Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Valcea ukázala proti Györu veľký obrat, Budučnost s prekvapivou výhrou v Larviku


02.04.2012


Po prvých zápasoch semifinále ženskej Ligy majstrov sú v lepšej pozícii rumunská Oltchim Valcea a čiernohorská Budučnost Podgorica.


Európske pohárové súťaže žien mali počas uplynulého víkendu na programe prvé semifinálové zápasy. V LM zaujala výhra Podgorice v Larviku, ruský majster Dinamo Volgograd v Pohári víťazov pohárov zvrátil absolútnu blamáž v Maďarsku v závere.
 
Konfrontácie Oltchimu Valcea a suveréna maďarskej klubovej hádzanej z Györi Audi ETO ponúkali v posledných sezónach vždy zaujímavé súboje s tesnými výsledkami. Nebolo tomu inak ani počas víkendového prvého semifinále LM, ktoré sa hralo v juhorumunskom meste Ramnicu Valcea. Úvod patril domácim hráčkam, no po strede polčasu diktoval tempo Györ, v čele s najlepšou strelkyňou zápasu Brazílčankou Eduardou Amorimovou (10 gólov). Maďarský tím vyhral prvé dejstvo 17:13, no Valcea v pekelnej atmosfére športovej haly Traian predviedla dokonalý obrat. Po neuveriteľnej druhopolčasovej šnúre 14:4 si vybudovala náskok 27:21 a s maďarským tímom, ktorému úplne "odišla" obrana, to vyzeralo zle-nedobre. V poslednej štvrťhodinke sa ale viacerými zákrokmi chytila v hosťujúcej bráne striedajúca Katalin Pálingerová a konečné štvorgólové manko (31:35) pred odvetou môže Györ považovať vzhľadom na priebeh za úspech. 

Nórsky výlet hádzanárok Budučnosti Podgorica mal nečakané rozuzlenie. Zverenky Dragana Adžiča totiž dokázali vyhrať v druhom semifinále LM nad silným Larvikom 22:20 a so sebavedomím môžu čakať druhý zápas. Hviezdila nemecká brankárka Budučnosti Clara Wolteringová, ktorá svoj tím držala nad vodou celý zápas, domácim nestačilo ani 8 gólov strelecky disponovanej Linn-Kristin Riegelhuthovej. Duel mal veľmi vysokú kvalitatívnu úroveň napokon so šťastnejším koncom pre hostky. Slovenskú hádzanú reprezentovali v dueli rozhodcovia Michal Baďura, Jaroslav Ondogrecula.    
 
Nik nepredpokladal, že by ruský majster Dinamo Volgograd medzi najlepšími štyrmi v Pohári víťazov pohárov utrpel takú nepríjemnú facku, aká sa mu prihodila v Maďarsku. Ferencváros, ktorý musel navyše odohrať zápas mimo vlastnej haly v Dabasi, "rozbil" Rusky 34:26. Pritom v 2. polčase viedol aj 27:15, i tak má ale veľkú šancu zahrať si po roku znovu finále. V domácom drese sa zaskveli aj dve slovenské rodáčky, spojka Szandra Zácsiková napla sieť 8-krát, kým krídelníčka Monika Kovacsiczová prispela k triumfu štyrmi gólmi. V druhom semifinálovom zápase medzi nemeckým Lipskom a dánskym Viborgom sa zrodila tesná výhra nemeckého tímu 30:29, no Dánky budú mať možnosť vybojovať si postup na domácej palubovke. 

Pohár EHF už pozná prvého finalistu - je ním rumunský HC Zalau. Ten mal po dohode so španielskym CB Mar Alicante k dispozícii domáce prostredie v dvoch zápasoch a hlavne v tom prvom si po víťazstve 30:20 vydláždil cestu do finále. V druhom Rumunkám stačilo na postup aj prehrať 24:26. Po získaní druhej finálovej miestenke vyštartovala lepšie ruská Lada Togliatti, ktorá zdolala doma dánsky KIF Vejen 21:16. 
výsledky:
Liga majstrov, 1. zápasy semifinále:
CS Oltchim Valcea - Györi Audi ETO 35:31 (13:17)
Larvik - Budučnost Podgorica 20:22 (12:12)

PVP, 1. zápasy semifinále:
FTC Rail Cargo Hungaria - Dinamo Volgograd 34:26 (20:8)
HC Lipsko - Viborg HK 30:29 (14:15)

Pohár EHF, semifinále:
Lada Togliatti - KIF Vejen 21:16 (10:10)
CB Mar Alicante - HC Zalau 20:30 (13:16) a 26:24 (18:13) - do finále postúpilo Zalau

Challenge Cup, 1. zápasy semifinále:
HAC Handball - Lokomotiva Záhreb 23:17 (13:8)
Fleury Loiret Handball - Muratpasa Belediyesi SK 30:29 (15:14)

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL