Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Základná časť bez Prešova, Tatran stále jasným favoritom


31.08.2011


Hádzanárska extraliga mužov 2011/2012 s 9 účastníkmi sa začne piatkovou predohrávkou Bardejov - Nové Zámky


Najvyššia slovenská súťaž v hádzanej mužov sa v sezóne 2011/2012 začne v piatok 2. septembra predohrávkou, v ktorej od 18.00 hodiny nováčik MHC Bardejov privíta bronzový tím uplynulej sezóny HC Štart Nové Zámky. Zvyšné zápasy 1. kola sú na programe v sobotu 3. 9. tiež so začiatkom o 18.00 h. Vicemajstrovský 1. MHK Košice sa predstaví na pôde bratislavského ŠKP, ktorého domovským stánkom bude hala v Dome športu. HC SPORTA Hlohovec začne sezónu v domácom prostredí proti HK Topoľčany, pričom stretnutie bude vyvrcholením osláv 60. výročia organizovanej hádzanej v Hlohovci. Zaujímavá bude konfrontácia MŠK Považská Bystrica s ambicióznym a kvalitne posilneným nováčikom HC winLand Michalovce.



Extraliga bude mať deväť účastníkov, v porovnaní s vlaňajškom o dvoch viac, keďže možnosť na návrat využil MHC Edymax Bardejov a šancu dostal aj HC winLand Michalovce. Bardejovčania, ktorí sa tesne pred sezónou 2010/2011 odhlásili pre finančné problémy, sa medzi elitu vracajú po ročnej pauze vďaka odkúpeniu extraligovej licencie od B-tímu Tatrana Prešov ako víťaza I. ligy mužov 2010/2011. Michalovčania síce skončili v I. lige až tretí, ale tímy pred nimi nemohli mať z rozličných príčin extraligovú
príslušnosť, takže na Zemplíne sa bude po 12 rokoch hrať opäť najvyššia hádzanárska súťaž mužov. Nový ročník bude špecifický vzhľadom na to, že úradujúci šampión Tatran Prešov vynechá základnú časť. Prešovčania štartujúci aj v regionálnej SEHA League vstúpia do slovenskej súťaže až od nadstavbovej časti. Zverenci novej trénerskej dvojice Djordje Rašič - Ivan Pompoš sú jednoznačnými favoritmi extraligy aj v sezóne 2011/2012. Pre obhajcov prvenstva je cieľom zisk ôsmeho titulu v ére samostatnosti. Na medailové pozície by sa radi vrátili Hlohovčania, ktorí prešli výraznou obmenou kádra. Ani ďalšie tímy netaja svoje ambície dostať sa medzi kvarteto najlepších.



Hrací formát extraligy mužov sa zmenil. V základnej časti sa osem tímov (bez Prešova) stretne systémom každý s každým doma - vonku. V nadstavbovej časti, do ktorej sa zapojí už aj Tatran Prešov, sa súťaž rozdelí na dve časti. Prvé štyri družstvá po základnej časti spoločne s úradujúcim majstrom odohrajú proti sebe po dva zápasy (doma - vonku), tímy z 5. - 8. miesta po základnej časti sa v nadstavbe stretnú medzi sebou štyrikrát (dvakrát doma - dvakrát vonku). Novinkou sú aj bonifikačné body, ktoré kluby získajú za umiestnenie v základnej časti (4-3-2-1-0, resp. 3-2-1-0), pričom Tatran vstúpi do súťaže s nulou na konte. Potom nasleduje play-off, do ktorého postúpi osem mužstiev (1. - 8., 2. - 7., 3. - 6., 4. - 5.). Vo štvrťfinále, semifinále, finále sa hrá na 3 víťazné duely (prvé, tretie, prípadne piate u lepšie umiestneného po nadstavbovej časti). Nový majster SR bude známy najneskôr 27. mája 2012. Zápasy o 3., o 5. - 8. (5. - 8. a 6. - 7.) a následne o 5. i 7. miesto sa hrajú pohárovým systémom doma - vonku (prvý duel u horšie umiestneného po nadstavbovej časti). Posledný tím tabuľky po nadstavbovej časti zostupuje z extraligy a v sezóne 2012/2013 ho nahradí víťaz I. ligy.

Program stretnutí 1. kola slovenskej extraligy v hádzanej mužov 2011/2012:
piatok 2. 9.:
MHC Bardejov - HC Štart Nové Zámky (18.00)
sobota 3. 9.:
HC SPORTA Hlohovec - HK Topoľčany (18.00)
ŠKP Bratislava - 1. MHK Košice (18.00, ŠH Dom Športu)
MŠK Považská Bystrica - HC winLand Michalovce (18.00)
Tatran Prešov vstúpi do súťaže až v nadstavbovej časti

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL