Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Slovenky proti Taliankam s debutujúcou Michnovou


20.03.2012


Rozhovor s čerstvou slovenskou reprezentantkou žien Klaudiou Michnovou


Už v stredu čaká na našu ženskú hádzanársku reprezentáciu tretí zápas 6. kvalifikačnej skupiny  o majstrovstvá Európy v roku 2012. V Salerne nastúpia Slovenky proti Taliankam, ktoré sú síce považované za outsiderky skupiny, ale naše hádzanárky ich v žiadnom prípade nesmú podceniť. Ešte minulý rok v októbri totiž Squadra Azzura riadne potrápila silné Dánky, s ktorými doma prehrala iba o 5 gólov 22:27.

 

Špeciálnu príchuť bude mať súboj na juhu Talianska pre strednú spojku našej reprezentácie Klaudiu Michnovú. Opora Partizánskeho si po prvý krát v kariére v  stredu 21. marca od 18:00 oblečie najcennejší slovenský dres.

 

21- ročná líderka tabuľky strelkýň celej WHIL, na konte so 170 gólmi, začala s hádzanou v rodnom Partizánskom ešte pred desiatimi rokmi. „K hádzanej ma priviedla Irenka Popluhárová. V škole sme hrávali vybíjanú a tam si ma všimla a stiahla na hádzanársky tréning,“ opisuje svoje prvé kontakty s jej najobľúbenejšou kolektívnou hrou Klaudia Michnová. Bavilo ma to, lebo som sa tam mohla ako dieťa poriadne vyblázniť, pretože som bola riadny živel. Stretli sme sa tam výborná partia – bola tam vtedy aj Simona Súlovská, Selma Blažeková či Martina Košíková, s ktorými som teraz po prvý krát aj v seniorskej reprezentácii.“


 


Prvé hádzanárske kroky boli pre debutantku v Slovenskom seniorskom drese  náročné: Od každého sme dostávali riadne nakladačky,  ale postupom času sme sa dopracovali k prvým víťazstvám. Tie boli krásne. Už si presne nepamätám proti komu sa nám to podarilo, ale bol to nádherný pocit,“ pokračuje v spomienkach na svoje začiatky Klaudia Michnová.

 

Talent roka 2006 v ankete Slovenského zväzu hádzanej dal o sebe po prvý krát výraznejšie vedieť v 15tich rokoch, kedy sa Michnová prebojovala do ženského tímu Partizánskeho . „Vtedy som však hrala naraz za päť družstiev všetkých vekových kategórií – mala som toho niekedy aj plné zuby, ale bavilo ma to a posúvalo ďalej. Prešla som cez ruky viacerých trénerov či už to bol Ivan Pompoš, bratia Popluhárovci alebo bývalá  československá reprezentantka Katarína Beňušková – Lamrichová.  Hádzaná pre mňa vtedy veľa znamenala, dokázala som si pri nej skvele oddýchnuť, aj keď som bola viackrát dobitá a unavená bolo to skvelé uvoľnenie a zábava.“

 

Michnová sa vďaka výborným výkonom v mládežníckych družstvách či v A tíme Partizánskeho dostala do juniorskej reprezentácie. Po úspešnom európskom šampionáte vo Viedni bola následne kapitánkou slovenského výberu do 17 rokov na majstrovstvách sveta v Bratislave.Na hádzanej sa mi najviac páči, že je to kolektívny šport. Dobrá partia je základ úspechu a tú sa nám vždy podarilo vytvoriť. To je to najkrajšie na hádzanej, že bojujeme jedna za druhú a vždy sa snažíme nechať na palubovke všetko. Aj keď to tak nie vždy vyzerá, ale každý zápas je iný a lopta je guľatá, ale nie každý deň je nedeľa.“

 

Dirigentka hry z Partizánskeho nedá na hádzanú dopustiť. Aj keď mala kratšiu pauzu, keď sa jej narodila dcérka Lillien, už mesiac po pôrode ju to ťahalo späť na palubovku. „Moja dcérka je to najkrajšie v živote, čo sa mi mohlo stať – je moje zlatíčko. Chcem sa poďakovať mojej rodine, priateľovi , ktorí mi veľmi pomohli k tomu, aby som sa mohla vrátiť späť k hádzanej. Bez mojich najbližších by som to nezvládla." 

 

Michnová dokáže svoje materské povinnosti skvele zosúladiť aj s hádzanou. Dôkazom toho sú aj výsledky Partizánskeho v tejto sezóne. Po veľkom úspechu v podobe triumfu v slovenskom pohári majú Partizánčanky po rokoch absencie istú účasť v play-off  už 2 kolá pred koncom základnej časti slovensko – českej WHIL. „Vytvorili sme skvelú partiu – radi sa  stretávame aj mimo tréningov. Chodíme spolu všade, či už na chaty, zábavy,  posedenia – na tento kolektív skutočne nedám dopustiť. Vyhrali sme slovenský pohár vo finále proti Šali, čo bol zatiaľ náš najväčší úspech v ženskej kategórii.“ Aj vďaka úspechom v drese Partizánskeho si Klaudia Michnová vypýtala miesto v seniorskej ženskej reprezentácii. „Určite je to pre mňa veľká česť trénovať pod vedením Petra Sabadku a Lenky Černej – obaja sa snažia s ženskou reprezentáciou dosiahnuť úspech a tak isto aj my. Konečne som si poriadne a s chuti zatrénovala. Je to úplne iné ako v klube. Trošku sa obávam, ako zapadnem do herného systému reprezentácie, ale dúfam, že s dievčatami odohráme veľmi dobré zápasy proti Taliansku a budeme sa podporovať a držať spolu ako tím a verím  v to, že vyhráme,“ uzatvára rozhovor pre slovakhandball.sk Klaudia Michnová.




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL