Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Novým prezidentom EHF Brihault, dvaja Slováci v orgánoch EHF


23.06.2012


Volebný 11. kongres Európskej hádzanárskej federácie v Monaku priniesol očakávané prezidentské víťazstvo Francúza Jeana Brihaulta a dva diplomatické úspechy Slovenského zväzu hádzanej.


V maličkom kniežactve na brehu Stredozemného mora sa vo voľbách bojovalo o dôležité posty v štruktúrach riadiacej organizácej na starom kontinente.


Keďže Nór Tor Lian sa rozhodol nekandidovať aj do tretieho obdobia vo funkcii prezidenta a kandidatúre doterajšieho viceprezidenta Jeana Brihaulta sa nikto iný nepostavil, bola otázka nového vedenia vyriešená prakticky ešte pred voľbami. Brihaulta, ktorý v úlohe delegáta pred sedemnástimi rokmi v Trnave videl prestížny triumf Slovákov nad Španielskom, zvolili delegáti z 50 členských krajín dokonca až dvakrát. Najskôr aklamačne a následne po Francúzovej požiadavke aj v riadnej formálnej voľbe, v ktorej sa proti novému prezidentovi vyslovil iba jediný hlas.


Omnoho zaujímavejší bol súboj o viceprezidenta medzi Švédom Arnem Elovssonom a Nemcom Rainerom Wittem, skončil sa však jednoznačným triumfom pre severana. Výrazne sa zmenilo aj ďalšie zloženie výkonného výboru na čele so všetkými troma šéfmi komisií. Holanďana Jana Tuika, končiaceho pre dosiahnutie vekového limitu, vo vedení Súťažnej komisie nahradil Slovinec Leopold Kalin. Z rovnakého dôvodu odstupujúceho šéfa Metodickej komisie Čecha Františka Táborského vystriedal Poliak Jerzy Elias a doterajšieho predsedu Komisie plážovej hádzanej Maďara Lászlá Sinku v priamom dueli prehlasoval Nór Ole R. Jörstad. Ďalšími troma členmi exekutívy sa stali Dán Per Bertelsen, Islanďanka Helga Magnusdottirová a Čiernohorec Predrag Boskovič. Svoju pozíciu obhájil iba pokladník EHF Talian Ralf Dejaco.

Slovenský zväz hádzanej mal vo voľbách do jednotlivých orgánov dve želiezka v ohni a obe uspeli. Janku Stašovú opätovne zvolili za viceprezidentku ECA (Arbitrážneho súdu EHF) a do reprezentačnej komisie sa dostal generálny sekretár SZH Martin Simonides. "Sme šťastní, že sa nám podarilo zdvojnásobiť naše zastúpenie v EHF a k Janke Stašovej presadiť aj Martina Simonidesa do reprezentačnej komisie. Celkovo sa voľby vyvíjali podľa našich predstáv a azda až na jedinú výnimku nepriešiel kandidát, ktorého sme podporovali. Dúfame, že k diplomatickým úspechom slovenskej hádzanej sa v blízkej budúcnosti pridajú aj úspechy na športovom poli," vyhlásil prezident SZH Jaroslav Holeša. Simonides bude v komisii pracovať aj s legendárnym nemeckým trénerom Heinerom Brandom. "Bude to pre mňa určite veľká skúsenosť a teším sa na spoluprácu s veľkými osobnosťami v tejto komisii," prezradil.

V druhý deň kongresu sa rozhodovalo o dejiskách majstrovstiev Európy v roku 2016. Ženský šampionát mal po stiahnutí kandidatúry zo strany Turecka len jediného kandidáta - Švédsko. Severania privítajú ME v Štokholme, Göteborgu, Malmö, Helsingoborgu a Kristianstade 9.-21. decembra 2016. Mužský šampionát v rovnakom roku zavíta na doposiaľ "biele miesto" hádzanárskej mapy Európy. Poliaci vo voľbách suverénne zvíťazili na úkor Chorvátov a Nórov a ME chcú 17.-31. januára usporiadať v Gdansku, Krakove, Katowiciach a Lodži. ME juniorov (do 20 rokov) bude v roku 2014 hostiť dvojica rakpskych miest Linz a Traun a kadetov privítajú v rovnakom roku na poľskom pobreží Baltu v Gdansku a Gdyni. O rok neskôr sa ME do 17 rokov kadetiek uskutoční v mecdónskych mestách Skopje a Ohrid a o dejisku ME junioriek do 19 rokov v roku 2015 rozhodne exekutíva EHF až neskôr, keďže jediný kandidát Turecko sa svojej kandidatúry zriekol.

Počet členov EHF je po sobote už len 49, lebo Anglickému a Škótskemu zväzu ich členstvo zaniklo a obe krajiny bude reprezentovať Britský zväz hádzanej. 

slovakhandball.sk



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL