Apr 2024
PUSŠPSN
26

W17 EHF Euro 2015

V Trieri objavili Czanikovej kvality aj v ofenzíve


12.10.2012


Hádzanársku pivotku Andreu Czanik po prestupe do Trieru potešilo, že si na ňu spomenuli v Šali


Slovenská hádzanárka Andrea Czanik-Weibelová sa rýchlo adaptovala v najvyššej nemeckej súťaži. Od svojho letného príchodu zo Slovana Duslo Šaľa do DJK/MJC Trier sa rýchlo zaradila medzi opory družstva a darí sa jej aj strelecky. Tridsaťdvaročná pivotka nikdy nepatrila medzi kanonierky, ale v doterajších šiestich bundesligových dueloch strelila dovedna 25 gólov a vo svojom družstve je v tomto štatistickom ukazovateli druhá najúspešnejšia.

"Je to tu iné na Slovensku. Človeka si tu vážia, neznámi ľudia ma zastavujú na ulici, zaujímajú sa, chcú prehodiť pár slov. Pred mojím príchodom som počula o rôznych nie najlepších skúsenostiach s pôsobením v Trieri. Ja sa však nemôžem na nič sťažovať, vychádzajú mi maximálne v ústrety, darí sa mi, takže už len aby sme dosahovali lepšie výsledky," povedala v rozhovore pre agentúru SITA Andrea Czanik, ktorej družstvo momentálne figuruje v tabuľke na predposlednom 11. mieste. "Mali sme v úvode náročný žreb. V Nemecku sa dajú kluby v I. bundeslige rozdeliť na lepšiu a horšiu polovicu. My sa skôr sústredíme na duely s tými zo spodnej časti. Chceme aspoň doma povyhrávať zápasy a priniesť pár bodov zvonku."

Počas pôsobenia v tíme úradujúceho slovenského vicemajstra bola známa skôr ako špecialistka na defenzívu, šancu pri hre v ofenzíve dostávala len sporadicky. "Je to tak. V Šali som väčšinou hrávala už len v obrane, do útoku som sa dostala len pri kontrách. Pri prerušení hry som potom išla striedať. Prečo to tak bolo, to sa treba spýtať môjho vtedajšieho trénera Miša Lukačína. Som veľmi rada, že tu hrávam celé zápasy. Pred príchodom som sa bála, že s hrou v ofenzíve môžem mať problémy. Predsa len bundesliga je iná súťaž ako WHIL. Našťastie, obavy boli zbytočné. Strieľam v priemere štyri - päť gólov, vybojujem pár sedmičiek, takže s mojimi doterajšími výkonmi môžem byť zatiaľ spokojná," vysvetlila ´objavenie´ svojich schopností v útoku slovenská legionárka Trieru, ktorá si pochvaľuje najmä spoluprácu s Carolinou Schmeleovou, so 43 gólmi najlepšou strelkyňou DJK/MJC. Ťažia z toho obidve: "Vidíme sa doslova naslepo. Je to mladá hráčka, ale má veľmi dobrý cit pre hádzanú a na palubovke si rozumieme."

Czanikovú potešilo, že na ňu v Šali nezabudli. "Cením si, že si na mňa spomenuli v mojom bývalom klube. Zavolal mi šaliansky sekretár Ladislav Kovács, že sa dočítal o mojej víťaznej premiére v bundeslige," dodala skúsená hráčka, ktorá sa svojimi výkonmi núka do pozornosti reprezentačného kouča SR Petra Sabadku. V aktuálnom poradí strelkýň je zo Sloveniek pôsobiacich v I. bundeslige na tom najlepšie ľavoruká spojka majstrovského Thüringer HC Lýdia Jakubisová, ktorá s 30 gólmi v 6 zápasoch figuruje na 13. mieste.

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL