Apr 2024
PUSŠPSN
19

W17 EHF Euro 2015

Kukučka chce reprezentovať, Voriho absencia je pre Slovákov dobrá správa


28.09.2012


Peter Dávid (tréner hádzanárov SR): "V úvode kvalifikácie proti Chorvátom a Maďarom nie je čas na experimenty"


Hádzanári Slovenska začnú na prelome októbra a novembra svoje účinkovanie v kvalifikácii o postup na ME 2014 v Dánsku. Na stretnutia proti favorizovaným Chorvátom v Osijeku (31. 10.) a Maďarom v Prešov (4. 11.) nominoval kouč Peter Dávid 18-členný káder. O jeho zložení, ako aj o novinke z tábora najbližšieho kvalifikačného súpera, či náročnom úvode Grosswallstadtu v I. bundeslige poskytol Dávid rozhovor pre slovakhandball.sk.

 

V nominácii na prvé dva kvalifikačné zápasy ME 2014 proti Chorvátsku a Maďarsku ste stavili na osvedčené opory...

- V úvode kvalifikácie máme veľmi ťažkých súperov, navyše ligové súťaže sa len začali, takže nie je priestor na experimenty. Ten budeme mať v závere roka napríklad na Vianočnom pohári. Teraz máme pred sebou dva nesmierne náročné kvalifikačné súboje, z ktorých by sme chceli získať dva body. Bude to však veľmi ťažké.

 

Šancu prvýkrát dostávajú aj Ivan Kucharík a Miroslav Volentics, ktorí dosiaľ pod vašou taktovkou ešte nehrali.

- V Tipos extralige sú ťahúňmi bratislavského ŠKP. Mám informácie o ich výkonnosti, ktorú som konzultoval s mojím asistentom Jankom Kolesárom aj ich klubovým koučom Braňom Trandžíkom. Nomináciu si svojimi výkonmi zaslúžili. Kucharík je alternatívou na ľavú spojku, Volentics je dobrou voľbou na pravé krídlo.

 

Vo výbere je opäť Peter Kukučka, ktorý v júni odriekol štart v kvalifikácii MS 2013 proti Bielorusku pre naplánovanú operáciu, hoci krátko predtým pomohol svojmu klubu k zisku titulu. Chce reprezentovať?

- Hovorili sme spolu a on mi v našom rozhovore potvrdil, že veľmi rád príde do národného tímu, avšak musí byť zdravý. Vo štvrtok nenastúpil za svoj švajčiarsky klub Schaffhausen v Lige majstrov. Zatiaľ som nepátral po dôvodoch jeho absencie, ale dúfam, že nejde o nič vážne.

 

Tomáš Urban je zatiaľ hráčom Tatabánye, ale za maďarský klub nehráva a chce si nájsť nový angažmán. Nerobí vám to starosti?

- Robí a veľké. Je to pre mňa negatívne prekvapenie, že Tomáš v Tatabányi nehráva. Urbanov osud mi nie je ľahostajný, chceme mu pomôcť, aby niekde začal hrávať. Na jeho post pravého krídla máme ešte Volenticsa, zaskočiť môže aj Paľo Polakovič. Navyše v zálohe je tiež Tomáš Straňovský, ktorý má síce problémy s postrannými väzmi, ale môžeme ho kedykoľvek donominovať. Vlasto Fuňak nie je momentálne v ideálnej forme.

 

Chýbať bude aj Csaba Szücs, ktorý začiatkom septembra absolvoval operáciu zlomeného zápästia. Nie je šanca, aby sa dal do začiatku kvalifikácie do poriadku?

- On mal dlhší výpadok aj v závere uplynulej sezóny pre operáciu menisku. Keď sa už dostával do formy, opäť prišlo nešťastné zranenie. Pri všetkej úcte k Csabimu je veľmi ťažké nahradiť zápasovú prax. Stále je to ešte mladý hráč a bolo by to veľké riziko. Zatiaľ nevieme, kedy sa vráti na palubovky, ale aj v jeho prípade platí, že ho môžeme donominovať.

 

Zaregistrovali ste správy o údajnom konci reprezentačnej kariéry Chorváta Igora Voriho, pivota nášho najbližšieho kvalifikačného súpera?

- Podľa mojich informácií si dáva v národnom tíme určitú pauzu. Pri súčasnej vyťaženosti v reprezentácii a v klube HSV Hamburg sa mu ani nečudujem. Pre nás je to dobrá správa, že Chorvátsku bude chýbať taký kvalitný hráč. Aj na OH v Londýne stála chorvátska hra na Vorim, ktorý bol prakticky ich jediným pivotom. Jeho absencia znamená pre nášho súpera výraznú zmenu, ale kvalitné spojky zostali v chorvátskom tíme.

 

Ste trénerom bundesligového TV Grosswallstadt, ktorý po piatich zápasoch figuruje s jedným bodom na 16. mieste tabuľky. Po remíze v 1. kole prišli štyri prehry za sebou. Ako vnímate vaše súčasné postavenie?

- Máme veľmi ťažký žreb. Až do 9. kola máme veľmi náročných súperov, preto aj naše vedenie deklarovalo trpezlivosť. Každý bod, ktorý dovtedy získame, bude veľké plus. Zatiaľ máme len jeden, mojím želaním je, aby sme po 9. kole mali na konte aspoň tri. Verím, že motyka vystrelí už v nedeľu, keď privítame účastníka Ligy majstrov SG Flensburg-Handewitt.


slovakhandball.sk




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL