Apr 2024
PUSŠPSN
18

W17 EHF Euro 2015

Výprava do Arktídy s cieľom spoznať samých seba


04.04.2012


Hala Bodö Spektrum sa stane najsevernejším pôsobiskom slovenskej reprezentácie v dejinách a zároveň dejiskom súťažného debutu nového trénera Petra Dávida.


Slovenskí hádzanári sa vydali na arktickú výpravu. V najsevernejšom dejisku v samostatnej ére si v nórskom Bodö zmerajú sily postupne s domácimi severanmi, Rusmi a Portugalcami. Pre nového trénera Slovákov Petra Dávida to bude vôbec prvá previerka a pre jeho tím dôležitá súčasť prípravy pred júnovou II. fázou kvalifikácie budúcoročných majstrovstiev sveta s Bieloruskom.

Čiastkové víťazstvá, či celkový triumf na podujatí s označením Bring Cup majú v očiach nového kouča len vedľajšiu úlohu, prvoradým cieľom jeho družiny bude sebapoznanie. "Chlapci sú motivovaní a z tréningov na Slovensku som mal veľmi dobrý dojem, chalani makali a trénovalo sa v dosť veľkej intenzite," presviedčal pred stredajším odchodom Dávid, ktorý po škrtoch Alexandra Ivanova, Petra Kukučku, Radoslava Antla a Daniela Vala z pôvodnej nominácie, berie za severný polárny kruh sedemnásť hráčov. "Problém je akurát to, že nám úplne odišla jedna pozícia - pravá spojka. Dano Valo, ktorý dlhé roky na tomto poste odvádzal skvelé výkony, sa pre klubové povinnosti vracia do Wetzlaru. Polakovič preto dostane šancu, ale nemienim ho tam drviť vo všetkých zápasoch. Chcem tam vyskúšať aj nejakého praváka, čo bude dobré možno aj do budúcna ako istá alternatíva. Všetci dostanú šancu a uvidíme ako sa jej chopia," prisľúbil tréner, ktorý popri reprezentácii vedie aj bundesligistov z Grosswallstadtu.


"Je to prípravný turnaj a aj preto výsledky nehrajú rolu. Chcem vidieť v akom stave je ten-ktorý hráč na medzinárodnej úrovni, v ťažkých zápasoch, ktoré extraliga na slovensku neposkytuje a navyše v zahraničných podmienkach. Chcem vidieť ako sa hráč vie presadiť a vyrovnať s týmito podmienkami," stanovil základné ciele pred odchodom nástupca po Zoltánovi Heisterovi. Prebral po ňom tím, ktorý má podľa Dávida hlavne jednu silnú zbraň: "Je to sila kolektívneho ducha a to bude pre mňa základný kameň. Už z tréningov som cítil, že chalani spolu držia a neodradia nás ani nejaké menšie neúspechy. Navyše si myslím, že sme našli chalanov, ktorí k sebe dobre pasujú," veril Dávid.


V boji o svetový šampionát v Španielsku sa Slováci postavia proti Bielorusom, tí sa však pripravujú v aprílovom asociačnom termíne iba v domácich podmienkach a testovať ich bude iba klub z najvyššej súťaže z Brestu. "Robia to dobre, schovávajú sa a to jediné mi trochu spôsobuje bolenie brucha. Aj v bundeslige mám rád čerstvé informácie len spred pár dní. Samozrejme, že o menách ako Rutenka, či Brovkov toho vieme veľa, ale chcel by som viac informácii o celom tíme," priznal slovenský kormidelník.


Nominácia SR na turnaj Bring Cup v Bodö (Nór.):
brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomération HB/Fr.), Teodor Paul (Csurgói KK/Maď.), Miloš Putera (TV 05/07 Hüttenberg/Nem.)
pivoti: Martin Mazák (FTC-PLER Budapešť/Maď.), Michal Kopčo (Tatran Prešov), Peter Dudáš (HC SPORTA Hlohovec)
krídla: Martin Straňovský (Reale Ademar León/Šp.), Tomáš Urban (MKB Veszprém KC/Maď.), Tomáš Straňovský (HC Štart Nové Zámky), Vlastimil Fuňak (1. MHK Košice)
spojky: Csaba Szücs (TSV Hannover-Burgdorf/Nem.), František Šulc (Pick Szeged/Maď.), Gabriel Vadkerti (Csurgói KK/Maď.), Pavol Polakovič (Octavio Pilotes Posada/Šp.), Oliver Rábek (HC Štart Nové Zámky), Ľubomír Ďuriš (HC SPORTA Hlohovec), Vladimír Guzy (Tatran Prešov)


Program turnaja Bring Cup:
štvrtok, 5. apríla: Portugalsko - Rusko (16.00), Nórsko - Slovensko (18.10)
piatok, 6. apríla: Rusko - Slovensko (15.00), Nórsko - Portugalsko (17.10)
sobota, 7. apríla: Slovensko - Portugalsko (14.00), Nórsko - Rusko (16.10)

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL