Máj 2024
PUSŠPSN
6

W17 EHF Euro 2015

Dávid: Bol som desať minút v tranze..


30.03.2011


V provinčnom Grosswallstadte zavládla eufória. Tím slovenského trénera Petra Dávida sa postaral o top senzáciu na hádzanárskej scéne.


Nielen v nemeckých médiách sa víťazstvo Grosswallstadtu na pôde úradujúceho šampióna z Kielu (28-25) stalo témou číslo 1. Dychvyrážajúci výsledok z 27. kola nemeckej hádzanárskej bundesligy prenikol do celého sveta, nás nesmierne teší, že rukopis pod ním má slovenský tréner TVG Peter Dávid, ktorého zverencom je aj náš reprezentant Csaba Szücs. "Som milo prekvapený a zároveň nesmierne šťastný, aký ohlas vyvolalo naše nečakané víťazstvo. Zavládla tu malá eufória," stále v sebe neskrýval dojatie 44-ročný slovenský tréner, ktorý v Nemecku pôsobí už 16. rok. Sám priznáva, že väčší výsledok sa mu azda ešte nepodaril. "Na ten deň nikdy nezabudnem. Určite je jedným z najkrajších v mojom hádzanárskom živote," pokračoval rodák z Malaciek v rozhovore pre oficiálny web SZH.

Peter, určite vám "horí" telefón, skúste nám však priblížiť, čo sa asi dialo po záverečnom klaksóne v Kieli..
"Slovami to azda aj ťažko opísať. Bezprostredne po ňom prepukla v našom tábore doslova eufória. Ja som bol asi desať minút úplne mimo, skákal som od radosti, objímal sa s hráčmi, funkcionármi, jednoducho, bolo to niečo, na čo nikdy v živote nezabudnem."

Kiel prehral na domácej palubovke po neuveriteľných 1239 dňoch. Vďaka čomu sa zrodila táto senzácia?
"Na rozdiel od domácich sme neboli pod psychickým tlakom, išli sme si zahrať, a tak to od začiatku aj vyzeralo. Polčas síce skončil nerozhodne, no poviem pravdu, už to ma hnevalo, pretože som videl, že na nich máme. Zároveň sme si však boli vedomí schopnosti Kielu otočiť zápas v priebehu piatich minút. Čím dlhšie sme ich však držali ´pod sebou´, tým viac nervozity sa na nich lepilo. Skvele nám zachytal brankár, ku ktorému sa pridali aj hráči v poli. Ak mám byť úprimný, o víťazstve som bol presvedčený až necelú minútu pred koncom, keď sme odskočili na dva góly.."

Na sever Nemecka ste pritom cestovali v oklieštenej zostave..
"Súpisku sme lepili doslova v hodine dvanástej. Keď vám poviem, že na poslednú chvíľu sme ešte zo školy vytiahli štrnásteho hráča, aby s nami mohol cestovať, tak to aj ťažko uveríte (smiech)."

Nebol risk brať mladíkov zrovna na zápas k obhajcovi?
"Práveže ja som im chcel dať konečne šancu. A kedy už, keď nie v zápase, v ktorom môžete prakticky len získať? Som rád, že boli pri tom s nami a mali skvelý zážitok."

Zdá sa, že vaše mužstvo je vo forme, darí sa vám aj v pohári EHF, kde máte pred štvrťfinálovou odvetou so Saint Raphael Var hrateľnú pozíciu.
"Áno, vo Francúzsku sme síce prehrali (31-32, pozn. red.), ale len o gól, čiže určite sa s tým dá niečo robiť. Pred domácim publikom budeme chcieť potvrdiť aj úspech z Kielu a ak sa nám to podarí, budeme v semifinále."

Hospodárske ťažkosti neobišli ani Groswaldstadt, vedenie avizovalo, že po sezóne sa budete musieť zaobísť bez "drahších" hráčov, nemôžu posledné výsledky a obrovský pozitívny ohlas, ktorým sa TV spropagoval po celom svete, niečo zmeniť?
"Ostáva nám len dúfať. Bol by som veľmi rád, ak by to prinieslo nejaký vietor do plachiet, avšak je to otázka na kompetentných. Máte pravdu, teraz sa o nás píše všade, mne doslova ´horí´ telefón, je zrejmé, že niečo sme dosiahli. Či to bude mať dozvuky aj v tomto smere, uvidíme."

Ak nie, rozlúčiť sa budete musieť asi aj s Csabom Szücsom, nebude vám za ním smutno?
"Ťažko z mojej pozície ovplyvním tieto veci. Csaba je výborný hráč, ktorého by mal rád v družstve azda každý tréner. Nebudem predbiehať, uvidíme, ako sa situácia vyvinie, a či klub bude schopný utiahnuť aj legionárov. Poviem to otvorene, snažím sa na ten budúci ročník ešte nemyslieť."

Doplníme, že odveta štvrťfinále Pohára EHF je na programe 3. apríla v Grosswallstadte.



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL