Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Cieľ sme nesplnili, priznal kouč Kalafut


10.04.2012


„Potrebujeme začať ťahať za jeden špagát,“ tvrdí tréner juniorov


Ani domáce prostredie nedokázalo slovenských hádzanárov do 20 rokov dotlačiť k postupu na majstrovstvá Európy do Turecka. V Nových Zámkoch v skupine dosiahli dva diametrálne odlišné výsledky – nádielku s portugalskými a gólové hody s bulharskými rovesníkmi, no keďže na šampionát postupoval iba víťaz skupiny, v Miléniu vytryskla už na Veľký piatok radosť suverénnych Iberov.

Hoci na seniorskej úrovni portugalská hádzaná momentálne mierne zaostáva za slovenskou najmä v počte účastí na vrcholných podujatiach, medzi mládežníkmi patrí medzi absolútnu svetovú špičku. Tušil to aj tréner slovenskej dvadsiatky Peter Kalafut. Po vzhliadnutí dvoch videozáznamov v príprave, v ktorej si Portugalci poradili s dvoma hádzanárskymi veľmocami zo Španielska a Nemecka to už vedel naisto a priama kvalifikačná konfrontácia s hlavným favoritom na postup jeho obavy asi len potvrdila. Až do záveru druhého polčasu ale jeho zverenci tvrdošijne bojovali a boli v hre o postup. „Cieľ sme nesplnili a všetkých nás to mrzí. Ak sa mám vrátiť k uplynulému kvalifikačnému turnaju, musím hodnotiť iba zápas s Portugalskom. Duel s Bulharskom prišiel jednak až po spečatení nášho neúspechu a navyše sme súpera jasne prevýšili. O portugalskom víťazstve a postupe rozhodli podľa mňa dva kľúčové faktory – nesmierna taktická disciplína hráčov na palubovke a ich dirigent hry Rui Silva,“ vrátil sa v rozhovore pre slovakhandball.sk k nesplnenému poslaniu tréner Peter Kalafut už opäť zo svojho nemeckého pôsobiska. „My sme vedeli, čo máme od nich čakať a poriadne sme sa na nich pripravili. Vedeli sme, že nemáme šancu s nimi hrať nejakú behavú hádzanú. No oni s tým nemali problém, prispôsobili sa v prvom polčase nášmu tempu a čo bolo dôležité, trpezlivo dohrávali každú akciu až do gólu. Keď im náš brankár Mišo Tóth pochytal pár striel hore, začali mieriť dole a keď v druhom polčase Blicha zase uspel v dolnej časti, zmenili taktiku a pálili hore. Ich stredná spojka Silva na mňa pôsobil ako profesor hádzanej, skvele dirigoval hru a položil základ ich víťazstva. Aj náš Patrik Krok robil čo mohol, vôbec sa nechcem dotknúť jeho talentu a schopností, no v zlomových okamihoch v závere prvého polčasu, keď sme mali tlak a mohli vyrovnať, súperova stredná spojka predviedla svoju vyspelosť.“

Kalafutove slová nepotvrdzovala len konečná prehra o desať gólov, ale aj európsky šampionát do 20 rokov, ktorý pred 20 mesiacmi organizovalo Slovensko. Silva, vtedy ešte ako 17-ročný mladík dotiahol svojich spoluhráčov až do finále a nakoniec k strieborným medailám. S podobným medailovým úspechom môžu Portugalci rátať cez leto aj v Turecku, hoci ide o dva roky mladšiu generáciu s jediným spojivkom – Silvom. „Kľúčom nášho úspechu je systém,“ prezradil tréner vicemajstrov Európy z roku 2010 i súčasnej portugalskej dvadsiatky Rolando Freitas. „Presne tak, je to o systéme. Už keď sme cez leto s Petrom Dávidom prevzali tento tím, uvažovali sme o modeli prípravy založenom na tom, že by sa potenciálni reprezentanti stretávali v pravidelných intervaloch vo dvoch centrách – jednom na západe a jednom na východe. Podobne to funguje aj v Portugalsku, ich hráči pôsobia prakticky iba vo dvoch kluboch a výborne sa poznajú. Žiaľ, nám sa to z organizačných dôvodov nepodarilo uskutočniť. Celkovo mám pocit, že na Slovensku musí zväz i všetky kluby nájsť jeden špagát začať ho ťahať jedným smerom, v opačnom prípade sa úspechy nedostavia,“ varoval Kalafut, ktorý už dvadsať rokov žije a pôsobí v Nemecku.

  Nad svojím výberom nelámal palicu a veril v jeho potenciál, pridal však ešte jeden postreh. „Už v príprave pred kvalifikačným turnajom som si to všimol a účinkovanie v Nových Zámkoch to len potvrdilo – nie sme schopní odviesť štandardný, alebo priemerný výkon. Buď je to úžasné, alebo je to katastrofálne. Naozaj si to neviem vysvetliť, ale asi to bude nejaký symptóm slovenskej hádzanej vo všeobecnosti, zhodli sme sa na tom aj pri dnešnom rozhovore s trénerom seniorov Petrom Dávidom,“ dodal bývalý kouč bundesligového Oldenburgu.

Jeho družina neúspechom v kvalifikácii ešte svoju mládežnícku éru neukončila. Na jeseň by sa mali dozvedieť mená súperov v kvalifikačnom boji o ich posledné juniorské podujatie – majstrovstvá sveta do 21 rokov.

slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL