Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

V boji o Londýn aj slovenské súperky z kvalifikácie ME


24.05.2012


Dánky hostia turnaj v Aalborgu, Chorvátky smerujú do Španielska. /foto dhf.dk/


Tucet ženských reprezentačných tímov z celého sveta sa cez víkend ocitne v ohni bojov o posledných šesť miesteniek na olympijský turnaj v Londýne. Dvanástka pozostávajúca z ôsmich európskych, dvoch panamerických družstiev a po jednom zástupcovi z Afriky a Ázie sa predstaví v troch turnajoch a v akcii budú aj dvaja súperi slovenských hádzanárok z kvalifikácie majstrovstiev Európy 2012 v Holandsku - Dánsko a Chorvátsko.


Z každého turnaja postúpi pod päť kruhov po dva najlepšie výbery a už v stredu 30. mája žreb v Národnom športovom centre v Crystal Palace rozdelí olympijských účastníkov do dvoch základných skupín. Už teraz majú účasť v britskej metropole istú Veľká Británia, Nórsko, Brazília, Angola, Kórejská republika a Švédsko.


Ak by postup ušiel najbližšiemu slovenskému súperovi z bojov o Európu Dánsku bola by to senzácia, severanky hostia na domácej palubovke v Aalborgu Rusky, Dominikánsku republiku a Tunisko, tréner Jan Pytlick späť do "zbrane" povolal aj dve nesmierne skúsené a úspešné esá Rikke Skovovú a Katrine Fruelundovú a vo všeobecnosti sa očakáva, že miestenky si podelia s Ruskami. Práve v deň žrebu turnaja OH však už budú Dánky v Považskej Bystrici čeliť zverenkám trénera Petra Sabadku, ktorých teoretická šanca na postup bude ďalej žiť iba v prípade senzačného víťazstva.


Suverénne líderky slovenskej kvalifikačnej skupiny z Chorvátska majú v suchu už pred záverečnými dvoma kolami účasť na ME 2012 a s veľkou pravdepodobnosťou sa už cez víkend budú môcť začať baliť aj do Londýna. V kvalifikačnej skupine v španielskej Guadalajare narazia na domáci tím, Argentínu a práve hostiteľky decembrového európskeho šampionátu Holanďanky.


Tretia skupina sa odohrá vo francúzskom Lyone a domáce to vôbec nebudú mať ľahké. Čakajú ich súboje s Rumunskom, Čiernou Horou a Japonskom. Rumunky do súťaže vstupujú ako bronzové medailistky minulého vydania ME a zostava Čiernohoriek sa nápadne podobá na Budučnost Podgorica, ktorá pred dvoma týždňami vyhrala Ligu majstrov.


Zloženie kvalifikačných turnajov OH 2012:
1. skupina (Lyon/Fr.): Francúzsko, Rumunsko, Čierna Hora, Japonsko
2. skupina (Guadalajara/Šp.): Španielsko, Chorvátsko, Holandsko, Argentína
3. skupina (Aalborg/Dán.): Dánsko, Rusko, Tunisko, Dominikánska republika


Nasadenie do košov pred žrebom turnaja OH 2012:


1. kôš: Nórsko, víťaz 1. skupiny
2. kôš: víťaz 2. skupiny, víťaz 3. skupiny
3. kôš: druhý z 2. skupiny, druhý z tretej skupiny
4. kôš: Veľká Británia, druhý z 1. skupiny
5. kôš: Švédsko, Brazília
6. kôš: Angola, Kórejská republika

slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL