Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Györ a Podgorica sa v ženskej LM pobijú o svoj prvý titul


04.05.2012


O dva týždne pribudne na listinu víťazov ženskej LM úradujúci maďarský alebo čiernohorský majster. Prvý zápas finále je na programe v sobotu vo Veszpréme.


Oba tímy prešli predchádzajúcimi bojmi pomerne suverénne, keď  zhodne vyhrali svoju základnú i štvrťfinálovú skupinu. Predsa len sebavedomejšie predstavenie má za sebou čiernohorský tím, ktorý zaznamenal iba jednu stratu kvetinky, ale tú iba v nič neriešiacom poslednom súboji v základnej A-skupine na palubovke dánskeho Midtjyllandu. Pre Györ bude rozhodujúce, aký náskok si dokáže do odvety vybudovať. Pred druhým stretnutím ho musí totiž strašiť fakt, že jeho súper je vo svojej hale Morača naďalej v tomto ročníku nezdolaný.

Podgorica sa pokúšala doteraz márne o postup do finále, až v tejto sezóne sa jej to konečne podarilo. Pri tom bol niekoľkokrát k trofejovej "predizbe" blízko - pred rokom znamenala konečnú pre slovinský tím najlepšia štvorka, ale napríklad aj medzi rokmi 1998-2002 vypadla vždy v semifinále. Györu sa finále podarilo dosiahnuť v roku 2009, no dánsky Viborg bol vtedy nad jeho sily. Klub z územia Čiernej Hory ešte nad hlavu najprestížnejšiu trofej nikdy nedvíhal, naopak maďarský tím už na listine víťazov figuruje - ešte v roku 1999 sa tešil z celkového triumfu Dunaújváros.

"Spôsob, akým Budučnost zdolala v druhom semifinále Larvik len potvrdil môj dojem, že práve on je najsilnejším protivníkom v tejto sezóne LM. Budú neuveriteľne hladní po úspechu, pretože nikdy nevyhrali pohár, odvetu hrajú doma a ich káder vyzerá ako výber sveta. Iba jedno družstvo ich za daných podmienok môže zdolať, a tým je Györ," konštatoval na stránkach portálu kézi.hu tréner maďarského tímu Karl Erik Böhn. Pravdou však je, že súpiska Györu sa skôr približuje svetovému All-Stars: okrem prítomnej kostry maďarskej reprezentácie bránu stráži nórska dvojnásobná víťazka LM Katrine Lunde Haraldsenová, na pivote hrá jej krajanka Heidi Lökeová a z deviatky bombarduje súperky Brazílčanka Eduarda Amorimová či Chorvátka Andrea Lekičová. Aj Budučnosť nahromadila v tíme mimoriadnu kvalitu - "čiernohorský národný tím" dopĺňa v bráne konštantne hviezdiaca Nemka Clara Wolteringová alebo Srbka Željka Nikoličová či Chorvátka Dijana Jovetičová. "Konečne sa dostali do finále dva najlepšie tímy súčasnosti, pretože si myslím, že to tak ani vlani, ani predvlani nebolo. Šance sú podľa mňa 50 na 50," nechala sa počuť z čiernohorského tábora Ana Djokičová.

Program finále ženskej Ligy majstrov 2011/12:
1. zápas: sobota 5. máj, 17.15 Györi Audi ETO - Budučnost Podgorica
odveta: nedeľa 13. máj, 19.00 Budučnost Podgorica - Györi Audi ETO

slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL