Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Delegátka Stašová na olympiádu do Londýna


02.04.2012


Slovenská hádzaná nakoniec bude mať predsa len zastúpenie na turnaji Hier XXX. olympiády v Londýne. V úlohe delegátky Medzinárodnej hádzanárskej federácie sa pri Temži predstaví Jana Stašová (na snímke vpravo).


Olympijskú atmosféru v britskej metropole si mali možnosť už vlani na jeseň vyskúšať aj slovenské reprezentantky, ktoré dostali pozvánku na testovací turnaj do haly s menom Copper Box (Medená krabica). V skutočnosti ale o šancu zúčastniť sa na záverečnom turnaji prišli už predvlani v predkvalifikácii MS 2011 v poľskom Lubline.

Nádej ich mužských kolegov žila podstatne dlhšie - až do uplynulého európskeho šampionátu v Srbsku, tam sa ale definitívne úvahy rozplynuli v základnej skupine. 

Zásluhou vicemajsterky sveta z roku 1986 a čerstvej členky Siene slávy Slovenského zväzu hádzanej ale bude mať svoje zastúpenie v Londýne aj hádzaná pod Tatrami. "Bol to pre mňa šok a ešte stále tomu nemôžem celkom uveriť. Nomináciu do Londýna dostalo veľa delegátov účinkujúcich už na vlaňajších majstrovstvách sveta v Brazílii. V každom prípade som to ale nečakala. Mrzí ma, že tam nejde ani jedno naše družstvo a najmä muži, ktorí mali väčšiu šancu, osobne by som vlastnú nomináciu určite rada vymenila za ich štart, lebo účasť na olympiáde je jedinečným zážitkom," povedala bývalá generálna sekretárka SZH.

Pod piatimi kruhmi nebude žiadnou novickou - v minulosti už bola osobne na dvoch. "Pre mňa to bude už tretia olympiáda. Na prvej, v roku 1988 v Soule som bola ako hráčka československej reprezentácie, ktorá obsadila piate miesto," zaspomínala niekdajšia elitná stredná spojka a pokračovala: "V Pekingu som bola ako členka výpravy nášho olympijského výboru a teraz to bude ako oficiálna delegátka Medzinárodnej hádzanárskej federácie."

V uplynulých rokoch sa Medzinárodná hádzanárska federácia ocitla pod paľbou kritiky zo strany Medzinárodného olympijského výboru pre nedostatočné zastúpenie nežného pohlavia v radoch rozhodcov a delegátov. Veľkému tlaku spojenému s pohrozením vylúčenia z olympijského programu podvolil aj prezident IHF Hassan Moustafa a v uplynulých rokoch dostávajú ženy s píšťaľkami i za stolíkmi stále viac priestoru. V Londýne by to malo vyzerať tak, že ženský turnaj budú rozhodovať ženy a rovnako by to malo byť aj s delegátkami. Stašová by ale neodmietla ani stretnutie mužského turnaja. "Celkovo mi trochu chýba častejšie nasadzovanie do mužských zápasov. Som obrovským fanúšikom mužskej hádzanej a v posledných rokoch som si nikdy nenechala ujsť možnosť pozrieť si kvalitné zápasy na európskom, či svetovom šampionáte," tvrdila.

Ešte v nedeľu pred oficiálnym uvedením do Siene slávy SZH si mohla londýnsku olympijskú atmosféru odskúšať na vlastnej koži a to ani nemusela letieť na Britské ostrovy. "V Bratislave odštartovala v rámci maratónu štafeta slovenského posolstva Londýnu s olympijskou pochodňou. Štafeta teraz poputuje po celom Slovensku dva mesiace. Bola to veľmi milá udalosť, bývalí i súčasní olympionici sme bežali asi po 150 metrov, mne predávala oheň atlétka Mária Czaková a ja som ďalej odovzdávala bývalej šermiarke Katke Ráczovej, ktorá, ak sa dobre pamätám, skladala za našu výpravu sľub pred olympiádou v Moskve. Záverečný úsek mala na starosti skokanka do diaľky Šuranová. Je to taká predzvesť olympiády a zmyslom akcie je priblížiť olympijskú atmosféru ľuďom na Slovensku."

slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL