Máj 2024
PUSŠPSN
4

W17 EHF Euro 2015

Veszprém s podmienečnou pokutou za maďarské hymny pred zápasmi LM


12.04.2012


Maďarský klub MKB Veszprém dostal za nedodržanie súťažného poriadku mužskej Ligy majstrov podmienečnú pokutu vo výške 2000 eur. Jeho fanúšikovia pred duelmi v domácom prostredí spievali maďarskú hymnu a znemožnili tak dodržanie striktného harmonogramu.


V piatich sledovaných prípadoch tejto sezóny vo veszprémskej aréne zakaždým odznela pred úvodným hvizdom hymna. Tým nastal posun v predzápasovom programe a nedodržal sa tak ani čas začiatku stretnutia. Príslušný súd Európskej hádzanárskej federácie (EHF) v zmysle pravidiel preto nariadil Veszprému zaplatiť podmienečne peňažnú sumu 2000 eur. Suverén maďarskej mužskej klubovej hádzanej sa platbe do kasy EHF vyhne vtedy, ak nenastane ďalšie porušenie súťažného reglementu do 30. júna 2014. 

EHF začala disciplinárne konanie ešte 22. marca a celá záležitosť rozvírila hladinu nielen v rámci maďarskej hádzanárskej obce, ale pre zvrátenie trestu sa vo veci angažovali aj politici. Najviac sa do diskusie zapojil verejne podpredseda maďarskej vlády Tibor Navracsics, mimochodom veszprémsky rodák, a s protestmi sa k nemu pridal aj primátor mesta Gyula Porga. Spoločne adresovali list vedeniu EHF a pýtali si vysvetlenie. "Keď si fanúšikovia chcú zaspievať hymnu, musí im to byť umožnené! Veszprémsky divák si zaspieval hymnu aj v minulosti a tento miestny zvyk ich súperi rešpektovali. Ak majú za toto niekoho trestať, nech sa páči, urobíme zbierku a zaplatíme požadovanú sumu," vyjadril sa pre maďarské médiá prednedávnom vicepremiér.   

Pôvodne avizovanú pokutu v rozmedzí od 7500 do 15.000 eur napokon, zrejme aj pre narastajúci tlak z Maďarska, EHF značne znížila a konečným verdiktom je tak podmienečná dvojtisícová pokuta.    

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL