Máj 2024
PUSŠPSN
5

W17 EHF Euro 2015

Z Francúzskej riviéry do ruskej zimy


10.05.2012


Svetobežník Štochl opráši azbuku a teší sa na novú výzvu. Svoj podpis dal najnovšie na zmluvu s ruským Čechovom /snímka TASR/.


Že Richard Štochl opäť zmení cez leto svoje pôsobisko, bolo zrejmé už niekoľko týždňov. S vedením jeho ešte stále súčasného zamestnávateľa Montpellier Agglomeration HB sa ani poriadne nedostal k rokovaniam o predĺžení dvojročného kontraktu. Čas rýchlo bežal a sedemnásobný víťaz ankety o najlepšieho slovenského hádzanára roka dlho nevedel, kam povedú jeho ďalšie kroky...

V stredu však vyrukoval oficiálny web ruského majstra Medvedi Čechov s veľkou novinkou a prezentovali slovenského veterána ako svojho nového brankára pre nadchádzajúcu sezónu. Štochl v rozhovore pre slovakhandball.sk následne správy z Ruska potvrdil.


„Už je to definitívne, zmluva s Čechovom je podpísaná,“ priznal 36-ročný gólman gólman a pokračoval: „V hre bola aj ponuka na dvojročné pôsobenie, no nebola taká výhodná. Musím sa ale priznať, že pri zvažovaní návrhu z Čechova som sa neriadil iba financiami. Asi najdôležitejším faktorom pri mojom rozhodovaní bolo, že Medvedi budú v novom ročníku znova pôsobiť v Lige majstrov a to bude pre mňa opäť veľká výzva. Budem asi prežívať niečo podobné, ako keď som pred troma rokmi opustil po mnohoročnom pôsobení maďarský Dunaferr, no teším sa.“

Celý „medvedí“ projekt Čechov má prakticky od zrodu pod palcom legendárny kouč Vladimir Maximov, popri Francúzovi Claudovi Onestovi jediný tréner na svete, ktorý sa môže pochváliť zlatou medailou z majstrovstiev Európy, svetového šampionátu i olympijských hier. Len po januárových ME v Srbsku sa olympijský víťaz z roku 1976 rozhodol ukončiť pôsobenie aj pri ruskej zbornej a venovať sa iba Čechovu. „Pravdupovediac, v mojom prípade som jeho povesť príliš nebral do úvahy. Dobrý brankár sa musí vedieť presadiť popri každom trénerovi. Skôr zavážil fakt, že v Čechove na manažérskom poste pracuje môj bývalý spoluhráč zo slovinského Celje Eduard Kokšarov,“ poznamenal Štochl, ktorý sa bude vedieť povzniesť aj nad veľkým rozdielom v atmosfére ligových stretnutí. Kým na Lige majstrov v Montpellieri zažíval michalovský rodák často aj vypredanú deväťtisícovú arénu Park&Suites, komplex Olimpijskij zostáva často poloprázdny a návšetvnosť zachraňujú len organizované skupiny príslušníkov ozbrojených síl. „Netvrdím, že lepšie sa nechytá pred vypredaným publikom, ktoré stojí za svojím tímom, mám však už dosť skúseností, aby som si s tým vedel poradiť.“ Rozdiel v útrobách haly je jedna vec a klíma mimo nej druhá. Pre Štochla bude prechod od Azúrového pobrežia slnkom zaliateho Stredomoria na predmestie Moskvy s povestnou ruskou zimou poriadnym skokom. „Ani v tom nevidím najmenší problém, jednoducho taká je naša profesia. Verím, že ja i moja priateľka si rýchlo zvykneme aj na Rusko. Nemal by som mať problémy ani po jazykovej stránke. Celkom slušne rozumiem po srbsky, aj v Slovinsku som sa rýchlo naučil dohovoriť s domácimi a keďže si toho dosť veľa pamätám zo základnej školy, kde sme ešte mali povinnú ruštinu, neočakávam žiadne problémy,“ zavrhla úvahy o jazykovej bariére dlhoročná slovenská brankárska jednotka.


O Štochlove služby nemal záujem iba ruský klub. Zálusk si naňho robil aj ďalší účastník Ligy majstrov z bývalého socialistického bloku – poľský Orlen Wisla Plock a jeho agent bol aj v rokovaní s viacerými nemeckými klubmi. „V prípade bundesligistov by som však musel ešte čakať na to, ako sa vyvinie situácia v jednotlivých kluboch a to som ja už nemienil. Uprednostnil som istotu, ktorú mi ponúka Čechov,“ vysvetlil gólman, ktorý má šancu k slovenskému, slovinskému i francúzskemu titulu pridať už o dvanásť mesiacov aj ruský majstrovský primát.

Práve z Montpellieru bude odchádzať obťažkaný početnými trofejami. Za 24 mesiacov ich s tímom stihol nazbierať sedem – do kompletnej domácej zbierky zverencom trénera Patrica Canayera chýbala iba jediná pohárová trofej. „V Lige majstrov sa nám nepodarilo prejsť cez Barcelonu, ale v domácej súťaži sme povyhrávali v tejto sezóne všetko, čo sa dalo – superpohár, francúzsky pohár, ligový pohár i majstrovský titul. Ani vo veľkých európskych kluboch sa človek niekedy nevyhne zvláštnym praktikám zo strany vedenia, ale z Montpellieru odchádzam na 95 percent spokojný,“ zhodnotil Štochl.

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL