Máj 2024
PUSŠPSN
17

W17 EHF Euro 2015

Heister končí, odstúpil sám


23.01.2012


Zoltán Heister rezignoval na post trénera reprezentácie hádzanárov SR


Zoltán Heister už ďalej nepovedie mužskú reprezentáciu hádzanárov Slovenska. Na pondelkovej tlačovej besede Slovenského zväzu hádzanej (SZH) v Bratislave oznámil svoju rezignáciu. Meno Heisterovho nástupcu by malo byť známe do dvoch týždňov.

"Ako sa hovorí, za tím je zodpovedný tréner. Ja som zobral na seba zodpovednosť, vyvodil som voči sebe dôsledky, že takto to musí byť. Bolo by zbytočné to naťahovať a výsledkom je moja rezignácia," uviedol 50-ročný kouč pri oficiálnom zavŕšení jedenásťročného pôsobenia na reprezentačnej úrovni.

"V kadetskej a juniorskej kategórii sme prešli cez všetky kvalifikácie a trikrát skončili šiesti na ME, s mužmi sme postúpili na štyri z piatich vrcholných podujatí. Mnoho hráčov, ktorých som viedol v mládežníckej kategórii, sa dostáva do seniorského národného tímu," odkázal Heister svojim kritikom k údajnej nekoncepčnej práci.

Pod jeho vedením patrili hádzanári k elite v kolektívnych športoch na Slovensku a pripravili svojim priaznivcom množstvo radostných okamihov, keď ľudia prežívali zápasy podobne ako v minulosti pri hokejovom ošiali. "Bolo tam veľa pekných okamihov, či už to boli postupy na šampionáty, účinkovanie na MS v Chorvátsku alebo víťazstvo vo Francúzsku. S chlapcami som rád spolupracoval, vytvoril sa dobrý kolektív, s ktorým sme si užili aj kopu srandy. Teraz sa treba otriasť a ísť ďalej ako po vlaňajších MS, keď nás tiež zatracovali. Potom sme zdolali Švédov a vrátila sa eufória. Život je aj o tom, že raz ste hore a inokedy zasa dole."

Na Heisterovu hlavu sa viackrát - naposledy po výbuchu v zápase s Poľskom (24:41) na ME 2012 v Srbsku - zniesla vlna kritiky, ale napriek tomu neodchádza s pocitom zatrpknutia. "Mužská reprezentácia je teraz úplne niekde inde ako pred šiestimi rokmi, keď som sa ujal kormidla, takže mám z toho dobrý pocit. Niektoré čiastkové výsledky boli aj horšie, ale v športe to niekedy tak býva. Podľa mňa je však celkový obraz slovenskej mužskej hádzanej momentálne dobrý - fanúšikovia nás kvitujú, v Európe nás poznajú. Myslím si, že môžem odísť so vztýčenou hlavou." Heister sa nepovažuje za neomylného kormidelníka. "Nikdy som netvrdil, že som nespravil chyby a že som najlepší tréner. Keď si človek spätne premietne určité okamihy, tak si povie: mohol som spraviť toto alebo tamto. Po boji je však každý generál, musel by som byť kúzelníkom, aby som vedel dopredu, ako to dopadne. Každý kouč má svoju filozofiu, ktorou sa riadi, ale potom musí niesť následky," dodal už bývalý šéf realizačného tímu mužskej reprezentácie, ktorý si plánuje na nejaký čas od hádzanej oddýchnuť.

Zoltán Heister bol trénerom SR od augusta 2006, keď prevzal taktovku po Petrovi Hatalčíkovi. S národným tímom si vybojoval účasť na ME 2008 v Nórsku (16. miesto), MS 2009 v Chorvátsku (10.), MS 2011 vo Švédsku (17.) a ME 2012 v Srbsku (16.).

Prehľad umiestnení slovenských reprezentačných hádzanárskych tímov na vrcholných podujatiach počas pôsobenia Zoltána Heistera (nar. 27. 2. 1961):
ME 2000 v Luxembursku - 6. miesto kadetov
MS 2003 v Brazílii - 14. miesto juniorov
ME 2004 v Srbsku - 6. miesto kadetov
ME 2006 v Rakúsku - 6. miesto juniorov
ME 2008 v Nórsku - 16. miesto mužov
MS 2009 v Chorvátsku - 10. miesto mužov
MS 2011 vo Švédsku - 17. miesto mužov
ME 2012 v Srbsku - 16. miesto mužov

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL