Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Pre Srbov semifinále s Chorvátmi zápasom kariéry


26.01.2012


Zo "slovenskej" základnej skupiny až dvaja semifinalisti ME hádzanárov v Srbsku


Slovenskí hádzanárski reprezentanti sa môžu pochváliť, že až dvaja semifinalisti X. majstrovstiev Európy mužov v Srbsku účinkovali v "ich" základnej A-skupine. Do bojov o medaily postúpili z I. štvrťfinálovej skupiny Srbi i Dáni, s ktorými si zmerali sily na šampionáte aj zverenci trénera Zoltána Heistera a s domácimi hráčmi dokonca získali svoj historický prvý bod na ME.


Do konca ME 2012 zostáva odohrať v Belehrade ešte päť zápasov. Po štvrtkovom dni voľna prídu v Beogradskej Arene v piatok na rad semifinále a duel 5. miesto, v sobotu je voľno a v nedeľu sú na programe stretnutie o 3. pozíciu a finále.


Keďže obhajcovia titulu spred dvoch rokov Francúzi sa nedostali medzi kvarteto najlepších a skončili až na 11. priečke, víťaz turnaja sa okrem zisku zlatých medailí bude v nedeľu tešiť aj z priameho postupu na OH 2012 v Londýne.


Sen o najvyšších métach naďalej snívajú aj s pomocou domáceho publika Srbi, pred ktorými stojí veľká semifinálová výzva v podobe rivalov z Chorvátska. Bude to súboj na ostrie noža nielen na palubovke, ale zrejme aj v hľadisku.


"Je to najdôležitejší zápas našej kariéry a my sme naň pripravení," tvrdí Momir Ilič, ľavá spojka srbského tímu, ktorý je druhýkrát v histórii ME v semifinále (premiérovo v roku 1996 ešte pod hlavičkou Juhoslávie). Zaujímavosťou je, že zverenci trénera Veselina Vukoviča ani v jednom z doterajších duelov tohtoročného šampionátu neprekročili hranicu 24 strelených a 22 inkasovaných gólov.


Chorváti na dvoch predchádzajúcich kontinentálnych šampionátoch vždy stroskotali vo finále, do tretice by chceli siahnuť na cennú trofej. Najskôr však musia prejsť cez srbských súperov. "Naša semifinálová taktika bude spočívať v tom, že musíme bojovať o každú loptu, ako keby bola rozhodujúca. Dáme do zápasu naše srdcia a vedzte, že ľudia v Chorvátsku majú veľké srdcia," vyhlásil chorvátsky kouč Slavko Goluža.


Z kvarteta semifinalistov poznajú chuť triumfu na ME iba Dáni. Napriek tomu sa necítia byť favoritmi duelu, v ktorom sa im do cesty postavia Španieli. "Zostávame pri zemi a pokorní ako vždy, pretože Španielsko je družstvo svetovej kvality a čaká nás nesmierne náročná úloha. V semifinále sme outsidermi," poznamenal kormidelník Dánska Ulrik Wilbek.


Reprezentanti z Pyrenejského polostrova ako jediní nenašli v Srbsku doteraz premožiteľa. "Máme pred sebou veľkú príležitosť odplatiť Dánom prehru zo semifinále minuloročných MS. Nebude jednoduché ich zdolať, lebo vo štvrťfinálovej fáze vyhrali všetky tri stretnutia, čo im dodalo veľa sebavedomia," myslí si skúsený španielsky brankár José Javier Hombrados.


Dôležitý bude aj zápas o 5. miesto, v ktorom sa stretnú ďalšie dve krajiny bývalej Juhoslávie. Macedónsko a Slovinsko budú hrať o istotu miestenky na turnaj olympijskej kvalifikácie. Ak by Srbsko získalo na ME titul, aj tím zo 6. priečky by sa napokon mohol predstaviť v aprílovej kvalifikácii o účasť v Londýne.

 

Ďalší program:

piatok 27. 1.

zápas o 5. miesto: Macedónsko - Slovinsko (15.15 h)

semifinále: Dánsko - Španielsko (17.45), Srbsko - Chorvátsko (20.15)

nedeľa 29. 1.:

zápas o 3. miesto: zdolaní semifinalisti (14.30)

finále: víťazi semifinále (17.00)

 

Konečné poradie ME 2012 na 7. - 16. mieste:

7. Nemecko, 8. Maďarsko, 9. Poľsko, 10. Island, 11. Francúzsko, 12. Švédsko, 13. Nórsko, 14. Česko, 15. Rusko, 16. Slovensko

(SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL