Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Do Holandska sa tešia už ďalšie tri krajiny


26.03.2012


Decembrový európsky šampionát v Holandsku pozná po 4. kole kvalifikácie už piatich účastníkov - k usporiadajúcej reprezentácii a obhajkyniam titulu z Nórska pribudli Chorvátky, Švédky a Češky.


   V 1. skupine si Bielorusky poradili s Azerbajdžanom aj v druhom meraní síl a živia si matematickú postupovú nádej. Tá by však bola obrovským prekvapením na úkor Maďariek či Nemiek, pričom s oboma tímami sa Bielorusky v posledných dvoch kolách ešte stretnú. Zverenky Karla Erika Böhna podľahli v nedeľu v Trieri s Nemeckom 18:26 a favoriti skupiny si tak vlastné hrady ustrážili. "Cieľom bolo získať dva body v dueloch s Nemeckom, čo sa nám aj podarilo. Získali sme veľmi cenné skúsenosti počas tohto týždňa a všimol som sa aj nadpriemerné individuálne výkony," konštatoval pre maďarské médiá Böhn. 

   Podobná konštelácia panuje aj v 2. skupine, kde si priebeh nateraz kontrolujú Rumunky a Srbky a budú čakať na atak Portugalčaniek. Kým cez týždeň využili domáce prostredie v dueli "silných" srbské reprezentantky, v nedeľu vyhrali doma Rumunky 21:19. Portugalčanky si zaknihovali druhú povinnú jazdu s Gréckom a v posledných kolách hostia Rumunky a pocestujú do Srbska. 

    Doterajší čistý štít v 3. skupine stratila Čierna Hora. Pravda, v Rusku to žiadna reprezentácia ľahké nemá, Čiernohorky prehrali v Rostove 23:24 a výborné výkony budú korunovať postupovou definitívou až na konci mája, kedy sa očakáva ich jednoznačná výhra vo Veľkej Británii. Zamiešať kartami môžu ešte tretie Poľky, ktoré v nedeľu vyhrali nad Britkami 29:20. V predposlednom kole narazia však na Rusky a v zápase budú musieť bodovať naplno.  

    Francúzky sa vo "štvorke" sladko revanšovali Macedónkam za prehru počas týždňa. V Clermont-Ferrand im uštedrili veľkú príučku - 40:20 a dali tak zabudnúť na štvrtkový neúspech zo Skopje (27:30). "Bol som nasrdený po prehre a som rád, že moje hráčky ukázali prístupom zodpovednosť. Máme svoju situáciu v skupine pod kontrolou. Dievčatá vedeli, že doma nesmú urobiť chybu, lebo nutnosť nápravy po nešťastnej prehre bola neodškriepiteľná," vydýchol si po jednoznačnom stretnutí francúzsky tréner Olivier Krumbholz. Na čele sú Francúzky so 6 bodmi, na druhej a tretej priečke majú Macedónky a Turkyne po 4 body. Turecko, vedené priebežne najlepšou strelkyňou kvalifikácie Serpil Iskenderogluovou, zdolalo Litvu 36:31. Jeho cesta na šampionát by mohla viesť cez Macedónsko, s ktorým sa stretne v poslednom kole vonku. Do tohto duelu si Turkyne ponesú aj psychickú výhodu, keďže v prvom stretnutí svoje súperky na domácej palubovke zdolali 36:28. 

    Jasná správa o oboch postupujúcich je jedine v 5. skupine - kde si po víkende zabezpečili miestenky švédske a české hádzanárky, druhé menované sa tak predstavia na ME prvýkrát po ôsmich rokoch. I keď táto skupina sa zdala po rozlosovaní najvyrovanejšou, rozhodlo sa o definitíve už v predstihu. Češky  dokázali triumfovať na palubovke Sloviniek 29:21 a môžu sa tešiť na decembrový turnaj. "Celé stretnutie sa odvíjalo podľa nášho scenára. Na začiatku boli dievčatá mierne nervózne z toho, že by mohli postúpiť už teraz, no potom to už bol rovnaký zápas ako pred pár dňami v Moste. Keď trochu eufória opadne, začneme prípravu na majstrovstvá," komentoval pre český zväzový web tréner Češiek Jan Bašný. Pre Švédky znamenala definitívu vysoká výhra s Rakúšankami, keď ich v Norrköpingu rozstrieľali 39:17. 

    V 7. skupine majú nakročené do Holandska Španielky a Ukrajinky, oba tímy majú po 6 bodov, Island má na treťom mieste 4. V nedeľu Ukrajinky prekvapivo vrátili Španielkam požičané zo stredu týždňa, keď si odniesli jednogólový triumf z Estelly-Navarry po výsledku 27:28. Island si zachoval šancu výraznou dominanciou nad Švajčiarskom 31:16. 


slovakhandball.sk
    



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL