Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

Maroš Baláž príde o ďalší šampionát


21.11.2011


Zranenie kolena vyradilo reprezentačnú spojku z hry na pol roka


Malá športová tragédia... Aj tak sa dá opísať situácia, ktorú práve prežíva hádzanársky reprezentant Maroš Baláž. Na sústredení národného tímu pred dvojzápasom vo Francúzsku si privodil zranenie kolena, ktoré ho vyradilo z hry približne na pol roka. Príde tak o januárový európsky šampionát v Srbsku!

Na sústredení v Hlohovci odohrali zverenci trénera Zoltána Heistera prípravný duel s domácim extraligovým klubom HC Sporta Hlohovec. Baláž hneď pri svojom prvom útoku nešťastne dopadol na palubovku, z ktorej ho museli odniesť spoluhráči a do hry sa už nezapojil. Spočiatku to nevyzeralo príliš vážne, kouč predpokladal, že šikovná pravá spojka budapeštianskeho FTC PLER sa dá do poriadku a vyskúša ju vo Francúzsku. Čoskoro sa však ukázalo, že so zranením to zďaleka nie je také jednoduché. „Koleno bolo prakticky neustále naliate krvou, dvakrát mi ju dokonca museli vyťahovať. Už som tušil, že je zle...“ vracia sa Baláž na začiatok novembra. „Hoci do Francúzska som s tímom ešte cestoval, proti domácim som si už nezahral a po návrate do klubu ma hneď čakala magnetická rezonancia. Vyšetrenie potvrdilo obavy - mám roztrhnutý predný krížny väz.“ Po najbližšom vyšetrení sa ukáže, v akom termíne ho čaká operácia a či ju absolvuje v Maďarsku alebo na Slovensku. Ak pôjde všetko bez komplikácií, hráč by sa mal úplne zotaviť približne pol roka po zákroku. „V klube z tejto situácie našťastie nerobia drámu. Pozerajú dopredu a snažia sa čo najskôr zabezpečiť vhodný lekársky postup. Ani ja nevešiam hlavu, načo si zbytočne ničiť psychiku. Chodím do posilňovne, udržiavam hornú časť tela. Po operácii sa chcem čo najskôr dostať do formy, aby som pomohol klubu i reprezentácii. Ale sklamanie cítim, ušiel mi ďalší šampionát... To poriadne nahnevá.“ Dvadsaťdvaročný odchovanec košickej hádzanej verí, že už vyčerpal všetku smolu aspoň na desať rokov dopredu... Pred poslednými majstrovstvami sveta vo Švédsku sa nezmestil do záverečnej nominácie trénera Heistera, nádej na blížiace sa majstrovstvá Európy sa zase rozplynula so zničeným kolenom. Keď k tomu priráta nedávne vážne zranenie druhého kolena, s ktorým musel Baláž takisto absolvovať operačný zákrok, je to na jeho vek naozaj početný zoznam nešťastných udalostí v kariére.


S novým klubom je spokojný, hráva pravidelne
Maroš Baláž pred sezónou prestúpil z vicemajstrovského Szegedu do Budapešti. Tam sa v lete spojili dva kluby - bronzový tím z predošlej sezóny Ferencváros a Pler. Fúzia prebehla bez väčších problémov. „Vo fungovaní klubu necítiť žiadne nezrovnalosti. Možno je to aj trocha prekvapujúce, pretože spojenie klubov zväčša prináša i komplikácie. Aj fanúšikovia túto zmenu pochopili, nedávajú najavo nejakú nespokojnosť, ani nerobia rozdiely medzi hráčmi jedného a druhého klubu. A výplaty chodia načas, takže sa nikto nesťažuje,“ poznamenal Baláž. V novom tíme je spokojnejší. „V porovnaní s predošlou sezónou oveľa viac hrávam, to je pre mňa základ, hoci zranenie ma teraz pribrzdí. Herne to z našej strany ešte nie je optimálne, veľa hráčov z družstva odišlo, pribudli posily, takže chvíľu potrvá, kým sa zohráme. Zatiaľ nám chýbala aj trocha šťastia, zopár zápasov s ťažkými súpermi sme prehrali o jediný gól,“ sumarizuje slovenský reprezentant úvodné mesiace v tíme. Cieľom klubu v aktuálnej sezóne je umiestnenie medzi štvrtým a siedmym miestom. Momentálne štartuje v najvyššej maďarskej súťaži odvetná časť, klubu FTC-PLER zatiaľ patrí siedma priečka, na šiesteho stráca jeden bod. Spolu s Balážom pôsobí v tíme aj ďalší slovenský reprezentant Martin Mazák. „Darí sa mu, v obrane je tradične skvelý, maká aj za troch,“ popisuje Baláž hru a formu jedného z najlepšie brániacich hráčov celej ligy. Aktuálne a vlaňajšie pôsobisko podľa neho nemožno porovnávať. „Szeged je špička, iný level, a to vo všetkom. Celkový chod klubu je na vyššej úrovni, veľký dôraz kladú na zdravotnú starostlivosť. A hrajú Ligu majstrov, najkvalitnejšiu európsku súťaž. Aj v domácej súťaži sú na čele spolu s Veszprémom. Porovnávať sa dá azda iba trénovanie, pretože v Budapešti máme tiež kvalitného kormidelníka. Ale opakujem – prvotným cieľom môjho prestupu bolo pravidelne hrávať, takže so zmenou pôsobiska som spokojný.“ V maďarskej metropole žije Maroš Baláž s priateľkou Ivanou, sponzor klubu im zabezpečil pekný byt. V rovnakom dome žijú aj ďalší hráči, partia je pohromade. „Budapešť je veľké a krásne mesto, je tu stále čo robiť, na čo pozerať, či kam ísť. Je tu viac možností ako na Slovensku, alebo v Szegede. Voľné chvíle si teda s priateľkou naozaj užívame,“ pochvaľuje si Baláž.


Reprezentácia si znova vylepšila meno
Spomínané zranenie kolena Balážovi nedovolilo nastúpiť na dvojzápas vo Francúzsku. Úvodné senzačné víťazstvo svojich spoluhráčov si tak vychutnal ako divák. „Chlapci hrali super a vychádzalo im všetko v obrane i v útoku. Domáci nás zrejme aj trochu podcenili. Ide o velikánsky úspech, vo Francúzsku sa naozaj nevyhráva. Vo svete sme si znova urobili lepšie meno.“ V druhom zápase už úradujúci majstri sveta, Európy a olympijskí víťazi nenechali nič na náhodu, Slováci dostali poriadny výprask. „Podali sme úplne rozdielny výkon a na našu smolu - Francúzi tiež... Im vyšlo všetko, nám nič. Myslím, že veľmi dôležitým momentom bolo zranenie Csabu Szücsa. Ten hral v prvom dueli famózne a v druhom naozaj citeľne chýbal.“


(dm)



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL