Apr 2024
PUSŠPSN
27

W17 EHF Euro 2015

Slovenky proti Dánkam, Chorvátkam a Taliankam


27.04.2011


Žreb kvalifikácie ME 2012 v hádzanej žien v Holandsku.


Hádzanárky Slovenska budú o účasť na budúcoročných majstrovstvách Európy žien v Holandsku (2. - 16. decembra 2012) bojovať v 6. kvalifikačnej skupine spolu s Talianskom, Chorvátskom a Dánskom. Rozhodol o tom stredajší popoludňajší žreb na zámku Nienoord v holandskom Leeku. Účasť na európskom šampionáte si vybojujú prvé dve družstvá z každej skupiny.

"Myslím si, že to pre nás mohlo dopadnúť aj horšie. Keď sa pozriem na zloženie jednotlivých skupín, len ťažko by som zvolil niečo, čo by bolo pre nás najideálnejšie. Dánky sú favoritkami skupiny. O druhé postupové miesto by sme mali bojovať my s Chorvátkami. Talianky nepodceňujem, ale ak chceme niečo dosiahnuť, musíme ich zdolať doma i vonku," komentoval pre agentúru SITA kouč žien SR Štefan Katušák výsledok žrebu v podaní šéfa súťažnej komisie EHF Jana Tuika a generálneho sekretára EHF Michaela Wiederera.

Slovenské reprezentantky sa ocitli v spoločnosti dvoch účastníkov ME 2010. Dánsko skončilo na šampionáte v domácom prostredí štvrté, Chorvátsko obsadilo 9. miesto. "Nás žrebovali z tretieho koša, takže sme si príliš nemohli vyberať. Z druhého by boli asi najprijateľnejšie Rakúšanky alebo Macedónčanky, ale to však môže byť relatívne. Keď žrebovali posledné dva tímy z druhého koša a v osudí boli už len Maďarky a Chorvátky, v danej situácii sme obstáli lepšie, pretože s maďarskými hádzanárkami máme za ostatné obdobie nepriaznivú bilanciu. Chorvátske družstvo, ktoré dosiahlo na ME 2010 dobré výsledky, je však tiež kvalitné. Zaujímavé je, že sme dostali súperov, s ktorými sme sa už dávno nestretli," dodal Š. Katušák.

Dve krajiny - Holandsko ako usporiadateľ a Nórsko ako obhajca prvenstva - majú účasť zabezpečenú automaticky. O zvyšných štrnástich účastníkoch sa rozhodne v kvalifikácii, ktorá sa druhýkrát uskutoční v skupinovom formáte fázy play-off. Od októbra 2011 do júna 2012 sa bude hrať v siedmich kvalifikačných skupinách systémom doma - vonku (každý odohrá dovedna 6 duelov), na kontinentálny šampionát postúpia prví dvaja z každej skupiny a skompletizujú tak počet účastníkov ME na šestnásť.

Vyžrebovanie základných skupín hlavnej fázy kvalifikácie hádzanárok o postup ME 2012 v Holandsku (2. - 16. 12. 2012):
1. skupina: Azerbajdžan, Bielorusko, Maďarsko, Nemecko,
2. skupina: víťaz turnaja I. fázy kvalifikácie, Portugalsko, Srbsko, Rumunsko,
3. skupina: 2. tím turnaja I. fázy kvalifikácie, Poľsko, Čierna Hora, Rusko,
4. skupina: Litva, Turecko, Macedónsko, Francúzsko,
5. skupina: Česko, Slovinsko, Rakúsko, Švédsko,
6. skupina: Taliansko, SLOVENSKO, Chorvátsko, Dánsko,
7. skupina: Švajčiarsko, Island, Ukrajina, Španielsko.

Hracie termíny:
kvalifikácia: 19. - 20. októbra 2011 (1. kolo zápasov v skupinách), 22. - 23. 10. 2011 (2. kolo), 21. - 22. 3. 2012 (3. kolo), 24. - 25. 3. 2012 (4. kolo), 30. - 31. 5. 2012 (5. kolo), 2. - 3. 6. 2012 (6. kolo).

Zdroj: SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL