Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Slovenská prestrelka v Lige majstrov


18.10.2011


Vyjadrenie F.Šulca k vynikajúcemu víkendovému zápasu s Reale Ademar León a k nominácii hráčov na ME 2012


Skvelý strelecký súboj dvoch slovenských reprezentantov priniesol víkendový zápas 3. kola skupinovej fázy Ligy majstrov Pick Szeged - Reale Ademar León (31:35). František Šulc ml. skóroval za domácich desaťkrát, Martin Straňovský v drese hostí mu sekundoval deviatimi zásahmi. Výborná vizitka!

Ako navráva výsledok, v obrane sa oba tímy príliš nepochlapili... „A pritom práve na tom sme chceli postaviť našu hru – základom mala byť pozorná obrana a výkon brankárov. Napokon to bolo presne naopak,“ vraví F. Šulc,  spojka szegedského tímu. Pritom maďarské mužstvo odštartovalo duel veľmi dobre (viedlo aj 12:9), najmä vďaka Šulcovým gólom. Ademar však postupne doťahoval a vyrovnal prakticky s polčasovým klaksónom (16:16). „Po slušnom prvom polčase je to o to väčšia škoda... Nechcem sa vyhovára?, no boli sme výrazne oslabení. Chýbali nám dvaja kľúčoví hráči a výborní strelci na pravej spojke i ľavom krídle. Nemáme až taký široký káder a takéto straty potom cítime. Po obrátke nám už v útoku chýbali alternatívy, zároveň rýchlo odchádzali sily a súper nám ušiel. Zle sme hrali aj v presilovkách, najmä v obrane.“ Pick síce ešte dokázal stiahnuť stratu na rozdiel dvoch gólov, ale to bolo z jeho strany všetko. Na súpiske Szegedu figuroval i brankár Michal Tóth ml., ale do zápasu nezasiahol. V konkurencii dvoch maďarských reprezentačných brankárov to nemá ľahké.


V španielskom tíme podal skvelý výkon Martin Straňovský, autor deviatich gólov. „Martin patrí už roky medzi najlepšie krídla v Európe, Barcelona dobre vedela, prečo ho kupuje. Je to atletický typ, vie sa dostať do výhodnej pozície a dokáže výborne zakončovať aj z väčšej vzdialenosti. Aj v zápase s nami neomylne zakončoval, nepremenil azda iba jeden či dva pokusy,“ uznal František Šulc kvality reprezentačného kolegu. Straňovský si v zápase odpykal aj jeden dvojminútový trest, mimochodom, práve za faul na Šulca. „Chcel prerušiť hru, ale trafil ma ramenom do tváre. Dobre ho poznám, z jeho strany bol úmysel úplne vylúčený. Po zápase sme stihli prehodiť? pár slov, vravel som mu, že zoberie tri pivá a sme vyrovnaní,“ zasmial sa Šulc. Stretnutie pri pivku napokon nevyšlo. V klubovej reštaurácii sa obaja venovali najmä svojim rodinám, ktoré ich prišli povzbudiť, takže z debaty nebolo nič.

V šesťčlennej D-skupine Ligy majstrov je tak Pick Szeged po troch kolách stále bez bodu na chvoste tabuľky. Maďari však veľké oči nemali, ich skupina je nabitá špičkovými tímami. THW Kiel patrí už tradične medzi favoritov na víťazstvo v súťaži, AG Kodaň pred sezónou nakupoval hviezdy z celej Škandinávie a pokojne sa môže stať čiernym koňom ročníka. Pochybovať však nemožno ani o sile Reale Ademaru a Montpellieru HB, ktorý zatiaľ vedie tabuľku bez straty bodu. „Sme realisti, snažíme sa bojovať o postupové štvrté miesto. Podľa všetkého by sme oň mali súperiť práve s Ademarom, o to viac nás mrzí domáca prehra,“ uvedomuje si František Šulc.
Šulc aj Straňovský zatiaľ patria medzi elitných strelcov skupinovej fázy Ligy majstrov. František Šulc dal v troch zápasoch najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže klubov 21 gólov a s ďalšími troma hráčmi sa delí o 2. priečku poradia kanonierov. „Teší ma, že mi to sype, strieľanie gólov mám v popise práce. Ale poznáte to – všetky góly by som veľmi rád vymenil za body v tabuľke...“ poznamenal Šulc. Ešte o gól viac má na konte Chorvát Bičanič (Chambéry). Straňovský skóroval 20-krát a delí sa o 6. priečku.

Šulc s trénerom Heisterom nemá problém

Mnohých prekvapilo, že 32-ročný František Šulc ml. nefiguruje v širšej nominácii na majstrovstvá Európy 2012. Fanúšikovia si ho v internetových diskusiách dokonca žiadajú do tímu...
Ako situáciu vysvetľuje Šulc? „Po majstrovstvách sveta vo Švédsku sme si sadli s trénerom Heisterom. Debatovali sme otvorene, nechcel som nič riešiť poza jeho chrbát. Vysvetlil som mu, že od predošlého šampionátu v Chorvátsku od neho necítim takú dôveru ako predtým, aj moja pozícia v tíme bola slabšia. Pridal sa k tomu navyše aj neúspech na šampionáte vo Švédsku... Tréner začal zo mňa robiť druhú strednú spojku za Kukučkom, môj čas na ihrisku bol obmedzený. Ja nie som typ hráča, ktorý dokáže podať kvalitný výkon, ak hrá povedzme iba 15 minút. Tréner moje argumenty zobral a vysvetlil mi, že chce postupne zabudovávať mladších hráčov, dať im šancu. Bolo to jeho rozhodnutie, ja to akceptujem. Som z trénerskej rodiny, takže viem, že tréner nesie zodpovednosť a vždy si to „vyžerie“ ako prvý...

Na základe všetkých skutočností sme sa preto korektne dohodli, že si od reprezentácie oddýchnem. Mám svoje roky, navyše aj so Szegedom máme veľmi náročný program. Nechcem dávať vyhlásenia, že s reprezentáciou končím. Ak to bude tréner cítiť tak, že ma súrne potrebuje, tak sa ozve. Úprimne však hovorím – posledné tri roky boli také náročné, že tá pauza mi veľmi dobre padla. Vážne som ani nerozmýšľal, ako by som zareagoval, ak by prišla znova pozvánka do reprezentácie...“

Výsledky 3. kola skupinovej fázy Ligy majstrov mužov:

A-skupina:

Kadetten Schaffhausen (Švaj.) - Croatia Osiguranje Záhreb (Chor.) 27:28 (14:14)
Peter Kukučka (Schaffhausen) hrajúci na poste strednej spojky strelil 3 góly
F.C. Barcelona Intersport (Šp.) - IK Sävehof (Švéd.) 36:24 (17:12)
Bosna BH Gas Sarajevo (Bosna a Herceg.) - Chambéry Savoie HB (Fr.) 18:25 (9:14)
B-skupina:
Bjerringbro-Silkeborg (Dán.) - Füchse Berlín (Nem.) 25:30 (14:14)
BM Atlético Madrid (Šp.) - MKB Veszprém KC (Maď.) 37:28 (17:15)
Čechovski Medvedi (Rus.) - KS Vive Targi Kielce (Poľ.) 30:31 (17:17)
C-skupina:
HCM Konstanca (Rum.) - RK Cimos Koper (Slovin.) 25:27 (14:14)
HSV Hamburg (Nem.) - HC Metalurg Skopje (Maced.) 32:25 (18:12)
Orlen Wisla Plock (Poľ.) - HC Petrohrad (Rus.) 30:26 (17:11)
D-skupina:
Pick Szeged (Maď.) - Reale Ademar León (Šp.) 31:35 (16:16)
THW Kiel (Nem.) - AG Kodaň (Dán.) - hrá sa 18. decembra
Montpellier HB (Fr.) - RK Partizan Belehrad (Srb.) 36:27 (22:14)
Brankár Richard Štochl (Montpellier) figuroval na zápasovej súpiske.





SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL