Máj 2024
PUSŠPSN
4

W17 EHF Euro 2015

Kiel sa vrátil na európsky trón


27.05.2012


Nemecký bundesligista zavŕšil fantastickú sezónu a po triumfoch v domácej súťaži a v Nemeckom pohári pridal v nedeľu primát v Lige majstrov. Žezlo starého kontinentu prebral po dvojročnej pauze. /Foto: EHF/


Partia pod vedením trénera Alfreda Gislasona potvrdila na záverečnom turnaji Ligy majstrov - VELUX EHF Final Four v Kolíne pred 20.000 divákmi pozíciu papierového favorita a vo finále po výsledku 26:21 odsúdila úradujúcich vicemajstrov z Atletica Madrid opäť do úlohy korunných princov.

Tretiu priečku obsadil po boji dvoch absolútnych nováčikov v pohárovej Európe dánsky AG Kodaň, ktorý si poradil s ďalším nemeckým zástupcom Füchse Berlín 26:21 - stretnutie pískala slovenská rozhodcovská dvojica Michal Baďura a Jaroslav Ondogrecula. Obaja finalisti sa do záverečného duelu prebili až po veľkých semifinálových drámach - Kiel vyradil Berlín po najtesnejšom triumfe 25:24 a Atletico ukončilo ambiciózne sny dánskeho šampióna víťazstvom 25:23.

Najlepším strelcom celej sezóny sa stal Kodančan a aktuálne aj Hráč roka 2011 Mikkel Hansen s 98 presnými strelami. Slovenský krídelník Ademaru Leon Martin Straňovský obsadil ôsmu pozíciu s 80 gólmi a spojka Picku Szeged František Šulc dvanástu so 69 gólmi.

Finále LM: THW Kiel - Atletico Madrid 26:21 (13:10)
Kiel: Omeyer, Palicka - Andersson 7, Lundström, Sprenger, Ahlm 2, Kubeš, Reichmann, Zeitz, Palmarsson 3, Narcisse 2, Ilič 3/2, Klein 3, Jícha 6/2.
Madrid: Hombrados, Sterbik, Garcia - Roura 1, Källman 3, Markussen 1, Aguinagalde 3, Davis, Parrondo, Abalo 4, Rodriguez 1, Canellas 3, A. Entrerrios, Dinart, Lazarov 5.
Rozhodcovia: Nikolič, Stojkovič (Srb.), vylúčenia: 7:8, ČK: Parrondo za tri vylúčenia, 20.000 divákov.

Až do 20. minúty prvého polčasu sa zdalo, že hrdinom večera i celého finálového turnaja sa stane Kiril Lazarov. Macedónsky kanonier, ktorý v konečnom zúčtovaní zaostal za Hansenom iba o jediný gól, v úvode skvele nadviazal na svoju sobotňajšiu exhibíciu proti Kodani (11 gólov) a mal veľký podiel na miernom náskoku 9:7. Potom sa však stroj Atletica, ktoré by úspechy červeno-bielych pruhov mohlo po úspechu futbalistov v Európskej lige ešte viac zviditeľniť, zasekol a v nasledujúcich dvadsiatich minútach skóroval španielsky tím iba štyrikrát. Publikum vo vypredanej Lanxess Aréne, ktoré bolo jednoznačne na strane Kielu, burácalo pri početných zákrokoch Thierryho Omeyera. Práve hviezdny francúzsky gólman bol hlavným faktorom definitívneho obratu v dueli a skončil nakoniec s úctyhodnými 18 zákrokmi a úspešnosťou 46 percent. Atletico zostalo v závere dlžné svojej úspešného finišmana a dokázalo sa priblížiť iba na rozdiel troch gólov. Najlepší strelec zápasu Kim Andersson (7 gólov) ukončil svoje sedemročné pôsobenie na severe Nemecka a od novej sezóny bude obliekať dres AG Kodaň.

o 3. miesto: Füchse Berlín - AG Kodaň 21:26 (9:13)
Najviac gólov: Pevnov 5, Romero a Petersson po 4 - Ekberg, M. Hansen, Toft Hansen a Larsen po 4, rozhodcovia: Baďura, Ondogrecula (obaja SR), 7m hody: 6/3 - 2/2, vylúčenia: 3:4, 20.000 divákov.

Dánsky klub profitoval od úvodu z kvalitnejšieho spojkového radu a predovšetkým zo skvelých zákrokov veterána Kaspera Hvidta v bránke. Berlínčanom naopak chýbali sobotňajšie čary českého gólmana Petra Štochla a Silvio Heinevetter ho nedokázal zastúpiť. Líšky sa až do záveru snažili eliminovať troj-štvorgólové manko, no neúspešne. Jediný obhajca vlaňajšieho triumfu, bývalý Barcelončan Iker Romero sa tak tentoraz nedočkal ani bronzovej odmeny za inak prekvapujúci prienik medzi absolútnu elitu európskej scény.

slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL