Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Juniorky tiež neprerazili


11.04.2012


Tréner Hanták: "Iba pri kompletnom kádri sme mali šancu."


Slovenským juniorkám sa nepodarilo vybojovať si účasť na júlových MS v Česku a zavŕšili tak neúspešnú kvalifikačnú jar mládežníckych reprezentácií. Po kadetoch a junioroch sa vo Švédsku na vrcholový turnaj nedostali ani zverenky trénera Jozefa Hantáka, ktoré v ťažkej konkurencii obsadili v 3. kvalifikačnej skupine posledné 4. miesto.


Z postupu sa tešili Švédsko a Nórsko. S oboma tímami Slovenky prehrali, čestný bod si zaknihovali po remíze v poslednom meraní síl so Slovinskom. 


"Účinkovanie tímu neberiem ako sklamanie. Odviedli sme maximálny možný výkon, ale vo vynikajúcich podmienkach pre hádzanú to v Helsingborgu nestačilo na úspech," komentoval s odstupom vystúpenie Sloveniek v Škandinávii kormidelník, ktorému chýbali v kádri brankárky Lucia Gubiková, Adriana Medveďová, krídelníčka Simona Szarková a spojky Iveta Mičiníková a Monika Rajnohová. Všetky pre zdravotné dôvody.


Kľúčový bol prvý zápas s Nórkami, s ktorými prehrali Slovenky o štyri góly 18:22. "Som presvedčený, že keby sme nastúpili v najsilnejšom zložení, nielenže sme mohli viac potrápiť Severanky, ale aj vyhrať nad nimi," dodal Hanták, ktorého tím následne utrpel debakel 21:38 od Švédok. Tie však patria v tejto vekovej kategórii k absolútnej svetovej špičke. "V ich hre už bolo badať všetky prvky ženskej seniorskej až mužskej hádzanej. Z kvalitnej, agresívnej obrany 0-6 vychádzali do rýchlych protiútokov. Na každom poste točili dve hráčky počas celého stretnutia, neustále zvyšovali tempo. Navyše mali výškovú prevahu a nestíhali sme silovo, ani dynamicky," opísal hru Švédok Hanták, ktorého tím neodchádzal z turnaja bez bodu po remíze v z hľadiska postupu nič neriešiacom dueli so Slovinkami. "Som rád, že sme dokázali zabojovať o výsledok, keď sme v oslabení v závere zmazali dvojgólové manko a napokon sme dosiahli aspoň nerozhodný výsledok."  


Podľa Hantáka na zamedzenie trendu sérií neúčastí na podujatiach bude potrebné zmeniť prístup k mladým na všetkých úrovniach. "Kým sa nezmení prístup k mládežníckej reprezentačnej hádzanej v kluboch, nepohneme sa z miesta. Toto je podľa mňa naša hlavná Achillova päta v súčasnosti. Na Slovensku musíme pristáť pevne nohami na zemi, na školách nepodceniť atletickú prípravu. V prípade Severaniek bolo vidno, že hru na jeden na jedného už majú dávno v krvi. Na Slovensku nerobíme výber vhodných typov na hádzanú, ale iba nábor. Je na zamyslenie, že kým kedysi bolo Portugalsko krajinou, ktorú sme na všetkých úrovniach zdolávali, teraz majú jeho reprezentanti ambície z kvalifikácií vždy postúpiť," zhrnul.


V juniorskom veku po turnaji končia ročníky narodenia 1992-93 a do nasledujúcich ťažení sa v juniorskej vekovej kategórii už vydajú ročníky 1994-95. "Pripravíme hodnotiacu správu a chceme s mojím asistentom Miroslavom Miňom pokračovať v práci. Najbližšími súťažnými previerkami junioriek budú kvalifikácie o postup na ME 2013 a MS 2014," uzavrel tréner.


slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL