Máj 2024
PUSŠPSN
4

W17 EHF Euro 2015

O európske trofeje bez Slovákov


19.05.2012


Už pred prvými finálovými zápasmi je zrejmé, že PVP poputuje po dvanásty raz do Nemecka.


Vyvrcholenie európskych klubových súťaží mužov sa uskutoční bez slovenskej hráčskej účasti. Ešte pred VELUX EHF Final Four Ligy majstrov - absolútnym vrcholom pohárovej Európy (26.-27. mája) v Kolíne sa v priebehu tohto víkendu rozbehnú boje aj o ďalšie tri trofeje – Pohár EHF, Pohár víťazov pohárov a Challenge Cup.

Nemecká bundesliga v tejto sezóne potvrdzuje svoje dominantné postavenie na starom kontinente a okrem dvoch účastníkov kolínskeho finálového turnaja (THW Kiel a Füchse Berlín) má až trojnásobné zastúpenie v ďalších finále. V dvoch prípadoch dokonca nemecké tímy obhajujú vlaňajšie prvenstvá.

V boji o trofej v Pohári EHF sa obhajca z Frisch Auf! Göppingen postaví proti francúzskemu Grand Litoral HB Dunkerque. V uplynulej sezóne pritom Göppingen triumfoval v bundesligovom derby nad zverencami slovenského trénera Petra Dávida z Grosswallstadtu. Tím zo severného Francúzska v semifinále vyradil ďalšieho bundesligistu a premožiteľa Tatrana Prešov SC Magdeburg a vo finále sa pokúsi zabrániť rozšíreniu ohromnej nemeckej zbierky sedemnástich trofejí v tejto súťaži. „Našou výhodou bude, že hráme odvetu doma, no musíme si aj tak dávať pozor, lebo Dunkerque už v tejto sezóne neraz ukázal, že vie výborne zahrať aj vonku,“ citovala upozornenie trénera obhajcov Velimira Petkoviča stránka eurohandball.com.

Zopakovať vlaňajší úspech sa pokúsi aj ďalší nemecký klub – VfL Gummersbach. Od novej sezóny zamestnávateľ slovenského pivota Michala Kopča má na dosah dokonca niečo omnoho raritnejšie – hetrik v PVP, keďže bývalého rekordného nemeckého šampióna nikto nevie v tejto súťaži zastaviť už v tretej sezóne v poradí. V najnovšom finále sa o to pokúsia ich dobrí známi z domácej súťaže z SG Flensburg-Handewitt. Tabuľkové postavenie hovorí jasnou rečou v prospech Flensburgu, no už teraz je isté, že do Nemecka poputuje pohár po dvanásty raz.

Challenge Cup je súťaž, do ktorej nemajú prístup kluby z krajín okupujúcich vrchol európskeho reríčka. Vo finále si sily zmerajú grécky Diomidis Argous a švajčiarsky Wacker Thun, ktorý tento pohár už raz v minulosti získal (2005). Naopak Argous môže pre Grécko vybojovať historicky premiérovú európsku trofej.

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL