Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Bielorusi v príprave dvakrát zdolali Brest


10.04.2012


Tréner súpera Slovákov v júnovom play off o MS 2013 Jurij Ševcov (na snímke) sa musel zaobísť bez najväčšej hviezdy Sergeja Rutenku.


Kým si slovenskí hádzanári odkrúcali premiéru pod vedením nového trénera Petra Dávida na turnaji Bring Cup v nórskom Bodö, ich súper v blížiacom sa play off o majstrovstvá sveta 2013 v Španielsku sa pripravoval iba v domácich podmienkach. Bielorusi, s ktorými si Slováci zmerajú sily 9. júna v Košiciach a 17. júna v Minsku, si zahrali dvakrát v Breste proti domácemu klubu BGK Meškova.

V oboch dueloch tesne zvíťazili (v prvom 24:23 a 32:30) a v oboch sa museli zaobísť bez najväčšej hviezdy Sergeja Rutenku. Spojka barcelonského FC pricestoval na zraz do bieloruskej metropoly s menším nešpecifikovaným zranením a s tímom neodcestoval na testovací dvojzápas do Brestu. "Snažili sme sa nacvičovať hru, ktorou sa chceme prezentovať aj proti Slovákom, aj keď, úprimne povedané, obrana BGK nám v tom veľmi nepomohla. Ale domáci boli dobrým súperom. Výsledky oboch stretnutí nie sú pre mňa absolútne zaujímavé, aj keď uznávam, že ak by sme remizovali, alebo prehrali, asi by to vyvolalo v krajine väčší rozruch. Som rád, že chlapci zvládli aj náročné herné situácie, no na druhej strane ma samozrejme neteší, že sme napríklad v priebehu piatich minút dokázali prísť o päť až šesť lôpt. Stále sme však iba v prípravnej fáze pred zápasmi play off," zhodnotil výkony svojich zverencov tréner pre oficiálnu stránku bieloruského zväzu a pokračoval ,,Od januára sme spolu neboli, chlapci sa mohli venovať klubovým povinnostiam v domácej súťaži, alebo v pohárovej Európe, no po morálnej i fyzickej stránke boli na tom horšie ako v januári."

Rutenkova neúčasť v dvojzápase sa dala očakávať už od jeho príchodu do vlasti. ,,Už domov sa vrátil s menším zranením a hoci sa chystal ísť s nami do Brestu už prvý tréning musel skrátiť. Bude preňho lepšie, keď absolvuje poriadnu rehabilitáciu, nechceme, aby sa jeho problémy ešte zväčšili. V tíme však máme viacero zranených, Sergejov brat Denis má niečo s plecom, v poriadku nie sú ani Kniazev a Krasuckij," vysvetlil bieloruský kouč.
V brestskej hale Viktoria zostali ukrytí pred "zahraničnými pozorovateľmi", no ako uviedol Ševcov bola to skôr z núdze cnosť. "Mali sme pozvánku na turnaj do Rumunska, no ospravedlnili sme sa. Hlásili sme sa na Bring Cup, no Nóri nás nevzali, lebo ak by sme išli my, odriekli by im účasť Slováci. Svetoví šampióni z Francúzska s nami nechceli hrať. Jednoducho situácia bola taká, že k dispozícii zostali iba tímy, ktoré nevyhovovali na prípravu nám a krajiny, s ktorými by sme sa chceli pomerať my, už mali iný program."

sumáre bieloruských prípravných zápasov:
BGK Meškova Brest - Bielorusko 23:24 (12:11)
Zostava a góly Bieloruska: Kotlinskij, Mackevič - Brovko 2, Babičev 1, Nikulenkov 3, Kamyšik 1, Puchovskij 9, Kniazev, Baranov 3, Šilovič 2, Nežura, Truchanovič 2, Titov 1

BGK Meškova Brest - Bielorusko 30:32 (11:16)
Zostava a góly Bieloruska: Kotlinskij, Mackevič - Brovko 8, Babičev 1, Nikulenkov 3, Kamyšik, Puchovskij 5, Kniazev, Baranov 3, Šilovič 7, Prakapenia 2, Truchanovič 2, Titov 1

slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL