Máj 2024
PUSŠPSN
3

W17 EHF Euro 2015

Slováci do duelov s majstrami sveta po pozitíva i skúsenosti


02.11.2011


Slovenskí hádzanári vo Francúzsku nielen bez Petra Kukučku, ale aj bez Daniela Vala


Naladení víťazstvom v prípravnom zápase nad extraligovým tímom HC SPORTA Hlohovec (35:23) odcestovali hádzanárski reprezentanti Slovenska v stredu ráno do Francúzska, kde ich vo štvrtok a v sobotu čakajú dva medzištátne zápasy proti najúspešnejšiemu národnému tímu uplynulého obdobia.


"Je to pre nás veľká pocta a zároveň aj ocenenie našej výkonnosti, že si nás Francúzi vybrali za sparingpartnerov. Pre chalanov to bude dobrá škola a príprava na ME. Na stretnutia sa tešíme a dúfame, že si ich budeme vedieť vychutnať," uviedol pre agentúru SITA kouč SR Zoltán Heister, ktorý k očakávaniam od svojich zverencov poznamenal: "V oboch dueloch sa chceme prezentovať zodpovednými výkonmi a proti špičkovému tímu odohrať dva dobré zápasy, aby sme si z nich mohli zobrať pozitíva, ktoré nás môžu posunúť ďalej." Slováci v doterajších vzájomných dueloch s Francúzmi vždy ťahali za kratší koniec. "Ťažko povedať, či je ľahšie prekvapiť favorita v takomto nesúťažnom stretnutí. V príprave každý skúša, aj my chceme dať príležitosť všetkým hráčom, aby v konfrontácii s veľmi kvalitným súperom nabrali skúsenosti," dodal tréner slovenského družstva.

Ešte pred zrazom vypadol z nominácie tvorca hry Peter Kukučka zo švajčiarskeho klubu Kadetten Schaffhausen Handball, ktorý sa ospravedlnil pre problémy s priťahovačmi stehenného svalu. Do Francúzska necestuje ani ľavoruký kanonier Daniel Valo z bundesligového HSG Wetzlar, ktorý prišiel na sústredenie so zranením lýtkového svalu. "Nechceli sme riskovať zhoršenie jeho zdravotného stavu. Dohodli sme sa, že s nami nepôjde, nech sa radšej dolieči. Chceme ho mať k dispozícii v januári, Dana nepotrebujeme skúšať," vysvetlil absenciu jedného z kľúčových hráčov Heister, ktorý z 18-členného kádra pripravujúceho sa v Hlohovci nechal doma okrem Vala aj brankára Ladislava Kovačina, spojku Borisa Mikuša a krídelníka Viktora Szapua. Brankár Richard Štochl (Montpellier) a krídelník Martin Straňovský (Ademar León) sa pridajú k spoluhráčom až vo Francúzsku a skompletizujú reprezentačný káder na 16 hráčov.

Spojka maďarského Kecskemétu Péter Szabó sa vráti do krajiny galského kohúta ani nie po týždni. Pred sústredením v Hlohovci pobudol pár dní na skúške v USDK Dunkerque Handball Grand Littoral. "Je to paradox, že v takom krátkom čase opäť idem do Francúzska. Z angažmánu v Dunkerque zišlo, keďže ma tam chceli testovať dlhšie, no ja som sa už musel vrátiť domov. Zápasy s Francúzmi budú nesmierne náročné. Verím, že podáme dobré výkony a možno sa aj mne podarí zaujať prípadných záujemcov o moje služby," poznamenal 29-ročný Szabó. Slovenskí hádzanári nastúpia proti úradujúcim majstrom sveta, Európy a olympijským víťazom najskôr vo štvrtok 3. novembra od 19.15 h v Limoges a potom v sobotu 5. 11. od 18.00 h v Boulazacu. Obidva duely sú súčasťou prípravy na januárové majstrovstvá Európy 2012 v Srbsku.

Nominácia hádzanárov Slovenska na dva medzištátne zápasy vo Francúzsku (hrá sa 3. a 5. 11. 2011):
Brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomération HB/Fr.), Teodor Paul (Csurgói KK/Maď.)
Pivoti: Andrej Petro (DHC Rheinland Dormagen/Nem.), Martin Mazák (FTC-PLER Budapešť/Maď.), Michal Kopčo (Tatran Prešov)
Krídla: Martin Straňovský (Reale Ademar León/Šp.), Tomáš Urban (HC winLand Michalovce), Radoslav Antl (Tatran Prešov), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava)
Spojky: Csaba SzUcs ml. (TSV Hannover-Burgdorf/Nem.), Maroš Baláž (FTC-PLER Budapešť/Maď.), Péter Szabó (Kecskeméti KSE/Maď.), Oliver Rábek, Marek Mikéci (obaja HC Štart Nové Zámky), Patrik Hruščák (1. MHK Košice), Vladimír Guzy (Tatran Prešov)

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL