Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

V kodaňskom žrebe z tretieho koša


19.04.2012


Slováci sa v kvalifikácii ME 2014 určite nestretnú s Ruskom, Portugalskom, Litvou, Čiernou Horou, Holandskom a Bieloruskom. Zloženie skupín určí v piatok večer žreb v Kodani.


V dánskej metropole sa od 18.00 začne rozhodovať o osude rekordného počtu záujemcov o účasť na majstrovstvách Európy 2014 v Dánsku. Istotu štartu majú iba Dáni, no nie ako obhajcovia titulu, ale ako usporiadatelia - nový formát súťaže už zlatému medailistovi (prípadne finalistovi) negarantuje priamy postup na ďalšie vydanie šampionátu.


Zo zvyšných tímov ešte svoje kvalifikačné prekážky nepozná 21, ostatných 16 musí prejsť najskôr cez sito predkvalifikácie, ktorá ďalej pustí iba šesť z nich.

Pred žrebom sú tímy zoradené do štyroch košov na základe aktuálneho postavenia v rebríčku mužských reprezentácií Európskej hádzanárskej federácie. Keďže Slováci nevyužili možnosť posunúť sa v renkingu vyššie, lebo nepostúpili na uplynulých ME v Belehrade zo základnej skupiny, čaká ich spoločnosť dvoch papierových favoritov. Trošku vyššiu šancu však dáva nový fakt, že na záverenčý turnaj nepostúpia z každej skupiny len prví dvaja, ale aj najlepší z družstiev umiestených na tretích priečkach. Tým sa ale pri vzájomnom porovnávaní budú započítavať iba výsledky z duelov s prvými dvoma v skupine.


Šťastena môže byť, ako nakoniec vždy pri žreboch, poriadne vrtkavá. Zverenci trénera Petra Dávida sa môžu ocitnúť v pekelnej kompánii úradujúcich majstrov sveta a olympijských víťazov Francúzov, či špičkových Chorvátov z prvého koša a veľmi silných Maďarov alebo Švédov z druhého, ale dopadnúť to môže aj podstatne prijateľnejšie, ak by im z osudia padli do skupiny z druhého koša trebárs Nóri, Slovinci, Česi, alebo hlavne Rakúšania. Pri sedmičke prvého koša si Slováci príliš nenavyberajú, no Poľsko, či Srbsko sa zdá byť aj napriek výsledkom na januárových ME, podstatne priechodnejším riešením. Zradným môže byť aj spoločnosť zo štvrtého koša, lebo pravdepodobní víťazi predkvalifikačných skupín Rumuni, či Ukrajinci určite nepatria medzi európskych trpaslíkov.


Prvé dve kolá kvalifikácie odštartujú na jeseň, ďalšie dve v marci a záverečné dva v júni 2014. Šestnástka tímov predkvalifikácie bude hrať turnajovým spôsobom 8.-10. júna.

Nasadenie do košov pred žrebom ME 2014:
1. kôš: Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Island, Poľsko, Srbsko, Nemecko
2. kôš: Maďarsko, Nórsko, Švédsko, Slovinsko, Macedónsko, Česko, Rakúsko
3. kôš: Rusko, SLOVENSKO, Portugalsko, Litva, Čierna Hora, Holandsko, Bielorusko
4. kôš: Bosna a Hercegovina a šesť postupujúcich z predkvalifikácie (víťazi skupín a dvaja najlepší z druhých miest)

Zloženie skupín predkvalifikácie (8.-10. júna turnajovým spôsobom):
A-skupina: Ukrajina, Cyprus, Fínsko, Luxembursko
B-skupina: Grécko, Švajčiarsko, Taliansko, Veľká Británia
C-skupina: Izrael, Rumunsko, Belgicko, Írsko
D-skupina: Estónsko, Lotyšsko, Turecko a Malta

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL