Máj 2024
PUSŠPSN
4

W17 EHF Euro 2015

Straňovský na prahu Final Four LM


27.04.2012


Španielsky Leon sa chce poučiť z minulosti a nepremrhať jedenásťgólový náskok.


Cez víkend sa na štyroch európskych palubovkách rozhodne o štvorlístku klubov, ktoré sa predstavia v záverečnom turnaji Ligy majstrov pod hlavičkou VELUX EHF Final Four. 

 

Po prvých zápasoch má k účasti na vrcholnom podujatí klubovej sezóny v nemeckom Kolíne nad Rýnom najbližšie prekvapujúco Reale Ademar Leon. Španielsky klub aj so slovenským reprezentantom Martinom Straňovským deklasoval na domácej pôde nemeckého súpera Füchse Berlín 34:23. Rozhodný krok smerom k semifinále spravil aj nováčik súťaže AG Kodaň a to na úkor obhajcov trofeje - FC Barcelona v dánskej metropole podľahla 23:29. Výhodnú pozíciu pred domácou odvetou si zo Záhrebu priviezol po remíze 31:31 THW Kiel a španielsky i európsky vicemajster z Atletica Madrid sa bude musieť doma obracať, lebo v prvom zápase senzačne prehral v Koperi s domácim najväčším outsiderom štvrťfinále 23:26.

 

  Štvrťfinále VELUX EHF Ligy majstrov, odvety:
  FC Barcelona Intersport (Šp.) - AG Kodaň (Dán.)
  - sobota, 20.00, prvý zápas: 23:29

 

  V minulej sezóne boli Barcelončania akoby na diaľku spätí s futbalovými kolegami a deň po ich triumfe v LM vyhrali Katalánci aj hádzanársku obdobu najprestížnejšej európskej súťaže. Ak sa však puto nepretrhlo, bude Barca v ohrození, keďže futbalisti už svoju pohárovú púť Európou skončili. V podobnej situácii už úradujúci majstri boli aj v osemfinále, no z Montpellieru si priviezli iba prehru o tri góly. Teraz sa ukáže, či si aj s dvojnásobným mankom v Palau Blaugrana poradia obdobným spôsobom a dánskeho šampióna vyprevadia s rovnakým debaklom ako francúzskeho (36:20). Dáni už v úvode prvého zápasu prišli o jednu z opôr Joachima Boldsena, no pred vyše 20.000 divákmi na futbalovom Parken štadióni aj bez neho získali sľubný náskok. "Verím v rovnaký počet úspešných zákrokov brankára Kaspera Hvidta a rovnakú šikovnosť môjho tímu," vyhlásil tréner Kodančanov Magnus Andersson pre ehfcl.com a talentovaný Mads Mensa Larsen ho doplnil slovami: "Aj hviezdy slávnej Barcelony sú len ľudské bytosti, ktoré sa dajú zdolať."

 

  BM Atletico Madrid (Šp.) - RK Cimos Koper (Slovin.)
  - sobota, 20.15, prvý zápas: 23:26

 

  Slovinská Popoluška tejto sezóny LM má na dosah ďalšiu senzáciu. Obhájiť trojgólový náskok z jadranského pobrežia v Madride však bude pre Cimos Koper ďalšou herkulovskou úlohou, nielen vzhľadom na to, že Atletico (v minulosti Ciudad Real) bojuje už o tretiu účasť vo Final Four v poradí, ale aj preto, že gigantovi sa do zostavy vráti viacero zranených hráčov. "My sa ale nebojíme a nechystáme sa tam hneď vzdať. Ideme do jamy levovej, ale s nožom v zuboch. Tiež sú len z mäsa a kostí ako my a v tejto sezóne sme už ukázali veľký potenciál a odohrali špičkové zápasy," tvrdil pre klubovú stránku naturalizovaný maďarský reprezentant Milorad Krivokapič. Atletico o svojom postupe nepochybuje. "Nikto si ale nemyslí, že to bude ľahké, ale spoločne s našimi fanúšikmi to určite dokážeme," presviedčal Joan Canellas.

 

  Füchse Berlín (Nem.) - Reale Ademar Leon (Šp.)
  - nedeľa, 16.00, prvý zápas: 23:34

 

  Dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky, tvrdí sa oddávna. No či to bude platiť aj v prípade Leonu, sa uvidí až na palubovke v Berlíne. V roku 2003 vyhral Ademar prvé osemfinále LM s Celje o trinásť gólov, no v odvete "dokázal" podľahnúť o štrnásť a uvoľnil Slovincom cestu až za konečným titulom. Až v ďalšej sezóne sa do španielskeho klubu dostal aj mladučký krídelník Martin Straňovský. Práve novozámocký talent bol v úvodnom dueli proti líškam jedným z kľúčových hráčov domácich a k presvedčivému triumfu prispel ôsmimi gólmi. Súčasný kouč Isidorio Martinez, ktorý bol pred ôsmimi rokmi v úlohe asistenta, vie, že postup ešte nie je ani zďaleka zaručený: "Musíme znova hrať na víťazstvo, to je najlepšia cesta zostať v tejto súťaži. Berlín má skvelý tím, no my sa nepodvolíme ani jeho hráčom a ani jeho fanúšikom." Domáci budú aj napriek jedenásťgólovému deficitu bojovať ako boxer Max Schemlling, po ktorom je pomenovaná ich hala. "V prvom zápase sme robili úplne všetko zle a Leon odohral perfektné stretnutie," priznal tréner Dagur Sigurdsson a manažér klubu Bob Hanning prisľúbil: "Niektorí z našich opôr nezvládli tlak, no mojim fanúšikom dlhujeme výborný výkon a stopercentného bojového ducha."

 

  THW Kiel (Nem.) - RK Croatia Osiguranje Záhreb (Chorv.)
  - nedeľa, 17.30, prvý zápas: 31:31

 

  Záhreb viedol v prvom zápase už o sedem gólov, no nakoniec sa musel uspokojiť s remízou. Nemecký favorit si navyše môže zaspomínať na semifinále pred dvanástimi rokmi, keď si s rovnakým súperom poradili a postúpili do finále. Kiel, ktorý čaká takmer so stopercentnou istotou v utorok aj korunovácia v bundeslige, však nechce nechať nič na náhode. "Podľa mňa je Záhreb omnoho silnejší vonku, stačí si všimnúť ich víťazstvo v Barcelone v skupinovej fáze," varoval aj tréner "zebier" Alfred Gislason a pokračoval: "Musíme hrať stabilnejšie a útočnejšie ako v prvom zápase." Záhreb, ktorý sa pred prvým meraním síl odhodlal k zmene trénerov a Ivicu Obrvana nahradil Slavkom Golužom, s novým koučom zatiaľ nenašiel premožiteľa - okrem remízy s Kielom vyhral dva zápasy v domácej súťaži s Našicami a Porečom. "Nie je medzi nami veľký rozdiel," veril pred odvetou najlepší kanonier LM Zlatko Horvat, ale špílmacher Ivano Balič kontroval: "Ich obrovskou výhodou je širšia a lepšia lavička. Môžu rotovať hráčov a zachovať si vysokú úroveň hry."

 

slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL