Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Postup opäť vo vlastných rukách


26.03.2012


V priebehu štyroch dní sa postupové nádeje slovenských hádzanárok v boji o decembrové majstrovstvá Európy v Holandsku posunuli z ríše fantazmagórie opäť do podstatne reálnejšej roviny. Po dvoch víťazstvách nad Talianskom majú všetko vo vlastných rukách.


Už dávno nebola účasť na vrcholnom podujatí tak blízko. Ale zároveň aj stále ďaleko, lebo tím trénera Petra Sabadku musí s favoritmi skupiny získať v posledných dvoch súbojoch tri body - dva s Dánkami a aspoň jeden s Chorvátkami. Historickú šancu v rozhovore pre slovakhandball.sk priznal aj slovenský kouč, no zároveň si uvedomuje náročnosť tejto výzvy.

Vaša situácia, ktorá sa zdala byť ešte po jesennej kvalifikácii úplne beznádejná, sa zdá byť zrazu trochu optimistickejšia. Stále síce figurujete na tretej priečke tabuľky, no s rovnakým počtom bodov ako druhé Dánky. Ako vidíte postupové možnosti?
"Súhlasím s tým, že sme sa výrazne priblížili k postupu, aj keď je pravda, že nám do kariet zahralo aj víťazstvo Chorvátok v Dánsku. Pravdou však je aj to, že my budujeme a tvoríme tím a Dánky majú neustály kontakt so svetovou špičkou. Postup však máme vo vlastných rukách."

Pred kľúčovým zápasom v Považskej Bystrici (30. mája) a následným záverečným vystúpením v kvalifikácii nastane zaujímavá situácia. Dánky i Chorvátky budú tesne predtým (25.-27. mája) účinkovať v kvalifikačných turnajoch o postup na olympijské hry v Londýne. Bude to našou výhodou?
"Severanky budú mať v nohách tri zápasy v priebehu troch dní a potom prakticky len deň na regenáráciu pred cestou na Slovensko. Na druhej strane budú určite veľmi dobre zohrané a v dobrom tempe. A tiež je otázne ako sa podpíše pod ich výkon fakt, že podľa všetkého k nám už pricestujú s miestenkou do Londýna. Chorvátky o pár dní neskôr budú hrať naozaj už len o prestíž, keďže v suchu majú už nielen prvenstvo v skupine a postup na šampionát, ale podľa všetkého by im nemala ujsť ani účasť na olympiáde."





Jesenné kvalifikačné vystúpenia, v ktorých sme prehrali s oboma súpermi dvojciferným rozdielom, ale budia veľký rešpekt. Nestaviame si iba vzdušné zámky proti protivníkom, ktorí sú na inej výkonnostnej úrovni ako my?
"Samozrejme, že tie výsledky z jesene boli jednoznačné. Na druhej strane ale verím, že my sme už spravili istý pokrok. Kvalifikácia nás zastihla v takej situácii, že sme prakticky v rámci prvého výcvikového tábora hneď hrali tieto dva zápasy. Po zápasoch s Talianskom, ktoré najmä na domácej pôde vôbec nebolo ľahkým súperom, si ale dovolím tvrdiť, že družstvo si už zvyká na novú koncepciu a podarilo sa nám vytvoriť takú zdravú kostru tímu vyváženú nielen na skúsených oporách, ale aj na mladých hráčkach."

Ako bude vyzerať príprava pred záverečným blokom, ktorý môže ukončiť dlhočizné sedemnásťročné čakanie Sloveniek na turnaj prvej akosti ako sú ME, MS, či OH?
"Celú prípravu sa pokúsime zosúladiť aj so zástupcami klubov už v stredu na stretnutí interligových tímov v Brne. Spoločne s Lenkou Černou chceme získať podporu všetkých slovenských klubov, aby sme sa spoločne po dlhom čase mohli tešiť z veľkého úspechu ženskej reprezentácie." 

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL