Máj 2024
PUSŠPSN
17

W17 EHF Euro 2015

Česi počítajú s WHIL naďalej, Slováci chcú mať opäť 6 tímov


21.06.2011


Obnovenie spoločnej ligovej súťaže v hádzanej mužov nie je podľa prezidentov oboch zväzov momentálne na obzore.


Spoločná slovensko-česká súťaž hádzanárok (WHIL) vstúpi začiatkom septembra do svojho jubilejného desiateho ročníka. "Sme jediný šport, ktorému sa darí držať spoločnú súťaž klubov zo Slovenska a Česka," uviedol riaditeľ WHIL Peter Brunovský pred žrebovaním nadchádzajúcej sezóny.

Problémy slovenských klubov spôsobili neistotu ohľadom počtu účastníkov, napokon ich bude spolu trinásť, z toho len päť namiesto šiestich zo SR. "Sme šťastní, že nám podarilo udržať počet aspoň piatich účastníkov, keďže podľa reglementu súťaže nesmie klesnúť toto číslo pod päť," s úľavou skonštatoval na margo pokračovania WHIL prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša a do budúcnosti optimisticky poznamenal: "Veríme, že o rok bude v ženskej interlige opäť štartovať šesť slovenských klubov. Bez podpory miest, obcií a štátu je to však ťažké." Jeho náprotivok, prezident Českého zväzu hádzanej (ČSH) Jaroslav Chvalný k otázke budúcnosti ženskej interligy poznamenal: "My s WHIL naďalej počítame. Samozrejme, boli by sme radi, keby sme našli partnera pre súťaž. Žiaľ, momentálne nie je jednoduché zohnať marketingového partnera."

Obnovenie spoločnej ligovej súťaže mužov zatiaľ nie je na obzore. "Je to problém. Česi si v uplynulej sezóne vyskúšali nový hrací systém bez play-off. Momentálne to nie je možné zladiť, navyše opätovný vznik spoločnej ligy nefigurujev súčasnosti medzi želaniami českých klubov. Chceme však pokračovať v zbližovaní na mládežníckej úrovni a dohodli sme sa, že od budúceho roka sa uskutočnia spoločné turnaje Final Four v kategórii dorastu," povedal na túto tému Holeša, ktorého doplnil Chvalný: "My budeme zvažovať otázku spoločnej pohárovej súťaže mužov, ktorej návrh sme už dostali a v najbližších dňoch budeme o ňom rokovať so zástupcami klubov. Musím však povedať, že náš termínový kalendár je momentálne veľmi nahustený."

Na tlačovej besede nasledujúcej po žrebe WHIL 2011/2012 sa dostali k slovu aj zástupcovia dvoch nových družstiev na mape klubov. Ľubomír Orosz, generálny manažér ŠKP Bratislava, ktorý nadviazal spoluprácu so Sencom a v súťaži bude vystupovať ako ŠKP Piccard Senec uviedol, že hlavnou úlohou bude zabudovať do interligového družstva mladé hráčky. Na prácu s talentovanými hádzanárkami sa budú spoliehať aj v Slávii UDHK ŠG Nitra-Sereď. "Perspektívne by sme chceli byť prínosom pre túto súťaž. Prvý rok vo WHIL bude zrejme ťažký, ale určite to bude dobrá skúsenosť," poznamenal tréner Slavomír Varga, ktorého zverenky budú hrávať svoje zápasy v meste pod Zoborom.

Zdroj: SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL