Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

Nórska obhajoba, Popovičová sa lúčila až po finále


12.08.2012


Nórky sa v základnej skupine trápili, napokon získali olympijské hádzanárske zlato


Pár prekvapení, ale napokon očakávaný víťaz. Aj to môže byť stručná charakteristika ženského hádzanárskeho turnaja na olympijských hrách v Londýne. Triumf z Pekingu napokon obhájili reprezentantky Nórska, ktoré zdolali v sobotňajšom finále príjemné prekvapenie olympijského turnaja z Čiernej Hory 26:23. Hráčky z bývalej juhoslovanskej republiky získali pre svoju krajinu prvú olympijskú medailu v ére samostatnosti pri treťom olympijskom štarte. Čierna Hora sa stala po Dánsku v roku 1996 prvým debutantom na ženskom hádzanárskom turnaji, ktorý postúpil do finále.

Nórky síce v úvode finálového duelu prehrávali, no potom sa dostali do vedenia a až do konca zápasu si udržiavali náskok. Čiernej Hore sa podarilo v 47. min vyrovnať na 19:19, ale najväčšie prekvapenie turnaja už šancu na väčší zvrat nedostalo. Zverenky Thorira Hergeirssona posledných 10 minút zvládli skvele a tesný náskok si udržali. Nórky, ktoré sa v základnej skupine olympijského turnaja trápili a dosiahli v piatich zápasoch len dve víťazstvá, sú zároveň aj úradujúce majsterky sveta a Európy. Najlepšou strelkyňou duelu sa stali desaťgólové Linn Jorum Sullandová a Katarina Bulatovičová. "Milujem strieľať góly, ale to nie je dôležité. Oveľa dôležitejší je tímový výkon a ten sa nám podaril. Milujem víťazstvá, sú krásnou odmenou za drinu. Toto zlato je veľmi ťažké, ale budem ho hrdo nosiť na krku. Neviem, či vôbec po tomto zápase zaspím. Zaslúžime si veľkú oslavu. Je to najväčší úspech, ktorý môžete v hádzanej dosiahnuť," povedala Linn Jorum Sullandová.

Čierna Hora sa do finále prebila po nečakaných víťazstvách nad vicemajsterkami sveta z Francúzska vo štvrťfinále a nad Španielskom v semifinále. Základ tímu tvorili hráčky víťaza Ligy majstrov Budučnosti Podgorica. Katarina Bulatovičová sa s 53 gólmi stala najlepšou strelkyňou olympijského turnaja. Hádzanárská ikona Bojana Popovičová sa lúčila po finále so svojou úspešnou kariérou. Tridsaťdvaročnú hviezdu mnohí považujú za najlepšiu hráčku uplynulého desaťročia, premiér Čiernej Hory Igor Lukšič ju označil za skutočnú legendu. Popovičová sa narodila v srbskom Niši, kariéru odštartovala ako jedenásťročná v HC Naisa-Niš. Ako jediná hráčka vyhrala Ligu majstrov s troma rôznymi klubmi. V rokoch 2004 až 2012 získala šesť trofejí so Slagelse, Viborgom a Budučnosťou Podgorica. Kariéru na klubovej úrovni ukončila v máji po víťazstve v európskej súťaži číslo jeden s Budučnosťou, v Londýne lúči s veľkou hádzanou. "Posledný zápas Čiernej Hory v Londýne bol pre mňa aj rozlúčkovým. Avizovala som to už dávnejšie. V kútiku duše som verila, že sa dostaneme ďaleko. Teraz sa trocha hnevám. Zlato sme mali na dosah. Pre nás je aj striebro veľkým úspechom. Ukázali sme, že sme hrdým národom, a Čiernohorci môžu byť na nás pyšní. Nadišiel čas, aby som skončila a začala novú životnú etapu," povedala Popovičová.

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL