Máj 2024
PUSŠPSN
2

W17 EHF Euro 2015

Tatran na úvod kvalifikácie LM proti Rišonu LeZion


03.07.2012


Žreb kvalifikácie Ligy majstrov v hádzanej mužov 2012/2013


Hádzanárov Tatrana Prešov utorkový žreb vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) zaradil do 3. skupiny kvalifikácie Ligy majstrov mužov 2012/2013, v ktorej ich v semifinále čaká izraelský Maccabi Srugo Rišon LeZion a v prípade úspechu by vo finále bojovali o jedinú miestenku medzi elitu s víťazom z dvojice HCM Konstanca (Rum.) - SS Loacker Bolzano Südtirol (Tal.).

Prešovčania získali žrebom právo v termíne 8. - 9. septembra 2012 hostiť turnaj za účasti spomenutého kvarteta. Keďže však už vlani mali výhodu domáceho prostredia, dejiskom kvalifikácie tentoraz nebude ich Mestská hala, ale hrať sa napokon bude na pôde Konstance. Šarišanov zaradili pred žrebom do II. koša spolu s nórskym Haslumom a srbským RK Partizan Belehrad. Ich semifinálový súper mohol vzísť z III. koša, v ktorom okrem LeZionu boli aj HC Dinamo Poltava (Ukr.) a FC Porto (Portug.). Z I. koša mohli za súpera okrem Konstance dostať RK Sloga (Bosna a Herceg.), RK Metalurg Skopje (Maced.) alebo HC Dinamo Minsk (Biel.), s ktorými by sa však stretli až vo finále turnaja. V ňom pôjde o postup do skupinovej fázy LM. "Izraelský a taliansky tím sme si do skupiny želali, medzi tímami v I. koši nebol ľahký súper, ale napokon sme dostali hrateľného protivníka. Konstanca je síce účastník Ligy majstrov, vlani však uhrala v nej len dva body po výhre nad Metalurgom Skopje. Aj keď podľa mňa nemá taký dobrý káder ako pred troma rokmi, stále je to kvalitné družstvo. O Maccabi nemáme veľa informácií, ale malo by ísť o finančne zabezpečený klub s viacerými legionármi v kádri. Musíme byť však obozretní. Predpokladám, že tvrdším orieškom bude Konstanca, ale my sme v minulej sezóne ukázali naše schopnosti v súbojoch s kvalitnými tímami. Turnaj nebudeme môcť zorganizovať, lebo sme boli jeho usporiadateľmi už minulý rok. V Rumunsku sa hrá ťažko, domáci dokážu vytvoriť niekedy až neregulárne prostredie," povedal pre agentúru SITA k žrebu vo viedenskom sídle EHF manažér Tatrana Miroslav Šosták. Pre zaujímavosť treba dodať, že úradujúci slovenský šampión sa s HCM Konstanca stretol v sezóne 2008/2009. V osemfinále PVP síce vyhral doma 33:25, ale v odvete podľahol 20:31 a ďalej nepostúpil.


V kvalifikácii mužskej LM sa predstaví 18 klubov. Štvorica HSV Hamburg (Nem.), Saint-Raphaël Var Handball (Fr.), Bjerringbro-Silkeborg (Dán.), Orlen Wisla Plock (Poľ.) bude účinkovať na turnaji držiteľov voľných kariet a zvyšných štrnásť tímov rozdelil žreb do troch štvorčlenných skupín a jednej dvojice. V každej z týchto skupín sa 8. - 9. septembra bude hrať ako na turnajoch Final Four (semifinále a duely o umiestnenie) o jednu miestenku do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov. Zostávajúca dvojica družstiev si zmeria sily v dvojzápase play-off (5./6. a 8./9. 9.). Ďalej postupujú len víťazi skupín, resp. lepší z dua vo vyraďovacej časti. Družstvá na 2. a 3. miestach, resp. horší tím z dvojice v play-off budú pokračovať v účinkovaní v európskych pohárových súťažiach v 3. kvalifikačnom kole nového Pohára EHF, na posledné tímy zo skupín čaká 2. kvalifikačné kolo P-EHF.


Liga majstrov mužov 2012/2013 - kvalifikácia (8. - 9. 9. 2012, postupujú víťazi):
1. skupina: RK Sloga (Bosna a Herceg.), RK Partizan Belehrad (Srb.) FC Porto Vitalis (Portug.), RK Lovčen Cetinje (Č. Hora)
2. skupina: HC Metalurg Skopje (Mac.), Haslum HK (Nór.), HC Dinamo Poltava (Ukr.), Alpla HC Hard (Rak.)
3. skupina: HCM Konstanca (Rum.), Tatran Prešov (SR), Maccabi Srugo Rišon LeZion (Izr.), SSV Loacker Bolzano Südtirol (Tal.)
play-off (5. alebo 6. a 8./9. 9.): Besiktas JK Istanbul (Tur.) - Dinamo Minsk (Biel.)
W-skupina (držitelia voľných kariet, 8. - 9. 9.): HSV Hamburg (Nem.), Saint-Raphaël Var Handball (Fr.), Bjerringbro-Silkeborg (Dán.), Orlen Wisla Plock (Poľ.)


SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL