krídla: Martin Straňovský (Reale Ademar León/Šp.), Tomáš Urban (Tatabánya Carbonex KC/Maď.), Radoslav Antl (Tatran Prešov), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava)

Spojky: Daniel Valo (HSG Wetzlar/Nem.), Csaba Szücs ml. (TV Grosswallstadt/Nem.), Maroš Baláž (Pick Szeged/Maď.), Péter Szabó (Budapest Bank Kecskemét KSE/Maď.), Vladimír Guzy (1. MHK Košice), Oliver Rábek (HC Štart Nové Zámky), Marek Mikéci (Tatran Prešov).

Tabuľka 4. skupiny:

1. Slovensko 3 3 0 0 96:70 6
2. Švédsko 3 2 0 1 83:78 4
------------------------------------------------
3. Izrael 3 1 0 2 81:94 2
4. Čierna Hora 3 0 0 3 76:94 0



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL