Máj 2024
PUSŠPSN
17

W17 EHF Euro 2015

Slovenské želanie - najskôr k nasadeným a potom Holandsko


27.01.2012


V nedeľu v Belehrade žreb II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2013 v hádzanej mužov v Španielsku


V záverečný deň X. majstrovstiev Európy mužov v Srbsku, na ktorých obsadili reprezentanti SR konečné 16. miesto, bude pre hádzanársku verejnosť okrem súbojov o medaily v Beogradskej Arene zaujímavé aj žrebovanie kvalifikácie najbližšieho vrcholného podujatia.

Výsledok belehradského žrebu s napätím očakávajú aj slovenskí reprezentanti, ktorí sa v nedeľu 29. januára krátko po 13.00 h dozvedia meno svojho súpera v II. fáze európskej časti kvalifikácie majstrovstiev sveta 2013. Slováci, ktorí sú po rezignácii Zoltána Heistera momentálne bez trénera, si priame zaradenie do júnového play-off vybojovali vďaka účasti na ME 2012. Na ceste za postupom na budúcoročný svetový šampionát, na ktorom by obhajovali 17. miesto z MS 2011 vo Švédsku, musia preskočiť jednu prekážku. Meno ich súpera v rozhodujúcom kvalifikačnom dvojzápase (9./10., resp. 16./17. 6. 2012) vzíde spomedzi 17 tímov.  Európska hádzanárska federácia (EHF) vo štvrtok zverejnila rozdelenie družstiev do košov, podľa ktorého majú Slováci stále nádej byť pri žrebe medzi deviatimi nasadenými tímami, čo by im zaručovalo papierovo prijateľnejšieho súpera v boji o postup.

V prvom sa ocitla sedmička najlepšie umiestnených (na 5. - 12. priečke) z aktuálneho európskeho šampionátu, ktorí ešte nemajú zabezpečenú účasť na MS: Slovinsko, Macedónsko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Island a Švédsko. Druhý kôš tvoria tímy z 13. - 16. pozície na ME 2012: Nórsko, Česko, Rusko, Slovensko a v treťom je sedem úspešných družstiev z I. fázy kvalifikácie: Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Litva, Čierna Hora, Holandsko a Portugalsko. Slovenská nádej spočíva v tom, že na úvod žrebovania zaradia dvoch z kvarteta v druhom koši medzi nasadených v prvom a zvyšných dvoch medzi nenasadených v treťom koši (bez toho, aby pritom otvorili loptičky s menami krajín).

Hádzanári SR teda môžu dúfať, že budú mať to šťastie a lístok s názvom ich krajiny sa ocitne ešte pred žrebovaním dvojíc júnového play-off v spoločnosti tímov, ktoré na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte v Srbsku účinkovali vo štvrťfinálovej fáze. "Samozrejme, boli by sme radi, keby sme sa dostali medzi nasadených a potom by bolo pre nás najideálnejším súperom Holandsko, prípadne ešte Litva alebo Čierna Hora. Nechceli by sme hrať proti Rakúsku a ani Bielorusku. V prípade, že budem medzi nenasadenými, tak ja si želám Česko," poznamenal pre agentúru SITA generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Martin Simonides. Na žrebovaní v srbskej metropole bude SR zastupovať prezident SZH Jaroslav Holeša.

Na MS 2013 majú Francúzi ako úradujúci majstri sveta, Španieli ako organizátori, Srbi, Dáni a Chorváti ako traja najlepšie umiestnení z ME 2012 účasť zabezpečenú automaticky. Z európskych krajín k nim pribudnú ešte deviati úspešní z II. kvalifikačnej fázy. Na svetovom šampionáte sa celkovo predstaví 24 tímov.

23. MS mužov v Španielsku (13. - 27. 1. 2013):

Priama účasť: Francúzsko (obhajca prvenstva), Španielsko (organizátor), Dánsko, Srbsko, Chorvátsko (tri najlepšie umiestnené tímy z ME 2012 v Srbsku)

Prehľad tímov v II. fáze kvalifikácie (play-off) o postup na svetový šampionát:
účastníci ME 2012 (11 tímov): Česko, Nemecko, Maďarsko, Island, Macedónsko, Nórsko, Poľsko, Rusko, Slovinsko, SLOVENSKO, Švédsko
postupujúci z turnajov I. fázy kvalifikácie (7): Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Litva, Čierna Hora, Holandsko, Portugalsko

Rozdelenie do výkonnostných košov pred žrebom II. fázy kvalifikácie hádzanárov o postup na MS 2013 v Španielsku (13. - 27. 1. 2013):
I. kôš (7 tímov): Slovinsko, Macedónsko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Island, Švédsko
II. kôš (4): Nórsko, Česko, Rusko, SLOVENSKO
III. kôš (7): Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Litva, Čierna Hora, Holandsko, Portugalsko.

Systém žrebovania:
I. krok: družstvá z 2. koša rozdelia žrebom - dve do 1. a dve do 3. koša
II. krok: družstvá z 1. koša prižrebujú k tímom z 3. koša (9x)
Žrebovať sa bude aj výhoda domáceho prostredia v odvete.

Hracie termíny:
prvé zápasy: 9./10. júna 2012
odvety: 16./17. júna 2012

SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL