Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

MS žien - Nórky ako Francúzi - držiteľkami tzv. trojkoruny


19.12.2011


Nórske hádzanárky sú po triumfe na svetovom šampionáte v Brazílii uradujúcimi víťazkami OH, ME a MS


Hádzanárky Nórska sa zapísali do histórie tohto kolektívneho športového odvetvia. Dvanásť rokov po zisku premiérového titulu pridali na XX. majstrovstvách sveta žien v Brazílii do svojej zbierky druhý, vďaka čomu sú v súčasnosti úradujúcimi európskymi a svetovými šampiónkami i olympijskými víťazkami. Držiteľkami "trojkoruny" boli v minulosti iba Dánky (1996-1997), v kategórii mužov patrí tento honor momentálne Francúzom. Nórky rozšírili kontingent svojich úspechov na vrcholných podujatiach o 20. medailu (celková bilancia 8-7-5), z toho ôsmu zlatú (2x MS, 1x OH a 5x ME). Ich finálový triumf v Sao Paule nad Francúzkami 32:24 (19:13) potešil aj švédske reprezentantky, ktoré sa ako finalistky ME 2010 priamo kvalifikovali na OH 2012.

"Na finále sme sa skvele pripravili a napokon v ňom spravili posledný krok nášho zlepšovania na tomto turnaji. Vedeli sme, že ak k semifinálovému výkonu pridáme štyri - päť percent, máme šancu zvíťaziť. Dôležité bolo, že dievčatá uverili v náš úspech a túžili vyhrať. Je skvelé byť držiteľom troch najvýznamnejších titulov, ale po Vianociach už začneme myslieť na olympijské hry v Londýne, pretože my stále ideme za víťazstvom a nechceme, aby nás predstihli naši konkurenti," vyjadril sa po vyvrcholení šampionátu šťastný nórsky tréner Thorir Hergeirsson, ktorého zverenky vystriedali na pomyselnom tróne Rusky (skončili až šieste). Nórky zdolali Francúzky, ktoré stroskotali vo finále na druhých MS za sebou (v roku 2009 podľahli Rusku), ich najväčšou vlastnou zbraňou. Kvalitnou pohyblivou obranou blokovali strely súperiek a nenechávali im ani centimeter voľného priestoru.

"Zápas je pre mňa veľkým sklamaním, keďže sme v defenzíve nepodali výkon, ako sme si predsavzali. Najmä sme nedokázali ubrániť Lundeovú-Borgersenovú. Citeľne nám chýbali naše nzranené opory Pineauová a Signateová, ktoré sú mimoriadne dôležité pre našu obranu. Predovšetkým dlhodobé zranenie Pineauovej je pre mňa väčším sklamaním ako finálová prehra," skonštatoval kormidelník reprezentantiek krajiny "galského kohúta" Olivier Krumbholz. Jeho zverenky nevyužili šancu, ktorá sa im ponúkala prípadným triumfom. Keby vo finále zvíťazili, Francúzsko by bolo úradujúcim svetovým šampiónom v hádzanej mužov aj žien. Naposledy mala jedna krajina hádzanárskych majstrov sveta v oboch kategóriách súčasne v roku 1982 zásluhou Sovietskeho zväzu. "Sme sklamané, pretože sme chceli priniesť domov zlato. V prvom polčase sme hrali slabo v obrane a po zmene strán sme nepremenili veľa šancí v útoku," naznačila príčiny francúzskej prehry hráčka Angelique Spincerová.

Najlepšou strelkyňou svetového šampionátu sa stala Brazílčanka Alexandra Nascimentová s 57 gólmi (z toho 23 z pok. hodov) v deviatich dueloch. Do All-Star tímu MS 2011 sa z víťazného nórskeho družstva dostala prekvapujúco iba pivotka Heidi Lokeová, okrem nej v ňom figurovali domáca brankárka Chana Massonová, krídelníčky Emilia Turejová z Ruska (ľavá strana), Španielka Carmen Martínová (pravá strana), chorvátska ľavá spojka Andrea Penezičová, pravá spojka Line Jorgenssenová z Dánska a francúzska stredná spojka Alison Pineauová, ktorá figurovala v najlepšej sedmičke aj na MS 2009 v Číne. Na základe konečného poradia MS 2011 je známa trojica dejísk turnajov olympijskej kvalifikácie, ktoré sa uskutočnia 25. - 27. mája 2012 vo Francúzsku, Španielsku a Dánsku.

All-Star tím MS 2011:
Brankárka Chana Massonová (Braz.) - ľavé krídlo Emilia Turejová (Rus.), ľavá spojka Andrea Penezičová (Chorv.), stredná spojka Alison Pineauová (Fr.), pravá spojka Line Jorgensenová (Dán.), pravé krídlo Carmen Martínová (Šp.), pivotka Heidi Lokeová (Nór.)

Najlepšia strelkyňa: Alexandra Nascimentová (Braz.) - 57/23 gólov

Konečné poradie na MS žien 2011: 1. Nórsko, 2. Francúzsko, 3. Španielsko, 4. Dánsko, 5. Brazília, 6. Rusko, 7. Chorvátsko, 8. Angola, 9. Švédsko, 10. Čierna Hora, 11. Kórejská republika, 12. Island, 13. Rumunsko, 14. Japonsko, 15. Holandsko, 16. Pobrežie Slonoviny, 17. Nemecko, 18. Tunisko, 19. Kazachstan, 20. Uruguaj, 21. Čína, 22. Kuba, 23. Argentína, 24. Austrália.

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL