Apr 2024
PUSŠPSN
24

W17 EHF Euro 2015

Majstrovská Iuventa na úvod WHIL 2012/2013 do Nitry


20.06.2012


Žreb 11. ročníka spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok (WHIL)


Po utorkovom vylosovaní Tipos extraligy mužov sa v bratislavskom hoteli Medium uskutočnil v stredu za účasti zástupcov všetkých klubov, predstaviteľov oboch národných zväzov a médií žreb 11. ročníka spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok (WHIL), ktorý bude mať znovu nepárny počet 13 účastníkov. Nie je medzi nimi žiadny nováčik. Úvodné kolo interligy sa bude hrať počas prvého septembrového víkendu (1. - 2. 9. 2012).

Ruka slovenského reprezentanta Miroslava Volenticsa rozhodla, že v 1. kole sezóny 2012/2013 sa stretnú tieto dvojice: HK Slovan Duslo Šaľa - ŠKP Piccard Senec, DHC Slavia Praha - DHK Baník Most, TJ Házená Jindřichov Hradec - HK Danlog Partizánske, UDHK ŠG Nitra - Iuventa Michalovce, Handball Club Zlín - DHK Zora Olomouc a TJ Sokol Písek - HK Britterm Veselí nad Moravou. Úradujúci český majster DHC Sokol Poruba má na úvod voľno.


WHIL sa v sezóne 2012/2013 bude hrať takisto ako vlani s 13 účastníkmi. Päť slovenských a osem českých družstiev sa v dlhodobej základnej časti stretne systémom každý s každým doma - vonku (dovedna 26 kôl), pričom všetci odohrajú po 24 zápasov. Do národného play-off na Slovensku postúpia štyri najlepšie tímy, ktoré utvoria semifinálové dvojice (1. - 4., 2. - 3.). Semifinále, finále a o 3. miesto sa hrá na tri víťazné stretnutia. V ČR bude po dlhodobej nasledovať nadstavbová časť, v ktorej sa osem družstiev rozdelí na dve skupiny (1. - 4. a 5. - 8.). V oboch skupinách sa bude hrať systémom každý s každým doma - vonku (každý odohrá šesť zápasov). Majster SR bude známy najneskôr 8. mája 2013, českého šampióna budú korunovať 12. mája 2013. Z tímov SR nezostúpi nikto a v ďalšej sezóne by k nim mal pribudnúť víťaz I. ligy žien, ak prejaví záujem. V Česku sa bude bojovať o udržanie v skupine o 5. - 8. miesto.


"Začíname druhú dekádu spoločnej súťaže, čo sa iným športovým odvetviam zatiaľ nepodarilo. Patrí za to vďaka zástupcom všetkých klubov. Veríme, že budeme v nastúpenom trende pokračovať," uviedol riaditeľ WHIL Peter Brunovský, ktorý sa potom vyjadril aj k otázke agentúry SITA ohľadom opätovného nenaplnenia počtu účastníkov zo SR aspoň na šesť. "Juniorka Michaloviec ako víťaz I. ligy žien nemohla uplatniť právo štartu, preto sme oslovili ďalšie dve družstvá z konečného poradia. Banská Bystrica a ani Inter Bratislava však neprejavili záujem o štart vo WHIL z ekonomických dôvodov. Táto súťaž je nadnárodná, má svoj štandard i požiadavky. Družstvá ešte nie sú pripravené a necítia sa na účinkovanie v nej. Takisto ako vlani sa v interlige predstaví 13 rovnakých družstiev, nebude hrať žiadny nováčik, a preto bude súťaž kvalitnejšia."


Dvojice 1. kola spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien (WHIL) 2012/2013 (1. - 2. 9. 2012):
DHC Sokol Poruba - voľný žreb
HK Slovan Duslo Šaľa - ŠKP Piccard Senec
DHC Slavia Praha - DHK Baník Most
TJ Házená Jindřichov Hradec - HK Danlog Partizánske
UDHK ŠG Nitra - Iuventa Michalovce
Handball Club Zlín - DHK Zora Olomouc
TJ Sokol Písek - HK Britterm Veselí nad Moravou


SITA




Fotogaléria




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL