Máj 2024
PUSŠPSN
3

W17 EHF Euro 2015

Štochl: Zápasy proti Francúzom ukážu na čom musíme popracovať


02.11.2011


Našich hádzanárov tento týždeň čakajú dva zápasy proti Francúzsku


    Ak chceli slovenskí hádzanári absolvovať prípravné duely s naozaj poriadnym súperom, lepší ako Francúzsko dnes azda ani neexistuje. Kto už môže preveriť lepšie, ak nie úradujúci majstri sveta, Európy a olympijskí víťazi? Dve medzištátne stretnutia s krajinou galského kohúta prídu na rad vo štvrtok v Limoges a v sobotu v Boulazacu.
    Tréner reprezentačného tímu Slovenska Zoltán Heister musel na pondelkovom zraze tímu v Hlohovci oželieť dvojicu opôr. Krídelník španielskeho Reale Ademar León Martin Straňovský i brankár francúzskeho Monpellieru Richard Štochl sa pridajú k družstvu až v dejisku prvého zápasu. „Zdravotne som v poriadku, koleno je doliečené, cítim sa výborne. A teším sa, že sa po čase opäť stretnem s ostatnými chlapcami,“ rozhovoril sa Richard Štochl. Ten pôsobí práve v krajine slovenského súpera, no výraznejší ohlas zatiaľ nezaznamenal. „Pre médiá to nie je hlavná téma, príliš sa o tom nepíše. Francúzi sa nevzrušujú, berú to ako prípravu. Pre nás to však bude skvelá previerka, hrať s takýmto súperom nie je každodenná záležitosť. Môže nám to veľmi pomôcť, tento dvojzápas ukáže, na čom ešte musíme popracovať.“ O nejakom podceňovaní zo strany Francúzov však nemôže byť reč. Okrem zranených hráčov prídu na zápasy so Slovenskom všetky hviezdy tímu, vrátane tých zo zahraničných klubov. Francúzska reprezentácia sa už kvalifikovala na majstrovstvá sveta i olympiádu, takže v príprave sa snažia všetky herné činnosti vycibriť do posledného detailu. „Aj zápasy s nami budú preto brať úplne vážne, navyše hrajú pred domácim publikom, takže povinnosť im velí vyhrať,“ dopĺňa Štochl.
    Januárové majstrovstvá Európy 2012 v Srbsku sa rýchlo blížia. Slovákov čakajú v základnej skupine Dáni, Poliaci a domáci hádzanári. Richard Štochl by však nerád súperov a naše šance posudzoval vopred. „Nerád to staviam do roviny hodnotenia. Pozrite, pred poslednými majstrovstvami sveta sme všetci hodnotili, predvídali, čakali sme super turnaj. A ako to dopadlo?“ skonštatovala brankárska opora slovenského tímu.
    Zopár vecí je však samozrejme jasných, čakajú nás tímy z úplnej svetovej špičky: vicemajstri sveta (Dánsko), štvrté mužstvo z majstrovstiev Európy (Poľsko) i domáci hádzanári, ktorých poženú dopredu plné „pobláznené“ tribúny. „Proti takým protivníkom sa môžeme presadiť iba poctivou hrou a prístupom. Nemať veľké reči, postupovať krok po kroku a dať zo seba všetko. Ostatné tri tímy myslia na prvenstvo v skupine, môže byť našou výhodou, že nie sme favoritom. Iste, vieme už hrať aj proti silným súperom, ale favoritom naozaj nie sme.“ Jednu prognózu sme však zo Štochla predsa len ťahali: Budeme úspešnejší ako na dvoch predchádzajúcich šampionátoch, keď v rokoch 2006 a 2008 skončili Slováci poslední v základnej skupine? „Máme viac skúseností, mužstvo už odohralo veľa ťažkých zápasov aj proti veľkým, silným tímom. Nemôžeme stále hovoriť, že sme outsideri! Skúsenosti sme nazbierali aj na dvoch európskych a dvoch svetových šampionátoch, takže ich treba využiť a zužitkovať,“ rázne hovorí 35-ročný Štochl. Slovenský tím sa však postupne omladzuje a noví hráči potrebujú určitý čas na zapracovanie. „To je pravda, ale kostra mužstva je stále pohromade, tréner Heister ju udržuje. Omladzovanie kádra je prirodzený a nevyhnutný jav, ale stojím si za tým, že tím má naďalej svoju kvalitu. Opakujem - už zďaleka nie sme outsideri ani hádzanárski trpaslíci, legionári hrajú vo výborných kluboch, takže kvalita tam je.“


V klube je Štochl spokojnejší ako vlani

    Vo francúzskom Montpellier Agglomération HB načal brankár Richard Štochl svoju druhú sezónu. A jej úvod je zatiaľ vydarenejší, ako v tej predošlej. Čosi naznačil už turnaj Trophée des Champions, akási obdoba superpohára, v ktorom však vo Francúzsku proti sebe nehrajú majster ligy s víťazom pohára, ale pohárový víťaz a traja najlepší z domácej súťaže. Cennú trofej získal po roku v Monaku opäť Montpellier, keď vo finále zdolal Chambéry.
    „Rozdiel je v tom, že sme sezónu odštartovali lepšie ako vlani - výsledkovo, ale aj herne. Hoci ja som mal trocha smolu, zo začiatku ma trápili problémy s kolenom. V príprave som toho veľa neodchytal, do hry som sa dostal vlastne až na poslednom turnaji pred štartom sezóny,“ vysvetlil R. Štochl. Aj kvôli tomu nastupuje v zápasoch väčšinou na druhý polčas, ako druhý brankár. Paradoxne je však spokojnejší ako vlani, pretože je na tom lepšie aj z pohľadu odchytaných minút. Tréner mu dôveruje, z tohto pohľadu je všetko v poriadku. „On nás pravidelne strieda, v takýchto mužstvách je to úplne normálne. Predsa len - hráme viacero súťaží, program tímu je veľmi nabitý, takže výmena brankárov je prirodzená. Trénerovi nemám čo vyčítať, prvý brankár toho veľa odchytal v príprave, keď som bol zranený, a darilo sa mu. Okrem zápasu Ligy majstrov v Kieli, kde som nechytal, som neustále v permanencii, takže sa vôbec nesťažujem,“ doplnil gólman úradujúceho francúzskeho šampióna.
    Výborný úvod sezóny priniesol Montpellieru sériu víťazstiev a vlastne iba jedinú prehru (29:31). Na výpadok v Lige majstrov v Kodani by však vo francúzskom klube najradšej rýchlo zabudli... Prvý polčas tam totiž prehrali o 9 gólov (12:21)! „Zle sme začali, v útoku sme strácali jednu loptu za druhou, v obrane to tiež nešlo, hrali sme zbrklo. Rozdiel v skóre bol odrazu obrovský, súper viedol až o desať gólov. Po obrátke sme sa už rozbehli a neboli sme ďaleko od vyrovnania. Dotiahli sme až na 28:29, ale ďalšie chyby v útoku nás už zlomili. Škoda, pretože doťahovať takú stratu je hrozne ťažké, a my sme boli veľmi blízko,“ sumarizoval Štochl. Podľa neho majú Dáni naozaj pozoruhodný tím, ktorý môže ísť v Lige majstrov ďaleko. Majitelia AG Kodaň chcú zjavne vybudovať svetové družstvo, ktoré bude schopné pravidelne vyhrávať, a zďaleka nie len v dánskej lige. Financie nechýbajú, tamojší sponzor dokázal zaplatiť aj hviezdy a kvalita hráčov sa prejavuje. „Nie je teda nejakým obrovským prekvapením, že sme tam prehrali. Hoci skôr to bolo našou zlou hrou. Máme na nich, verím, že v odvete to ukážeme,“ doplnil slovenský gólman. V klube po prehre dusno nebolo, hoci očakávania sú v Montpellieri vysoké, tak ako zvyčajne. Tentoraz však všetci uznali kvality súpera. „Ťažko robiť dusno, keď vás o dva dni čaká ďalší zápas a následne ďalší. Program je nahustený, musíme sa koncentrovať.“




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL