Máj 2024
PUSŠPSN
3

W17 EHF Euro 2015

Peter Dávid: Z výkonu som necítil, že hráme o prežitie


18.01.2012


Tréner bundesligového Grosswallstadtu si nevie vysvetliť, čo sa stalo v druhom polčase zápasu s Poľskom na ME v Srbsku


Nevyšlo to ani na treťom európskom šampionáte... ME 2012 v Srbsku sa pre slovenský tím hádzanárov definitívne skončili, aspoň z pohľadu ambícií na postup zo základnej skupiny. Po prehre v zápase s favorizovaným Dánskom, v ktorom sa však naši predviedli veľmi sympaticky, prišiel rozpačitý výkon a jasná prehra s Poľskom 24:41 (13:17). Keďže v ďalšom dueli A-skupiny domáci Srbi pomerne prekvapivo zdolali Dánsko, slovenské postupové nádeje definitívne zhasli. O stretnutí s Poľskom sme sa pozhovárali s trénerom desiateho tímu nemeckej bundesligy TV Grosswallstadt Petrom Dávidom.

 

* Prakticky celý prvý polčas Slováci doháňali poľský náskok. Čo chýbalo našej hre v prvej časti?

- Prvý polčas bol ešte v poriadku. Ale prekvapilo ma, že sme viac nevysúvali obranu, pretože súperovi veľmi chýbajú bratia Lijewskí – obaja skvelí hádzanári. Napriek tomu nám ale Poliaci dali 17 gólov... Tiež som čakal, že naši budú lepšie reagovať na ľavú stranu a stred, pretože súper sa presadzoval prakticky len tade, pravá strana hrala v podstate iba „údržbu“, nemajú tam nejakých výnimočných hráčov. Naši na to nereagovali a to ma prekvapilo.


* Čím si vysvetliť výbuch v druhom polčase?

- Ja si to vôbec neviem vysvetliť, mám veľký problém to hodnotiť. Rozhodnuté bolo vlastne po niekoľkých minútach... Príliš rýchlo sme „opustili“ našu hru, veľmi naivne sme strácali lopty. Prekvapilo ma, že z hry boli stiahnutí Štochl, Valo a Straňovský. Rišo s Danom hrali dovtedy dobre a Martin je veľmi špecifický hráč v tom, že on dá bežne za 40 minút iba jeden-dva góly, ale v závere ich pridá aj šesť. Chápem trénera Heistera, chcel čosi zmeniť, prekvapiť súpera, ale príliš to nevyšlo. Tiež ma zaskočilo vracanie sa do obrany. Už v zápase s Dánskom sa ukázalo, že po strate lopty majú Slováci problém sa vracať dozadu. Každý hráč má predsa nejaké povinnosti, každý vie, kam sa má vrátiť, ale v našej hre to absentovalo. Poliaci dali veľa gólov po jedinej prihrávke cez stred poľa a to je predsa nepísaný hádzanársky zákon, že tadiaľ prihrávke jednoducho nesmie prejsť. Pochopím, ak v takýchto situáciách skórujú krídla, ktoré vyrážajú do protiútoku o čosi skôr, ale ak nám za takýchto okolností dávajú góly aj pivoti – to sa nedá ospravedlniť. Neexistuje, aby išlo toľko priamych prihrávok cez celé ihrisko. Návrat do obrany je naše obrovské manko a problém. Vzadu mi chýbalo viac agresivity, hrali sme trocha pasívne, bez dynamiky. Mrzí ma tiež, že chlapci pôsobili zlomene a bezradne. Vyčítal by som im, že sa súperovi odovzdali. Bojovať sa predsa musí do poslednej minúty, no naši pôsobili, akoby to vzdali. Iné tímy na šampionáte až extrémne bojujú, u našich mi to chýbalo. Nasadenie malo byť na vyššej úrovni, chýbal mi náboj, z nášho výkonu som necítil, že hráme o prežitie. Ani nechcite vedieť, čo som si na túto tému vypočul na tréningu od svojich zverencov v Grosswallstadte...


* Pozrime sa na jednotlivé posty. Mohli urobiť viac aj brankári?

- Mňa veľmi prekvapilo, že Štochla vystriedali, tomu som vôbec nerozumel. Na to, akým spôsobom funguje na šampionáte naša obrana, chytá Rišo skvele. Dokonca si dovolím tvrdiť, že chytá lepšie ako na klubovej úrovni v Montpellieri. Videl som oba zápasy tohto francúzskeho klubu v Lige majstrov s Kielom, aj nejaký duel v predsezónnej príprave, a hoci Štochl nehrá v Montpellieri úplne prvé husle, tak v reprezentácii je skvelou oporou. Svoju úlohu si plní, chytil aj dôležité trháky. Súperi z neho majú veľký rešpekt, no príliš sme to nevyužili. Čo sa týka Miloša Puteru, ocitol sa vo veľmi ťažkej situácii, keď proti nemu stáli rozbehnutí Poliaci. Valila sa naňho lavína protiútokov a striel, ale dokázal byť aj úspešný.


* Ako sa vám pozdávala hra pivotov?

- Myslím, že sa na šampionáte dostávajú do hry veľmi neskoro. Mišo Kopčo aj Andy Petro sú dobrí hráči, ale boli veľmi málo využití, spolupráca viazla. A keď už predviedli aj dobré akcie, tak tie prišli vzhľadom na skóre príliš neskoro. Najmä v prvom polčase mali naši veľký problém hrať cez pivotov. Ale treba povedať, že to je aj otázka zvolenej taktiky – nevieme, či sa cez nich malo hrať viac, alebo menej.


* Čo krídla?

- Je veľká škoda, že vôbec nevyužívame Martina Straňovského, ktorý je podľa mňa našou najväčšou hviezdou. Necháme ho behať hore – dole, nepripravíme mu akciu. Videl som ho hrať vo veľa zápasoch a je to fantastický hádzanár. Tvrdím, že spolu s Dánom Eggertom a Nemcom Gensheimerom, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča bundesligy, patrí Straňovský medzi najlepšie krídla na svete. Neuveriteľne sa vyvinul a neustále pozitívne napreduje. Čo sa týka ostatných krídiel, Antl odohral svoje, ten si svoju úlohu vždy splní a v druhom polčase bol azda jediným nebezpečným Slovákom. Urban a Mikéci dostávali veľmi málo lôpt a pôsobili nevýrazne.


* Ako hodnotíte výkon spojkového radu?

- Peter Kukučka si vždy uhrá svoje, organizácia hry je dostatočná, režisérsky to naozaj vie. V druhom polčase bol našou jedinou funkčnou spojkou. V zápase si však potrebuje aj odfúknuť, a hoci sa Ľubo Ďuriš veľmi snažil, len ťažko Kukučku nahrádzal. Na taký vysoký hádzanársky level, aký ponúka tento kvalitný šampionát, ešte zrejme nedorástol – bol síce veľmi pracovitý, ale málo nebezpečný a jeho výkon upadával. Myslím si dokonca, že keď raz Kukučka v reprezentácii skončí, budeme mať trocha problém nahradiť ho, schopných nasledovníkov totiž príliš nevidno. Milo ma prekvapil Dano Valo, stále má svoju údernosť, dokáže vytvárať na súpera obrovský tlak. Určite nesklamal a zahral svoj štandard. Rábek je veľký talent, najlepší strelec slovenskej extraligy, ale ešte nie je dostatočne „vyhratý“. Potrebuje čo najviac ťažkých zápasov, aby sa rýchlejšie dostal na špičkovú úroveň. Pohybuje sa na takej sínusoide – najskôr fantastická akcia, a hneď na to ľahká chyba, či strela do blokov. Mladý Tarhai dokázal súpera prekvapiť, snažil sa, ale jeho výkonu tiež ešte čosi chýbalo.


* Vy ste v Grosswallstadte viedli aj Csabu Szücsa mladšieho, ktorý však na majstrovstvách Európy chýba pre zranenie.

- Csaba chýba reprezentácii najmä v strede obrany, tam urobil za posledné dva roky výrazný krok dopredu. Navyše je využiteľný ako stredná aj ľavá spojka, a nášmu tímu tieto alternatívy jednoducho chýbajú. Najmä Kukučkovi by to veľmi pomohlo. Vlani na majstrovstvách sveta to chlapci bez Csabu ešte zvládli, tentoraz ho už nenahradili. Inak, Szücs hráva po prestupe do Hannoveru iba v obrane, hoci by ho bez problémov mohli využiť aj vpredu, ale to už je ich problém.


* Na žiadnom vrcholnom podujatí sme ešte nemali toľko hráčov z domácej súťaže ako tentoraz v Srbsku. Ako sa vám z celkového pohľadu pozdávali ich výkony?

- V extralige nám chýba častejší kontakt s kvalitou, chlapcom jednoducho chýbajú tie každotýždenné ťažké zápasy, ktoré posúvajú úroveň hráča vyššie. Vidím to aj na reprezentačnom tíme juniorov, ktorého vedenie som prevzal v júni. Samozrejme, nemôžeme sa porovnávať s Nemeckom, ale verte, že tam je ťažký každý jeden duel a na schopnostiach každého jedného hráča sa to výrazne prejavuje. Napríklad keď proti Poliakom nastúpil Hruščák, ktorý má neskutočnú strelu, tak bol akýsi utiahnutý, držal sa v ústraní. Akoby si netrúfol vyskúšať viac.


* Ako sa vám pozdávalo prvé vystúpenie Slovákov na šampionáte proti jasnému favoritovi z Dánska?

- Za ten zápas musím chlapcov pochváliť. Ak by nemali taký veľký rešpekt z mena svojho súpera, mohlo to dopadnúť ešte lepšie. Je to fakt škoda, pretože naši hrali proti Dánom veľmi dobre. Bolo to také vystúpenie, aké patrí na podujatie s takouto vysokou úrovňou. Naozaj chýbalo iba trocha šťastíčka a viac sebadôvery, aby Slováci pripravili veľké prekvapenie. Pozorne som sledoval aj dánskeho trénera a bol poriadne nervózny... Severania totiž nehrali dobre, potvrdilo sa, že prvý zápas býva pre favoritov veľmi ťažký. Mohli sme z toho vyťažiť aj viac, ale napriek tomu som bol veľmi spokojný a hrdý na náš tím. Podali výkon, ktorý si zaslúžil úctu a rešpekt. Bol to úplne odlišný výkon ako proti Poľsku.


* Slovákov čaká posledný zápas s domácim Srbskom. Tí porazili Poľsko a dokonca aj Dánsko, takže natrieskané tribúny budú určite šalieť...

 Iste, naši chlapci sa môžu tešiť na fantastickú atmosféru, ktorú aj vďaka menším vzdialenostiam od dejiska dokážu na týchto majstrovstvách vytvoriť azda len fanúšikovia Srbska, Chorvátska, či Macedónska. Keďže Srbi majú postup vo vrecku, zrejme budú trocha šetriť najlepších hráčov – niežeby nenastúpili, ale zrejme odohrajú menej minút. Musia sa totiž dívať dopredu a neuťahať opory tímu pred ďalšou fázou turnaja. To by mohla byť naša šanca, domáci nepôjdu do nejakého veľkého rizika. Ale hlavne – náš tím by mal ukázať charakter, nepoddať sa ani za takýchto okolností. Mnohí budú pozorne sledovať, či to Slováci dokážu. Myslím, že by sa im to mohlo podariť.


* Iba stručne k bundeslige: Ako sa vám pozdávajú výkony vášho tímu v aktuálnom ročníku?

- Riešili sme niekoľko vážnych problémov. Klub potreboval udržať nižší rozpočet, takže sme sa pred sezónou museli rozlúčiť nielen so spomínaným Csabom Szücsom, ale aj s ďalšími piatimi hráčmi, čo bolo veľmi ťažké. Aby toho nebolo dosť – následne sa dlhodobejšie zranila jedna z opôr tímu Weinhold a po ňom na niekoľko dôležitých zápasov aj brankár Galia. Keď k tomu prirátam i ťažké rozlosovanie súťaže – lepšie tímy sme mali doma, horšie zasa vonku – tak je vlastne fantastické, že sme získali 15 bodov a patrí nám 10. priečka v tabuľke. Cieľom klubu je zachrániť sa, takže momentálne sme veľmi spokojní. Taký je šport – v polovici decembra som mal pomaly starosť o svoj trénerský chlebíček, ale následne sme bodovali, takže už o dva a pol týždňa bola situácia úplne iná. 


(dm)




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL