Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

ME kadetov po prvý raz bez Slovákov


02.04.2012


Slovenská reprezentácia kadetov bude chýbať na majstrovstvách Európy po štyroch odohratých turnajoch v spoločnosti európskej špičky. Bude to vôbec prvý šampionát bez Slovákov, odkedy sa ME do 18 rokov v roku 2004 začali organizovať.


Cez uplynulý víkend v českom Novom Veselí v rámci bojov 3. kvalifikačnej skupiny prehrala vysoko s Dánskom, remizovala s domácou reprezentáciou a zdolala Grékov, čo v konečnom účtovaní stačilo, aj keď iba pre horšie skóre, iba na nepostupové 3. miesto. Tréner Martin Križan priznal v rozhovore pre slovakhandball.sk, že ho mrzí nerozhodný výsledok s Českom, ktorý po predchádzajúcej 18-gólovej prehre s Dánmi prakticky pochoval nádeje Slovákov na predĺženie šnúry účastí na európskych šampionátoch. 

Ako hodnotíte s odstupom pár hodín účinkovanie na kvalifikačnom turnaji v Českej republike?
"Sme smutní, celý realizačný tím, vrátane mňa, i hráči. Bolo to o skóre, chýbal nám ten jeden gólik v zápase s domácimi. V dueloch s Českom a Gréckom naozaj nemôžem nič vytknúť chlapcom, hrali s vypätím všetkých síl a podali maximálny výkon. Žiaľ, aj tak to nevyšlo." 

Chlieb sa podľa očakávania lámal, presne ako ste predpokladali, v konfrontácii s Českom.
"Aj keď sme zachraňovali bod v záverečnom power-play, naozaj bola veľká šanca uspieť v stretnutí s Českom. Napriek tomu, že súper mal kvalitný káder, do ktorého čerpal hráčov z asi päťkrát širšej základne - v Česku je registrovaných 153 dorasteneckých tímov, u nás len asi 30 - na našej strane mohli byť skúsenosti a vydarená príprava. Počas nej sme odohrali asi tridsiatku medzištátnych zápasov. V takýchto vypätých zápasoch pomáha aj domáce prostredie, svojou trochou prispeli aj rozhodcovia, ale nevyhovárame sa - výsledkom bola remíza, ktorá nás na ME neposunula. I keď som veril v naše víťazstvo v záverečnom vystúpení, proti Grécku sme už skóre nemohli extrémne zlepšiť, predsa len to nie je tím, ktorý sa dá zdolať o 20 a viac gólov. Takže jednoznačne, zápas s Čechmi bol kľúčový."

Aký ste mali dojem z Dánov, ktorí nás prevalcovali v prvom stretnutí 41:23?
"Treba povedať, že severské krajiny v dnešnej dobe značne odchádzajú výkonnostne od ostatnej časti sveta a sú niekde úplne inde. Máme o tom obraz, keďže sme sa v príprave stretli okrem Španielska a Švédska takmer so všetkými tímami, ktoré v Európe niečo znamenajú. Podľa správ sú Švédi ešte výkonnostne vyššie než Dáni a zdolali ich v priateľskom meraní síl o 10 gólov. Do relatívneho druhého sledu v tejto vekovej kategórii patria tímy ako Chorvátsko, Nemecko, Francúzsko, až potom nasledujú mužstvá ako Maďarsko, Poľsko, Česi, my a tak ďalej."

Boli vo vašom tíme hráči, ktorých by ste vyzdvihli za predvedený výkon v kvalifikáčných zápasoch?
"Výkony Braňa Cigáňa si to určite zaslúžia. Do Česka cestoval na poslednú chvíľu po tom, ako mal zranený členok a bez hádzanej bol mesiac. Napriek tomu proti Česku i Grécku zahral excelentne, v zápase s Dánskom nenastúpil, lebo sme ho šetrili.  Zaujal aj iba 15-ročný Igor Vanko, ktorý sa pripravuje v Karvinej, v každom zápase ťahal 50 minút na spojke Lukáš Urban a až na niekoľko lôpt proti Čechom chytal spoľahlivo aj Matej Vernarský. Ale ako som spomínal, tímu nemám veľmi čo vyčítať, možno miestami kolísavú úspešnosť streľby." 

Pri pohľade na zloženie skupín má nestranný pozorovateľ pocit, že niektoré z nich majú ´zaujímavé´ zloženie...
"Áno, niektoré skupiny boli skutočne ľahšie, no nasadzovalo sa podľa umiestnení na predchádzajúcich vrcholových turnajoch. Z prvých piatich skupín postupovali dvaja, z ostatných iba jeden.  Určite by sa nám hralo lepšie v skupine ako Portugalsko, Fínsko a Litva. Z nej postúpili prekvapivo Fíni, ktorých sme deklasovali nedávno o 20 gólov... Skupina číslo 8 so Švajčiarskom, Holandskom, Talianskom a Estónskom bola tiež veľmi priaznivá. Na druhej strane, aj naši južní susedia z Maďarska hromžia, lebo zo skupiny so Švédskom, Ukrajinou a Bulharskom postupoval len jeden a tým boli domáci Švédi. Je to o kľúči, no my sme mali všetko v Česku vo vlastných rukách."

Kedy sa uskutoční ďalšie súťažné podujatie pre reprezentáciu 18-ročných?
Kvalifikácia o ďalšie ME nás čaká až o dva roky, keďže o účasť na MS 19-ročných už tímy, ktoré nepostúpili na ME, hrať nebudú. O to viac nám je ľúto, že sme sa na tohtoročný šampionát neprepracovali. Teraz nás čaká zhodnotenie účinkovania a vyvodenie záverov z neho. 


Doterajší známi účastníci tohtoročných ME 18 v Rakúsku (12.-22. júl):
Bielorusko
Česká republika
Dánsko
Fínsko
Francúzsko
Chorvátsko
Nemecko
Nórsko
Rakúsko
Rumunsko
Slovinsko
Srbsko
Španielsko
Švajčiarsko
Švédsko
Posledný šestnásty štartujúci vzíde zo 7. kvalifikačnej skupiny, kde štartuje Island, Turecko, Anglicko a Moldavsko. 

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL