Máj 2024
PUSŠPSN
5

W17 EHF Euro 2015

Cez víkend Final Four LM, favorit sa hľadá ťažšie


24.05.2012


Medzi štvorkou popri "známych firmách" z Kielu a Atletica Madrid aj "líšky" z Berlína a AG Kodaň


Víkendové vyvrcholenie ročníka 2011/12 môže už po štvrtýkrát vyniesť na výslnie pohárovej Európy Atletico Madrid (predtým Ciudad Real), Kiel sa môže stať majstrom tretíkrát. Zvyšné dva tímy - Füchse Berlín a AG Kodaň sa budú biť o premiérový titul, Kodančania v prípade úspechu môžu získať historicky prvý primát pre dánsky tím.

Atletico s cieľom potešiť  "nových" fanúšikov, Dáni sebavedomí
Švédsky tréner Kodane Magnus Andersson namiešal výbornú stratégiu už vo štvrťfinále, keď tím vystužený "navrátenými" reprezentantmi Joachimom Boldsenom, Mikkelom Hansenom či Kasperom Hvidtom a prešpikovaný Islanďanmi prešiel cez rekordného majstra Ligy majstrov a obhajcu FC Barcelonu. Vo frenetickej atmosfére na futbalovom štadióne Parken predčili jeho zverenci svetové All Stars z Katalánska 29:23 a v odvete im stačilo aj prehrať o tri góly. Teraz na Dánov čaká v semifinále All Stars podobného razenia - Atletico, ktoré sa pred sezónou presťahovalo zo Ciudadu Real do Madridu. "Sme dva tímy s podobnou charakteristikou. Kvalitná obrana a veľká palebná sila na spojke. Ak sme v niečom nad nimi, tak je to naša lavička, ktorá dokáže byť rozhodujúcim faktorom. Do Kolína ideme vyhrať. I keď má Atletico viac skúseností z vrcholu LM, my máme v rukách a nohách v poslednom čase dosť ťažkých zápasov na to, aby sme si z tohto faktu nerobili ťažkú hlavu," vyjadril sa pre oficiálnu stránku klubu sebavedomo Hvidt, ktorý mal možnosť ako hráč Portlandu San Antonio a FC Barcelony päť sezón pozorovať hru i káder Atletica. "Necháme srdce na palubovke a donesieme pohár domov pre našich fanúšikov, to je naším hlavným cieľom. Súper v semifinále je silný, s dobrou obranou a kvalitou na brankárskom poste. Eliminovali Barcu z ďalších bojov a to hovorí za veľa. Bude to ťažké, ale zdoláme ich," komentoval pred turnajom pivot Atletica Julen Aginagalde.   

Hladný Kiel, nečakaní pozvaní z Berlína sa "na party chcú ukázať hosťom" 
Jedno je isté, v tomto roku bude mať Nemecko znovu istého finalistu, V tom minulom si to nemecké kluby rozdali len v súboji o bronz. Zrejme s väčšou vervou sa za víťazstvami vyberie Kiel, ktorý je inak na úspechy zvyknutý, no po roku absolútnych suchôt má väčší hlad. Kiel bude mať okrem skúseností aj víťazstvá nad Füchse Berlín z tejto sezóny na svojej strane, svojho bundesligového soka zdolal v októbri minulého roka vo vypätom dueli uňho doma 33:32 a na konci marca na domácej palubovke úradoval jednoznačnejšie (36:28). "Líšky" sa budú spoliehať na akýsi nováčikovský elán, i keď vo svojich radoch rátajú aj medzinárodne obitých borcov. Berlínsky klub sa takto vysoko ešte nikdy nevyšplhal, svoje hranice už prekonal pomerne výrazne vyradením Veszprému Tomáša Urbana v osemfinále a Ademaru Martina Straňovského medzi najlepšími ôsmimi. Oba súboje boli tesné, v prvom mal nemecký tím navrch o gól, v druhom dokonca rozhodli v jeho prospech až góly na palubovke súpera. Pritom Berlín sa ledva prešmykol do vyraďovačky, v poslednom kole skupinovej fázy si uchránil jednogólové vedenie nad Silkeborgom v závere len za cenu červenej karty a "medveďom" z Čechova naopak ušla na konci muška pri remíze v Kielce. Pri opačných výsledkoch by postupoval ďalej ruský tím. "Keď budeme hrať catenaccio, ako Chelsea proti Bayernu vo finále futbalovej LM, máme šancu," priznal úlohu outsidera Final4 a požičal si prirovnanie z nedávneho vyvrcholenia inej LM vodca Berlínčanov Iker Romero, ktorý už s FC Barcelona trofej nad hlavu dvíhal. "Kiel má neuveriteľnú sezónu, ale keď chytí slabší deň a my sa po silnej obrane vyberieme do sústredeného útoku, máme šancu. V Kolíne sa chystala veľká párty, ale nik nečakal, že budeme pozvaní. Je čas ukázať sa ďalším hosťom," doplnila skúsená spojka.  

Na podujatí bude mať zastúpenie aj slovenská hádzaná, keď nedeľňajší "bronzový" súboj odpíska arbiterské duo spod Tatier Michal Baďura, Jaroslav Ondogrecula. 

Program EHF Velux Final4 2012:
sobota, 26. mája: 
Füchse Berlín - THW Kiel (15.15)
BM Atletico Madrid - AG Kodaň (18.00)
nedeľa, 27. mája:
zápas o 3. miesto (15.15)
finále (18.00)


slovaKhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL