Máj 2024
PUSŠPSN
10

W17 EHF Euro 2015

Straňovský s Barcelonou víťazom Španielskeho superpohára


10.09.2012


Hádzanár FC Barcelona-Intersport Martin Straňovský po víťazstve v Španielskom superpohári: "V ostatných rokoch platilo, že kto získal superpohár, nevyhral titul v domácej ligovej súťaži. Verím, že v tejto sezóne to tak nebude"


Slovenský hádzanársky reprezentant Martin Straňovský hneď od svojho prestupu do FC Barcelona-Intersport začal zbierať cenné trofeje. Po zisku Katalánskeho pohára, v ktorom jeho veľkoklub zdolal Granollers (28:20), sa môže pochváliť aj víťazstvom v Španielskom superpohári.

"V sezóne 2008/2009 som ešte v drese Ademaru León vyhral Ligový pohár v Barcelone, ale toto je môj doterajší najcennejší klubový úspech, najmä, keď sme ho získali na pôde nášho konkurenta," povedal na úvod rozhovoru pre agentúru SITA M. Straňovský. 

Barcelončania v sobotňajšom zápase Supercopa Asobal zdolali v Madride pred vyše 9000 zväčša domácimi divákmi miestne Atlético 34:31 (17:13). Tomuto tímu odplatili minuloročnú prehru zo súboja, v ktorom sa pravidelne stretávajú úradujúci španielsky šampión a držiteľ Kráľovského pohára. "Každý úspech je pre nás dôležitý. Keby sme nevyhrali, tak by nás to mrzelo. Na druhej strane po zisku superpohára nám takpovediac ´len´ ubudla jedna z predsezónnych mét. Väčšiu vážnosť majú triumfy v najvyššej domácej súťaži či Lige majstrov," vysvetlil novozámocký odchovanec, ktorý po sobotňajšom triumfe neabsolvoval so spoluhráčmi žiadne bujaré oslavy, na programe bola iba spoločná večera s rodinnými príslušníkmi. 

Straňovský prispel k triumfu dvoma gólmi. "Hral som celý zápas, hoci som dal len dva góly z dvoch striel. Raz som sa presadil klasicky z krídla a jeden gól som dal z protiútoku," prezradil šikovný krídelník, ktorý v stredu oslávi 27. narodeniny. 

Zverenci barcelonského trénera Xaviera Pascuala v stretnutí 27. ročníka domáceho superpohára po vyrovnanom úvode ušli svojmu súperovi sedemgólovou šnúrou zo 7:7 na 14:7, čo mohol byť rozhodujúci moment. Ivano Balič a spol. sa snažili odpovedať, Atlético znížilo v 38. min na 19:20, ale na obhajobu to nestačilo. 

"Vedeli sme, že to nebude jednoduchý zápas, hoci z Atlética odišli niektorí kľúčoví hráči. Na druhej strane získali posily ako napríklad Chorváta Baliča či Francúza Baracheta, takže sila tímu zostala. Navyše pred týždňom triumfovali na klubových MS, keď vo finále zdolali nemecký Kiel. Podľa mňa im citeľne chýbal brankár Šterbik, ktorý prestúpil k nám, ale proti svojmu bývalému tímu si v sobotu nezachytal. Do Madridu sme išli s cieľom vyhrať, my totiž v každom dueli hráme na víťazstvo. Mohlo by sa zdať, že keď sme si vypracovali vedenie 14:7, tak to bol rozhodujúci okamih, ale my sme o sedemgólový náskok rýchlo prišli. Súboj o superpohár sme však výborne zvládli takticky. Tréner nás z tejto stránky perfektne pripravil. Presne sme vedeli, čo súper na nás vytiahne. Madridčania vyrukovali na nás s osobkou na Sergeja Rutenku. Pripravovali sme sa však aj na túto alternatívu a pre tento prípad sme si nacvičili kombinácie," priblížil Martin Straňovský hádzanárske "El Clásico", ktorého slávnejšia podoba je medzi odvekými futbalovými rivalmi FC Barcelona a Realom Madrid. 

Hlavným ťahúňom "Barcy" bol Bielorus Sergej Rutenka, autor 12 presných zásahov, z ktorých dal 6 z pokutových hodov. "Keď ho bránili osobne, presadzoval sa najmä zo sedmičiek. Počas presiloviek však strieľal aj góly z hry, podal veľmi dobrý výkon," pochválil Straňovský spoluhráča, na ktorého nemajú dobré spomienky reprezentanti SR z júnovej II. fázy kvalifikácie MS 2013. 

Španielsky superpohár pätnástykrát putoval do vitríny katalánskeho klubu. "Sme radi, že sa nám podarilo revanšovať za vlaňajší neúspech, obzvlášť, keď sa druhý rok za sebou hralo na pôde Madridčanov. V ostatných rokoch platilo, že kto získal superpohár, nevyhral titul v domácej ligovej súťaži. Verím, že v tejto sezóne to tak nebude," zaželal si na záver prvý slovenský hádzanár, ktorý sa môže pochváliť Španielskym superpohárom. 

SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL