Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Sklamanie v Iuvente, radosť v Šali a Partizánskom


29.12.2011


Vyjadrenia aktérov po včerajších zápasoch semifinále Slovenského pohára


V prvom semifinálovom zápase Slovenského pohára zvíťazil domáci Danlog Partizánske nad hádzanárkami ŠKP Piccard Senec jednoznačne o 13 gólov v pomere 34:21, hoci po prvom polčase bolo ešte všetko otvorené.

Po stretnutí sme sa porozprávali s aktérmi stretnutia na oboch stranách. Na úvod sme si prizvali k mikrofónu trénera domáceho víťazného družstva Petra Olšavského. „Bol to nie veľmi pozerateľný zápas pre diváka, najmä teda v prvom polčase. V druhom dejstve sme si uvedomili, že musíme zabrať trošku na väčšie obrátky, hlavne sme chceli zlepšiť dôslednosť v obrannej fáze. Začali sme sa viac hýbať a z tohto sme následne vyťažili niekoľko rýchlych protiútokov, ktorými sme zápas rozhodli. Zo začiatku sme sa rozhodne trápili, stagnovala nám aj streľba z diaľky. Dúfam, že vo finálovom stretnutí nezopakujú dievčatá tento výkon, ktorý podávali do konca prvého polčasu,“ povedal na margo víťazného stretnutia domáci lodivod. Úvod Partizánskeho bol skutočne ťažký, dievčatá sa len pomaly dostávali do tempa a v niektorých aspektoch hry ich Seničanky prevyšovali. Tréner Olšavský však o podcenení súpera nehovorí. „Nemyslím si, že by  sme Senec podcenili, to v žiadnom prípade nie. Išlo skôr o nejaké podvedomie v hlavách dievčat, ale mohol to spôsobiť aj fakt, že sme mali dlhšiu prestávku a mali sme len dva tréningy a dva dni na prípravu, čo nie je veľa, aby sme sa dostali hneď do zápasovej formy,“ uzavrel Peter Olšavský.

Od začiatku strážila bránku domáceho tímu Súlovská, neskôr sa do nej postavila Zuzana Školková a opäť ukázala, že vie družstvo podržať v ten pravý moment. „Keď sme začali lepšie brániť, tak to prišlo. Dokázali sme streliť aj nejaké góly, čo sa ukázalo na výsledku. V prvom polčase sme slabo bránili, v druhom sme sa zlepšili a v zápase všetko závisí od obrany. Pokiaľ je dobrá obrana, tak aj lepšie útočíme a dávame góly,“ okomentovala vývoj stretnutia reprezentačná brankárka. Podobná otázka, akú dostal tréner Olšavský,  čakala aj Zuzanu Školkovú. Ani ona by však úvodný slabší rozbeh domáceho družstva nehľadala v podcenení súpera. „Vždy ideme do zápasu s tým, že chceme vyhrať, súpera sme preto nepodcenili. Ak išlo o slabší rozbeh, tak všetko je to len v našich hlavičkách,“ objasnila príčinu Školková.

Z tábora hosťujúceho družstva bolo síce trocha cítiť sklamanie, keďže polčasový rozdiel skóre bol len jeden gól, ale viac už hovorí Petra Štetáková. „Myslím si, že rozhodla zrejme lepšia súhra hráčok Partizánskeho. Nám sa hralo ťažko, chýbala nám navyše aj Dominika Kodajová, no aj napriek tomu sme sa snažili a do konca hrali. Žiaľ, nevyšlo to,“ dodala smutnejším hlasom skúsená hráčka Senca. ŠKP však začalo vcelku slušne, v polovici prvého polčasu dokonca viedlo o dva góly, no potom nastal akýsi zlom. „Tu rozhodla v prvom rade skúsenosť. Niektoré mužstvá sú už v štádiu, kedy je obmena kádra stabilizovaná a nechýba mu skúsenosť, no my sme sa len teraz dali kvázi do nejakého normálu. V takomto  štádiu to chce len čas. Musíme vydržať a verím, že prídu aj dobré zápasy a lepšie výsledky,“ nechala sa počuť Štetáková.

V bránke Senca nastúpila od začiatku stretnutia Martina Ladicsová, ktorá taktiež dopomohla k priaznivému skóre pre Senec cez polčas. „Pre nás to bolo ťažké stretnutie. Vedeli sme, že Partizánske je doma silným súperom a do polčasu sme s nimi dokázali držať krok, no následne prihliadnuc aj na niektoré naše nepremenené šance rozhodla väčšia skúsenosť,“ skonštatovala po zápase 22-ročná brankárka ŠKP. Do finále sa dostala z druhého dvojzápasu Šaľa, čo Martinu zrejme potešilo, keďže to Duslu, ako sama vraví, priala. „Určite by som priala finále pri takomto vývoji Šali. A nielen finále, ale aj zisk pohára,“ dodala Ladicsová.

V druhom semifinálovom pohárovom stretnutí sa streli minuloroční finalisti slovenského play-off vo WHIL Michalovce so Šaľou. A ak sa vtedy zo zisku titulu radovali východniarky, tentoraz ich o miestenku vo finále pohára obrala práve Šaľa.

Michalovčanky začali stretnutie dobre, veď na jeho začiatku viedli u 3:0 a zdalo sa, že taktovku majú pevne v rukách. Žiaľ, ak si to mysleli, mýlili sa. „Vstup do zápasu sme mali výborný, no potom sme, bohužiaľ, našou nedisciplinovanosťou boli vylúčení a v presilovke nám Šaľa začala utekať v počte strelených gólov. Už v prvom polčase si tak Šalianky vytvorili zrejme rozhodujúci náskok. Následne sme sa v druhom dejstve snažili s výsledkom ešte niečo urobiť, dievčatá bojovali a málo chýbalo k tomu, aby sme zápas zdramatizovali. Koncovku však zvládla v tomto stretnutí lepšie Šaľa a vyhrala zaslúžene,“ uznal po zápase asistent trénera Iuventy Tomáš Hlavatý. V zápase sme často mohli vidieť ťah trénera Lukačina, kedy stiahol brankárku a postavil do hry šiestu hráčku. Tento ťah však pre Iuventu podľa slov Hlavatého prekvapivý nebol. „Neprekvapilo nás to, oni to robia stále. Nebolo to až tak citeľné, že by tým získali nejaké plus, veď založili akciu a automaticky ihneď striedali. Vedeli sme o tom,“ dodal. Michalovce reprezentujú v domácich súťažiach, či už je to pohár alebo WHIL, nielen seba, ale taktiež aj slovenskú hádzanú v tých európskych. Náročnosť programu je tak o niečo vyššia, napriek tomu vládne v hlavách hráčok a vedenia z neúspechu sklamanie. „Určite sme sklamaní. Prišli sme sem ako obhajca prvenstva a iste sme ho chceli obhájiť aj tento rok, čo sa nám nepodarilo, takže...,“ nedokončil síce vetu Hlavatý, ale z jeho výrokov je úplne jasné, čo chcel povedať.

Oveľa väčší úsmev a väčšia radosť sprevádzala trénera Michala Lukačina po stretnutí, veď čoby nie. Víťazstvo nad veľkým rivalom z Michaloviec po niekoľkozápasovej neúspešnej sérii prehier. Radosť oprávnená. „So zápasom sme určite spokojní. Na začiatku sme sa nevedeli presadiť, vlastne ako už tradične proti Michalovciam, začali sme preto viac strieľať, zakončovať a zlomili sme to. Ďalším zlomom bola séria úspešných zákrokov našej bránky Túrociovej po striedaní , nám sa podarilo vytvoriť si kvázi už rozhodujúci náskok, ktorý sme si vedeli udržať.  V druhom polčase sme ho ustrážili takou umnou hrou, pretože je zaťažko púšťať sa s Michalovcami do otvoreného boja. Prikryli sme dobre navyše aj súperove spojky, ktoré majú dobrú strelu z diaľky,“ komentoval celý základ úspechu Lukačin. Spomínaný taktický ťah, ktorý lodivod Šale skúsil, sa mu teda ukázal v dobrom svetle. „My niečo podobné trénujeme už polroka, takže je to jedna z variant, ktorú pri takýchto zápasoch využívame,“ dodal Michal Lukačin.

Zdroj: Sportaction Zemplína



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL