Máj 2024
PUSŠPSN
9

W17 EHF Euro 2015

Dánsky kolotoč Wilbekových zverencov so zlatým koncom


30.01.2012


Hádzanári ostriebrili úspešnú nedeľu srbského športu


Uplynulá nedeľa bola významným dňom srbského športu na rôznych kútoch zemegule. Tenisová hviezda Novak Djokovič získal v nezabudnuteľnom finále titul na grandslamovom turnaji Australian Open, vodní pólisti sa stali majstrami Európy v holandskom Eindhovene a len hádzanári nedokráčali v domácom prostredí k vytúženému zlatu na európskom šampionáte v Belehrade. Napriek tomu, že zverenci Veselina Vukoviča nedotiahli svoje dvojtýždňové ťaženie do víťazného konca, druhé miesto je ich najväčší doterajší kontinentálny úspech.


"Odohrali sme vynikajúci turnaj s viacerými výbornými zápasmi. Môžeme byť hrdí na naše výsledky, ktoré by mali znamenať novú éru srbskej hádzanej," vyhlásil kouč Vukovič, ktorého hráči podľahli vo finále ME Dánom 19:21 (7:9). "Súper odohral excelentné finále. Hrali sme proti najlepšiemu tímu i hráčovi sveta v súčasnosti. Dvakrát zdolať Dánsko na tom istom turnaji bude pre nás vždy ťažká úloha. Obzvlášť, keď my sme boli po náročnom semifinále s Chorvátskom mentálne i fyzicky vyčerpaní."


Srbov hnalo v Beogradskej Arene dopredu takmer 20-tisíc divákov, ktorí boli akoby ich ďalším hráčom. "Chcem poďakovať fanúšikom za neuveriteľnú podporu. Druhé miesto je pre nás super výsledok, zapísali sme sa do hádzanárskej histórie Srbska. Som hrdý, že môžem byť kapitánom tohto družstva. Dáni si zaslúžili víťazstvo, zrejme boli najlepším tímom na turnaji," povedal Momir Ilič, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča ME 2012.


Dáni, ktorí na ceste za svojím druhým európskym titulom zdolali aj Slovákov (30:25), mali v Srbsku vzostupnú krivku výkonnosti. "Tohtoročné ME boli pre nás ako na kolotoči, keďže sme prehrali dva z prvých troch zápasov. Vo finále to bol taktický boj s unavenými Srbmi, ktorí však odohrali fantastický turnaj. Myslím si, že rozhodujúcimi faktormi boli naša obrana a výnimočný Mikkel Hansen," pridal hodnotiace slová kouč severanov Ulrik Wilbek, ktorý doviedol dánske družstvo aj k premiérovému titulu v roku 2008.


"Obrana nám dnes fungovala skvele, vo finále sme jednoznačne podali najlepší výkon na turnaji. Podaril sa nám skvelý comeback, keď po zlom úvode sme vyhrali päť duelov za sebou a získali zlaté medaily," skonštatoval dánsky reprezentant Rasmus Lauge Schmidt po ME, ktoré patrili predovšetkým balkánskym tímom. Štyri krajiny z bývalej Juhoslávie skončili v prvej šestke, pričom majstri Európy spred dvoch rokov Francúzi obsadili až 11. miesto. Slovenskí reprezentanti aj pri svojej tretej účasti na kontinentálnom šampionáte uzatvárali konečné poradie na 16. pozícii, hoci už aj s historicky prvým bodom na svojom konte.


Do All Star tímu európskeho šampionátu sa dostali dvaja Dáni - ľavá spojka Mikkel Hansen a pivot René Toft Hansen, ktorých dopĺňajú srbský brankár Darko Stanič, islandský ľavý krídelník Gudjón Valur Sigurdsson, stredná spojka Uroš Zorman zo Slovinska, Chorvát Marko Kopljar na pravej spojke a nemecký pravý krídelník Christian Sprenger. Najlepším strelcom šampionátu sa so 61 gólmi v siedmich stretnutiach stal macedónsky ľavoruký kanonier Kiril Lazarov, ktorý utvoril nový rekord v počte presných zásahov. Najlepším "obranárom" bol Španiel Viran Morros.


Dáni sa priamo kvalifikovali na OH 2012 v Londýne, kam sa budú môcť z kvalifikačných turnajov prebojovať ešte aj Srbi, Macedónčania a Poliaci. Prvé štyri tímy z konečného poradia podujatia na srbskej pôde už majú zabezpečenú účasť na MS 2013 vo Španielsku. Trio Dánsko, Srbsko a Chorvátsko vďaka umiestneniu na ME 2012, Španielsko ako organizátor. Okrem tohto kvarteta má istotu štartu aj obhajca prvenstva Francúzsko.

 

All-Star tím: Darko Stanič (Srb./brankár) - Gudjón Valur Sigurdsson (Isl./ľavé krídlo), Mikkel Hansen (Dán./ľavá spojka), Uroš Zorman (Slovin./stredná spojka), René Toft Hansen (Dán./pivot), Marko Kopljar (Chorv./pravá spojka), Christian Sprenger (Nem./pravé krídlo)

 

Najlepší strelec: Kiril Lazarov (Maced.) - 61 gólov (rekord ME)

Najlepší defenzívny hráč: Viran Morros (Šp.)

Najužitočnejší hráč: Momir Ilič (Srb.)

 

Konečné poradie ME 2012 v hádzanej mužov:

1. Dánsko, 2. Srbsko, 3. Chorvátsko, 4. Španielsko, 5. Macedónsko, 6. Slovinsko, 7. Nemecko, 8. Maďarsko, 9. Poľsko, 10. Island, 11. Francúzsko, 12. Švédsko, 13. Nórsko, 14. Česko, 15. Rusko, 16. Slovensko


(SITA)




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL