Mar 2024
PUSŠPSN
28

W17 EHF Euro 2015

Karabaticovci predstúpili pred súd


02.10.2012


V prípade uznania viny hrozí zapleteným do korupčného škandálu odňatie slobody do piatich rokov a pokuta vo výške 75 000 eur


Francúzska hviezdna súrodenecká dvojica Nikola a Luka Karabaticovci vypovedala v utorok pred súdom v súvislosti s korupčným škandálom, do ktorého je zapletených deväť hráčov špičkového klubu Montpellier Agglomération HB. Už v nedeľu zadržali celkovo 18 podozrivých ľudí vrátane 9 hráčov a partneriek bratov Karabaticovcov, z ktorých Nikola je dvojnásobný olympijský víťaz a majster sveta. Okrem dua súrodencov zatkli pri nedeľňajšej razii aj ďalšieho zlatého francúzskeho olympijského medailistu z Londýna Samuela Honrubiu, ako aj Slovinca Vida Kavtičnika, Mladena Bojinoviča zo Srbska a Tunisana Wissema Hmama.

Všetci obvinení hráči sa v utorok postavili pred sudcu pre obvinenia z korupcie v športe a podvodu. V prípade uznania viny im hrozí odňatie slobody do piatich rokov a pokuta vo výške 75 000 eur. Bližšie podrobnosti o súdnom procese zatiaľ nie sú známe. Bratia Karabaticovci pri príchode na súd pred médiami hovorili o svojej nevine a spochybnili obvinenia.

"Sú tu veľmi vážne podozrenia z nelegálneho stávkovania," vyhlásil ešte v pondelok prokurátor Brice Robin a dodal, že priateľka Luku Karabatica Jenny Priezová priznala, že podala stávku namiesto hráčov. "Potvrdila, že na tipovanie použila peniaze od Luku. Zároveň prezradila, koľko peňazí od neho dostala a koľko financií potom on za výhru zinkasoval." Podľa zdrojov francúzskych médií Priezovú prepustili z väzenia na kauciu 13-tisíc eur.

Podľa prokurátora na duel z 12. mája, v ktorom už istý šampión Montpellier prekvapujúco prehral v rámci 24. kola najvyššej francúzskej súťaže na palubovke Cesson Sevigne 28:31, stavili celkovú čiastku 87 880 eur, čo 40-násobne prevyšuje bežné vklady na takýto druh zápasu. Väčšina vkladov bola podaná približne v rovnakom čase dňa, pričom až 99,94 percent z nich bolo na polčasové vedenie outsidera Cesson Sevigne. Vyšetrovanie je zamerané na hráčov a ich príbuzných, pričom vedenie klubu a tréneri nie sú podozriví z nezákonnej činnosti.

V minulej sezóne bol spoluhráčom Karabaticovcov aj slovenský reprezentačný brankár Richard Štochl, ktorý však proti tímu Cesson Sevigne tiež nechytal. Predstaviteľov Francúzskej hádzanárskej federácie posledný škandál prekvapil. Bývalý reprezentačný tréner Daniel Costantini však niečo podobné očakával. Podľa jeho slov sú niektorí špičkoví hráči presýtení z úspechov a snažia sa o podobné výstrelky.

SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL