Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Novým reprezentačným trénerom žien je Peter Sabadka


22.08.2011


Slovenskú reprezentáciu bude viesť spoločne s Lenkou Černou.


Novými kormidelníkmi reprezentácie hádzanárok Slovenska sa stali Peter Sabadka a Lenka Černá, ktorí na trénerskej lavičke nahradia duo Štefan Katušák - Ján Beňadik. Dvojicu nových koučov oficiálne predstavilo vedenie Slovenského zväzu hádzanej (SZH) na pondelkovej tlačovej besede v Bratislave. "Rozhodli sme sa pre tento trénerský tamdem. Chceme dať nový impulz slovenskej ženskej hádzanej, ktorá v uplynulých rokoch neprežívala úspešné obdobie. Sabadka je zástupca mladej nastupujúcej generácie trénerov, Černá je svetová legenda a veľká motivátorka. Veríme, že tímový duch sa podarí preniesť aj na naše reprezentantky. Zmluva znie na štyri roky s platnosťou od 1. septembra. Trénerskej dvojici sme nedávali konkrétne ciele pred blížiacou sa kvalifikáciou ME. Každé príjemné prekvapenie by nás však potešilo. V prvých dvoch rokoch počítame predovšetkým s tvorbou družstva," povedal na úvod oficiálnej prezentácie prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša.

Peter Sabadka je v súčasnosti trénerom úradujúceho českého majstra HC Britterm Veselí nad Moravou, kde je jeho zverenkyňou aj skúsená 45-ročná brankárka Lenka Černá. Sabadka začal svoju trénerskú kariéru v bratislavskom Interi, niekoľko rokov pôsobil v HK Štart Trenčín a viedol aj mládežnícke reprezentácie dievčat (v uplynulej sezóne juniorky). "Pôsobenie na reprezentačnej úrovni v seniorskej kategórii je ocenením doterajšej práce, prijal som to ako veľkú športovú výzvu. Uvedomujem si, že aktuálny tajming je veľmi náročný, lebo aj na klubovej úrovni máme vysoké ciele spojené s účasťou v Lige majstrov. Bude to náročné, ale vynasnažíme sa efektívne využiť pozitíva z predchádzajúceho obdobia. Chceme na ne nadviazať a postupne vytvoriť družstvo, do ktorého zabudujeme vhodné typy mladých hráčok. Vynasnažíme sa odviesť stopercentnú prácu, aby sme dosiahli dobré výsledky a zastavili výkonnostný pád," uviedol na stretnutí s novinármi Peter Sabadka.



Rodáčka z Olomouca Černá je bývalá československá a česká reprezentantka s viac ako 300 štartmi za národný tím, účastníčka OH (5. miesto v roku 1988), MS (2. v roku 1986) a ME, legionársky pôsobila v Nemecku a Francúzsku, kde sa stala najlepšou brankárkou. Na konte má majstrovské
tituly so Šaľou, Zlínom, Olomoucom, Veselí nad Moravou a francúzskym Metz a je šesťnásobnou najlepšou hádzanárkou v ČR. "Ponuka ma nezaskočila, ale príjemne prekvapila. Prijala som ju po predchádzajúcej štvorročnej skúsenosti s pozíciou asistentky v tíme ČR. V každom prípade je to pre mňa výzva vyskúšať si túto prácu aj v ďzahraničíď, pretože do budúcnosti mám ambíciu venovať sa trénerskej práci. Verím, že sa nám podarí ísť cestou, ktorá posunie slovenskú hádzanú ďalej," poznamenala stále ešte aktívna brankárka Lenka Černá.

Slovenská reprezentácia hádzanárok bola bez realizačného tímu necelý mesiac. Vedenie SZH koncom júla oznámilo dohodu o ukončení pôsobenia hlavného kouča Štefana Katušáka, ktorý však vzápätí nastúpil do funkcie zväzového trénera mládeže. Katušák prevzal post kormidelníka ženskej reprezentácie v polovici júla minulého roku po Ľubomírovi Popluhárovi. Šesťdesiatjedenročný rodák z Poproča neuspel so svojimi zverenkami na decembrovom turnaji I. fázy kvalifikácie o postup na MS 2011 v Brazílii, keď Slovenky obsadili v poľskom Lubline v konkurencii 5 tímov až 4. miesto a šokujúco prehrali aj s Britkami(26:27). Slovenky čaká najbližšie kvalifikácia na postup na ME 2012 v Holandsku. Svoje účinkovanie v 6. skupine, v ktorej budú ich súperkami Dánky, Chorvátky a Talianky, začnú už pod vedením dua Sabadka - Černá 19. októbra duelom v Dánsku. O tri dni neskôr privítajú v michalovskej Chemkostav aréne Chorvátky.

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL