Máj 2024
PUSŠPSN
2

W17 EHF Euro 2015

Slováci ukázali charakter, odmenou historický bod


20.01.2012


Slovenskí hádzanári prerušili sériu ôsmich prehier v histórii ME a po remíze so Srbmi prvýkrát neodídu zo šampionátu bez bodu


Slovenskí hádzanárski reprezentanti splnili svoje predsavzatie po nevydarenom vystúpení proti Poľsku (24:41) a v záverečnom stretnutí na X. majstrovstvách Európy v Srbsku aspoň čiastočne vylepšili dojem zo svojho účinkovania v Belehrade. Hoci aj vo štvrtkovom zápase proti domácim Srbom to v prvom polčase nevyzeralo optimisticky (6:13), po zmene strán dokázali zmazať sedemgólové manko a vybojovať aspoň remízu (21:21).


"Ja som stále veril, že to môžeme otočiť. V druhom polčase sme predviedli úplne iný prístup a rapídne zlepšenie v porovnaní s duelom proti Poľsku. Teraz môžeme dať hlavy hore a verím, že sme aspoň trochu potešili slovenských priaznivcov," poznamenal strelec vyrovnávajúceho gólu Tomáš Urban. Dvadsaťdvaročný pravý krídelník zobral 40 sekúnd pred koncom duelu na seba zodpovednosť a premeneným pokutovým hodom dal konečnú podobu výsledku. "Takú dôležitú sedmičku som ešte nehádzal, aj preto som rád, že som nezaváhal. Tréner sa už skôr na lavičke pýtal, že kto bude ďalším exekútorom (Slováci predtým nepremenili až tri sedmičky, pozn.), tak som mu povedal, že ja si verím a pôjdem. Nemal som vyslovene strach, ale cítil som určité napätie, keďže išlo o veľmi dôležitý okamih. Rozhodnutie, ako ju hodím, padlo až v poslednej chvíli. Vždy to závisí aj od toho, ako sa postaví brankár. Našťastie to vyšlo a máme prvý bod," dodal hráč HC winLand Michalovce.


Aj jeho zásluhou sa Slováci mohli tešiť z historicky prvého bodu na európskych šampionátoch, na ktorý museli čakať až do svojho deviateho vystúpenia. "Som rád, že sme sa nezlomili a zabojovali. Bod je pre nás výhrou. Myslím si, že môžeme byť spokojní a konečne neodchádzame z ME naprázdno," poznamenal režisér hry Peter Kukučka, podľa ktorého mohlo slovenské družstvo dosiahnuť aj lepšie výsledky: "Myslím si, že tento tím mal aj na viac. Škoda, že to tak vypálilo s Poliakmi. Na záver sme ukázali charakter a aj to, že vieme hrať hádzanú. Celkové hodnotenie nechám na trénera, ale podľa mňa až na jeden polčas môžeme byť celkom spokojní, lebo príprava nebola ideálna a bolo tam viacero rezerv. Aj môj výkon by bol lepší, keby sme boli zohratejší."


Pre Daniela Vala bol zápas so Srbskom 143. a zároveň nateraz posledným štartom v reprezentácii. "Myslím si, že jeho rozlúčka bola krajšia ako môj 100. duel v drese národného tímu, ktorý som absolvoval proti Poľsku. Získať bod s domácimi Srbmi, ktorí sú podľa mňa čiernym koňom turnaja, je veľká vec. Teraz už bude len na Danovi, aby prehodnotil svoje rozhodnutie. Možno mu tento bod dodá iskru a zmení svoj názor. Lepšiu pravú spojku nemáme a niekoľko rokov ani takú nevidím. On je vynikajúci strelec, bola by škodou pre reprezentáciu, keby nehral a myslím si, že ešte môže hrať," uviedol k Valovej rozlúčke jeho spolubývajúci z hotelovej izby Peter Kukučka.


Ľubomír Ďuriš odohral proti Srbom svoj najvydarenejší duel na šampionáte. Strelil štyri góly a svojou rýchlosťou, dravosťou a šikovnosťou platil na súpera. "Opäť sme sa nevyhli chybám, ale som rád, že sme dokázali odohrať dobrý druhý polčas. Cez prestávku sme si povedali, že máme pred sebou posledných tridsať minút, teda musíme zabrať, a to sme aj urobili. Teší ma, že to vyšlo. Remíza má pre mňa chuť víťazstva," povedal pre agentúru SITA odchovanec považskobystrickej hádzanej a nováčik na vrcholnom podujatí, ktorý pridal aj hodnotiace slová: "Nášmu účinkovaniu by som dal známku tri - tri plus. Nevyšiel nám jeden zápas s Poľskom, čo ma mrzelo najmä kvôli fanúšikom. Našťastie sme zvládli aspoň tento posledný súboj so Srbskom. Pre mňa to boli prvé ME, veľmi si cením, že som tu mohol byť a zahrať si po boku hráčov ako Kukučka, Valo a ďalších, ktorí ťahajú reprezentáciu."


Radosť z úspešnej rozlúčky s X. ME neskrýval ani Marek Mikéci, podľa ktorého impulz k obratu vyšiel z defenzívy na čele s brankárom Richardom Štochlom (mal takmer 50-percentú úspešnosť zákrokov, pozn.): "Nechceli sme odísť zo šampionátu bez bodu. Naopak, chceli sme ukázať, že máme na viac. Ziskom bodu sme potešili našich fanúšikov a najmä samých seba. Obrat v dueli so Srbmi spôsobilo zlepšenie obrany a väčšia disciplinovanosť pri prihrávkach a zakončení, výrazne nám pomohol aj Riško Štochl v bránke."


Ľavému krídelníkovi Martinovi Straňovskému sa herne nedarilo podľa predstáv, čo sám aj sebakriticky priznal. Svojich spoluhráčov pochválil za nezlomnú vôľu, ktorú ukázali po zmene strán proti Srbom: "Máme prvý bod z ME a som rád, že chalani nezložili zbrane a v druhom polčase zabojovali. Je to super, že sme druhé dejstvo vyhrali o sedem gólov. Chcem sa našim fanúšikom ospravedlniť za svoj výkon, lebo som sa nespoznával na palubovke a nehral tak, ako zvyknem hrať."


(SITA)



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL