Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Posledných šesť miesteniek do Londýna sa rozdá počas Veľkej noci


05.04.2012


Dvanásť tímov zo štyroch kontinentov bude mať počas nasledujúceho víkendu poslednú šancu získať miestenky na tohtoročné OH do Londýna, tešiť sa bude presne polovica.


V troch štvorčlenných skupinách si vybojujú účasť na OH na každom turnaji lepšie dva tímy. Kvalifikačné podujatia sa uskutočnia v Španielsku, Švédsku a Chorvátsku a ak by platil aj teraz scenár z kvalifikácií spred štyroch rokov, všetci organizátori by mali s prehľadom postúpiť. Popri šiestich zostávajúcich otáznikoch už majú v mužskej vetve istotu štartu Veľká Británia ako organizátor, Francúzsko, Argentína, Kórejská republika, Tunisko a Dánsko.

Silná trojica Španielsko, Srbsko, Poľsko, doplnená Alžírskom, sa stretne v Alicante. Srbi a Španieli majú za sebou vydarený januárový šampionát a naň môžu nadviazať aj počas kvalifikácie. "Poliakov sme zdolali na ME, máme psychickú výhodu. Ale je to tím, čo môže zdolať aj majstra sveta a prehrať aj s outsiderom. U mňa osobne sa to však bude odvíjať od toho, ako si budeme počínať v prvom zápase s domácimi. Ísť do Londýna si však zaslúžime," povedal srbský krídelník Rajko Prodanovič. Poliaci vďačia svojej šanci pobiť sa o Londýn iba Dánom, ktorí vo finále ME zdolali práve Srbov, v opačnom prípade by boli z hry o účasť na OH von. "Budeme stavať na silnej obrane. Máme kompaktný tím a chceme odmeniť našich nadšených fanúšikov postupom," vyhlásil poľský tréner Bogdan Wenta. Alžírsko bude v úlohe jasného outsidera.


V "dvojke" si dajú rande Švédi, Maďari a Macedónci, štvrtý do kvarteta, zástupca juhoamerickej hádzanej z Brazílie by nemal miešať postupové karty. Domáci chcú po 12. mieste z európskeho šampionátu jasný reparát v podobe práva štartu v Londýne. "Bola by hrubá chyba myslieť si, že sme už tam. Na každý jeden zápas sa budeme musieť pozerať ako keby šlo o život," vyjadril sa pre švédske médiá Kim Andersson, ktorý sa však tesne pred turnajom zranil a Švédi budú hrať aj bez hviezdneho krídelníka Jonasa Källmana, ktorý musí nasledujúce týždne pauzovať pre zranenie stehna. Tréner Maďarska Lajos Mocsai deklaroval už pred januárovými ME, že preňho šampionát nepredstavuje v tomto roku prioritu, ale sústredí všetky sily i formu na olympijskú kvalifikáciu. "Nič sa nezmenilo, chceme potešiť seba i maďarského športového priaznivca. Vieme, že celé Maďarsko bude sledovať tento náš boj," povedal odhodlane pred odletom Mocsai, ktorému ale bude citeľne chýbať zranený líder spojkového radu Ferenc Ilyés. Hra Macedóncov stojí a padá na bombardérovi Kirilovi Lazarovovi a na tom, ako dokáže rozpáliť svojich spoluhráčov. Ak by sa im podarilo uspieť v Göteborgu, Macedónsko by malo prvýkrát pod piatimi kruhmi aj tímový šport. O ďalšej kapitole zbláznenia balkánskej krajiny do hádzanej svedčí aj fakt, že na sever Európy mieri spolu s tímom niekoľko tisíc priaznivcov. S nedostatkom miest by problém byť nemal, hala Scandinavium v dejisku pojme až 20.000 ľudí a podľa predbežných správ od Švédov je štadión na trojdňové podujatie takmer vypredaný.

Najjasnejší scenár sa javí byť v tretej skupine, kde chorvátski dvojnásobní olympijskí víťazi a teraz aj hostitelia budú zrejme bojovať o prvenstvo v skupine s naposledy na OH striebornými Islanďanmi. Japonsko a Čile síce môžu prekvapiť, ale výkonnostne by nemali stíhať na európske duo.

Program olympijskej kvalifikácie o postup na OH 2012:
1. kvalifikačný turnaj (Alicante)
piatok, 6. apríla: 17.30 Poľsko - Alžírsko, 20.15 Španielsko - Srbsko
sobota, 7. apríla: 17.30 Srbsko - Poľsko, 20.15 Alžírsko - Španielsko
nedeľa, 8. apríla: 17.30 Srbsko - Alžírsko, 20.15 Španielsko - Poľsko

2. kvalifikačný turnaj (Göteborg)
piatok, 6. apríla: 14.45 Maďarsko - Macedónsko, 17.00 Švédsko - Brazília
sobota, 7. apríla: 13.45 Brazília - Maďarsko, 16.00 Macedónsko - Švédsko
nedeľa, 8. apríla: 14.45 Brazília - Macedónsko, 17.00 Švédsko - Maďarsko

3. kvalifikačný turnaj (Varaždin)
piatok, 6. apríla: 18.00 Chorvátsko - Japonsko, 20.15 Island - Čile
sobota, 7. apríla: 16.00 Čile - Chorvátsko, 18.15 Japonsko - Island
nedeľa, 8. apríla: 15.30 Japonsko - Čile, 18.00 Chorvátsko - Island

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL