Apr 2024
PUSŠPSN
25

W17 EHF Euro 2015

Do Londýna napokon všetci favoriti


29.05.2012


Holanďanky na olympijskej kvalifikácii nezvládli po výbornom úvode pokračovanie.


Po uplynulom víkende sú známi už všetci účastníci nadchádzajúcich olympijských hier v Londýne, zoznam štartujúcich sa zavŕšil po troch kvalifikačných turnajoch žien. Darilo sa favoritom, keď si miestenky do britskej metropoly vystrieľali z kvalifikačnej A-skupiny postúpili Čiernohorky a Francúzky, z "béčka" Španielky a Chorvátky a z C-skupiny podľa očakávania Rusky a Dánky. Znamená to, že obaja súperi Sloveniek z prebiehajúcej kvalifikácie o ME - Chorvátky i Dánky dokázali zaznamenať úspech. 

Pritom po piatku nevyzeralo všetko úplne ružovo pre Chorvátky, ktoré zlyhali v súboji s Holandskom (28:29). Potom však Holanďanky prehrali o štyri so Španielkami a práve tento výsledok bol kľúčový pre ich nepostup. Pri výslednom zúčtovaní troch tímov stačilo vyhrať v nedeľu Chorvátkam akokoľvek nad Španielskom, čo sa aj stalo a papierové predpoklady sa tak naplnili. "Ak chytíme svoj deň, dokážeme zdolať každého. Proti Holandsku šlo o naše psychické zlyhanie. Vedeli sme, že na Španielky, unavené po zápase s Holanďankami, potrebujeme zatlačiť v úvode a náš mierny náskok bol kľúčový pre ďalší priebeh," vyjadril sa po turnaji kormidelník Chorvátok Vladimir Čanjuga.  

V A-skupine si na Londýn popri postupujúcich robili zálusk aj Rumunky, no už po dvoch dňoch vytriezveli zo svojich ambícií. So zverenkami Oliviera Krumbholza prehrali v piatok o 5 a Balkánky, ktoré mali kostru kádra z víťazného tímu v LM Budučnosti Podgorica, im uštedrili až 11-gólovú prehru. V derby postupujúcich tímov si pripísali prestížnu výhru aj bez šetrenej kanonierky Bojany Popovičovej Čiernohorky.  

V "céčku" dostali Rusko a Dánsko súperky z Tuniska a Dominikánskej republiky a svoju úlohu zvládli. Najväčšie "bu-bu-bu" spravili Dánsku Tunisanky, ale v úvodný deň sa im podarilo vyhrať iba polčas 13:12 a zahrozili aj v druhom pri 19:17 i 26:24 pre Dánky. Severanky si kľúčový úspech postrážili, k čomu dopomohla aj červená karta pre tuniskú brankársku jednotku v druhom dejstve. "Veľký kompliment patrí tuniskému tímu, ktorý sa ani raz nevzdal. Ich veľká bojovnosť spravila drámu počas celých 60 minút a sme radi, že sme ju dokázali zvládnuť," povedal po zápase dánsky kouč Jan Pytlick

Žreb skupín sa uskutoční 30. mája v Londýne o 18.30 SELČ.    

Ženy: 
Veľká Británia (organizátor)
Nórsko (majster sveta)
Švédsko (po majstrovi Európy z Dánska najlepšie ženské družstvo na ME)
Kórejská republika (majster Ázie)
Angola (majster Afriky)
Brazília (majster Panameriských hier)
Francúzsko (cez OH kvalifikáciu)
Čierna Hora (cez OH kvalifikáciu)
Španielsko (cez OH kvalifikáciu)
Chorvátsko (cez OH kvalifikáciu)
Rusko (cez OH kvalifikáciu)
Dánsko (cez OH kvalifikáciu)

Muži:
Veľká Británia (organizátor)
Francúzsko (majster sveta)
Dánsko (majster Európy)
Kórejská republika (majster Ázie)
Tunisko (majster Afriky)
Argentína (majster Panameriských hier)
Švédsko (cez OH kvalifikáciu)
Srbsko (cez OH kvalifikáciu)
Španielsko (cez OH kvalifikáciu)
Chorvátsko (cez OH kvalifikáciu)
Maďarsko (cez OH kvalifikáciu)
Island (cez OH kvalifikáciu)

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL