Máj 2024
PUSŠPSN
3

W17 EHF Euro 2015

Začína ženské play-off, favoritom je Iuventa


29.04.2011


Počas víkendu sa začína národné play-off o titul majstra SR v hádzanej žien.


Po reprezentačnej pauze sa v závere tohto týždňa opäť začne bojovať na domácej ženskej ligovej hádzanárskej scéne. Spoločná slovensko-česká súťaž hádzanárok vstúpi počas víkendu do vyraďovacej fázy. V sobotu a nedeľu sú na programe úvodné zápasy semifinále národného play-off na Slovensku i v Česku, do ktorého sa kvalifikovali štyri najlepšie tímy oboch krajín po základnej časti 9. ročníka základnej časti interligy hádzanárok (WHIL). Semifinálové kvartetá majú v oboch krajinách z troch štvrtín rovnaké zloženie ako vlani (v SR Bánovce nahradili Trenčín a v ČR Zlín vystriedal Písek).

Do slovenského play-off vstúpi z najvýhodnejšej pozície Iuventa Michalovce, ktorá si už na úvod zmeria sily s úradujúcim šampiónom ŠKP Bratislava. V sobotu sa hrá na Zemplíne od 18.15 h, v nedeľu od 11.30 h. "Družstvo ŠKP sa citeľne oslabilo, ale nesmieme ho podceniť. Našou úlohou je potvrdiť úlohu favorita. Chceme zvíťaziť v oboch stretnutiach, aby sme do Modry, kde bude hrať ŠKP najbližšie doma, cestovali s tromi postupovými mečbalmi," uviedol pre Korzár kouč Iuventy Dušan Daniš, ktorý nebude môcť ešte rátať s  Obšatníkovou, Kalaninovou a Mičiníkovou.

Bratislavčanky sú šampiónkami z uplynulých troch sezón. Ich súčasné ambície sú pred reprízou minuloročného finále oveľa skromnejšie. "Iuventa je hlavný ašpirant na titul. V momentálnej zostave nemáme veľké šance. Budeme však bojovať a pokúsime sa Michalovčanky čo najviac potrápiť," poznamenal tréner ŠKP Peter Olšavský, ktorý nebude mať počas víkendu k dispozícii klasickú pivotku. Cicmanová je po plastike krížneho väzu a počítať nemôže ani so Štetákovou.

Druhú semifinálovú dvojicu tvoria HK Slovan Duslo Šaľa a Bánovský HK Gabor Bánovce nad Bebravou. Dá sa očakávať vyrovnaná séria, čo potvrdzujú aj slová hráčky obhajcu lanského bronzu Zuzany Piskayovej: "Určite to bude náročná séria dvoch vyrovnaných družstiev bez jasného favorita. Obidva tímy disponujú skúsenými hráčkami. Uspieť by sme mohli najmä eliminovaním ich najlepšej hráčky Tóthovej, kvalitnou obranou, rýchlym prechodom do protiútoku a kolektívnym poňatím hry," naznačila na klubovej stránke recept na úspech šalianska stredná spojka. Duslu bude chýbať najlepšia kanonierka Simona Szarková, ktorá sa nedávno zranila v prípravnom zápase juniorskej reprezentácie.

Bánovský nováčik súťaže si v semifinále trúfa a postúpiť do finále by mu mohla pomôcť aj skúsená spojka Monika Kollárová, ktorá pred novembrovými duelmi 3. kola PVP proti maďarskému Ferencvárosu ukončila pôsobenie v BHaK. Tento týždeň sa však nečakane objavila na tréningu. "Pevne verím, že v sobotu s nami odcestuje do Šale. Je to skúsená hráčka a bola by to pre nás veľká posila," povedal k možnému návratu Kollárovej bánovský kormidelník Ivan Pompoš. V Šali sa v sobotu 30. 4. hrá od 18.00 h, v nedeľu 1. 5. pred televíznymi kamerami od 11.00 h.

V Česku sa rovnako ako na Slovensku hrá semifinále a potom aj finále na tri víťazstvá. Najväčším favoritom na zisk titulu je opäť obhajca DHC Slavia Praha, ktorý sa stal celkovým víťazom 9. ročníka WHIL a v semifinále sa stretne s DHK Zora Olomouc. V druhej sérii zvedú boj o finále HC Zlín a HC Britterm Veselí nad Moravou, ktorý vedie slovenský kouč Peter Sabadka.

Novinkou je opätovné zavedenie súbojov o 3. miesto. Na Slovensku sa bude hrať na tri víťazstvá, v Česku pohárovým spôsobom na odvetu (prvý duel u horšie umiestneného po základnej časti). V ČR sa bude bojovať o udržanie v skupine o 5. - 8. priečku, v ktorej sa kvarteto družstiev stretne každé s každým doma - vonku, pričom body zo vzájomných stretnutí v základnej časti sa im započítavajú. Noví šampióni budú známi najneskôr 25. mája 2011.

WHIL - národné play-off o majstra SR - program semifinále (hrá sa na tri víťazstvá):
1. zápasy: sobota (30. 4.): 18.15 h Iuventa Michalovce (1. spomedzi slovenských družstiev po základnej časti) - ŠKP Bratislava (4.), 18.00 HK Slovan Duslo Šaľa (2.) - Bánovský HK Gabor Bánovce nad Bebravou (3.),
2. zápasy: nedeľa (1. 5.): 11.30 h Iuventa Michalovce - ŠKP Bratislava, 11.00 HK Slovan Duslo Šaľa - Bánovský HK Gabor Bánovce nad Bebravou,
3. zápasy: sobota (7. 5.): 17.30 h ŠKP Bratislava - Iuventa Michalovce, 18.00 Bánovský HK Gabor Bánovce nad Bebravou - HK Slovan Duslo Šaľa,
prípadné 4. zápasy: nedeľa (8. 5.): 11.00 h ŠKP Bratislava - Iuventa Michalovce, 10.30 Bánovský HK Gabor Bánovce nad Bebravou - HK Slovan Duslo Šaľa
prípadné 5. zápasy: streda (11. 5.): 17.30 h Iuventa Michalovce - ŠKP Bratislava, 18.00 HK Slovan Duslo Šaľa - Bánovský HK Gabor Bánovce nad Bebravou.

Zdroj: SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL