Mar 2024
PUSŠPSN
29

W17 EHF Euro 2015

Ženy SR o postup v Partizánskom, Švajčiarky chcú prekvapiť


29.11.2012


Hádzanárky SR od piatka do nedele v Partizánskom na turnaji 1. skupiny I. fázy kvalifikácie MS 2013


Naposledy pred sedemnástimi rokmi štartovali slovenské hádzanárske reprezentantky na vrcholnom svetovom či európskom podujatí v kategórii žien. V závere tohto týždňa začnú svoj ďalší pokus prebojovať sa na záverečný šampionát. V Partizánskom sa od piatka 30. novembra do nedele 2. decembra predstavia na turnaji 1. skupiny I. fázy kvalifikácie o postup na budúcoročné MS v Srbsku (7. - 22. 12. 2013). Súperkami Sloveniek v boji o jednu miestenku do II. kvalifikačnej fázy (play-off), ktorá je na programe 1./2. a 8./9. júna 2013, budú postupne Grékyne, Fínky a Švajčiarky. Stretnutia slovenského národného tímu sú vo vynovenej športovej hale v Partizánskom na programe od 18.00 h.

"V domácom prostredí chceme naplniť naše túžby - uspieť v každom z troch stretnutí, ukázať kvalitnú hádzanú a odvďačiť sa divákom, ktorí nás určite poženú dopredu. Vstup do turnaja je dôležitý, ale naša forma by mala vygradovať v jeho závere. Našich súperov nepodceňujeme, do každého súboja pôjdeme s pokorou a zároveň s cieľom zvíťaziť," uviedol pre agentúru SITA kouč SR Peter Sabadka. Najväčšími konkurentkami slovenských hádzanárok by podľa papierových predpokladov mali byť Švajčiarky, s ktorými si zmerajú sily až na záver turnaja. Reprezentantky krajiny helvétskeho kríža sa musia zaobísť bez viacerých hráčok. Noëlle Freyová, Nadja Wältiová a Sybille Schererová budú chýbať pre zranenia, Celiu Schneiderovú čaká dôležitý duel o záchranu v II. bundeslige. Trénerka Švajčiarska Marta Bonová povolala do kádra, v ktorom je päť legionárok z Nemecka vrátane dua Nicole Dinkelová - Karin Weigeltová z tímu FA Göppingen, aj 20-ročnú debutantku Riu Jugovicovú (Yellow Winterthur). "Bude to zaujímavý turnaj. Fínsko a Grécko sú približne na rovnakej výkonnostnej úrovni a pre nás sú to zdolateľné tímy. Slovensko je veľký favorit, ale ja verím môjmu družstvu. S dobrou taktikou by mohlo byť v hre aj prekvapenie," uviedla pre oficiálnu zväzovú stránku Marta Bonová.

Slovenky sa na turnaj pripravujú od nedele v jeho dejisku. Sabadka, ktorý nemôže počítať so zranenými Patríciou Wollingerovou a Simonou Szarkou, má k dispozícii 19-členný káder. Z neho 16 hráčok absolvuje v Partizánskom v závere týždňa kvalifikačné zápasy. V prvej fáze kvalifikácie MS 2013 účinkuje 15 tímov rozdelených do štyroch skupín, v ktorých sa bojuje o postup rozdielnymi spôsobmi. V 1. a 2. skupine sa o postupujúcich do play-off rozhodne v závere týždňa na turnajoch, v 3. a 4. skupine sa od októbra hrá systémom každý s každým doma - vonku a ich účastníci majú pred sebou posledný blok duelov.

Širšia nominácia hádzanárok SR na I. fázu kvalifikácie MS žien 2013:
brankárky: Martina Túrociová (HK Slovan Duslo Šaľa), Adriana Medveďová (Iuventa Michalovce), Simona Súlovská (HK Danlog Partizánske)
pivotky: Ivana Trochtová (HK Slovan Duslo Šaľa), Michaela Kovaličková (Iuventa Michalovce), Eva Minárčiková (HK Danlog Partizánske)
krídelníčky: Dagmar Stuparičová (SV Union Halle-Neustadt/Nem.), Simona Pileková (SG BBM Bietigheim/Nem.), Petronela Kováčiková (TV Grenzach/Nem.), Lucia Súkenníková (HK Slovan Duslo Šaľa), Zuzana Janšáková (HK Danlog Partizánske)
spojky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.), Alžbeta Tóthová, Katarína Dubajová (obe DHC Sokol Poruba/ČR), Monika Rajnohová (HK Britterm Veselí nad Moravou/ČR), Alžbeta Polláková (ŠKP Piccard Senec), Sofia Demajová (HK Slovan Duslo Šaľa), Klaudia Michnová (HK Danlog Partizánske), Marianna Rebičová (Iuventa Michalovce)

Realizačný tím:
tréner: Peter Sabadka
asistentka trénera a trénerka brankárok: Lenka Černá
videoanalitik a kondičný tréner: Ján Hianik
vedúci družstva: Peter Štefanec
masér: Dušan Kožehuba
lekár: Peter Sijka / Patrik Javorčík

Zloženie skupín I. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2013 žien v Srbsku:
1. skupina: Slovensko, Švajčiarsko, Grécko, Fínsko
2. skupina: Rakúsko, Holandsko, Slovinsko, Izrael
3. skupina: Bielorusko, Poľsko, Litva, Taliansko
4. skupina: Turecko, Portugalsko, Azerbajdžan

Program turnaja 1. kvalifikačnej skupiny (Partizánske 30. 11. - 2. 12. 2012):
piatok 30. 11.: Švajčiarsko - Fínsko (15.30 h), Slovensko - Grécko (18.00, rozhodujú Pechová a Vágvölgyiová z Maďarska)
sobota 1. 12.: Grécko - Švajčiarsko (15.30), Fínsko - Slovensko (18.00)
nedeľa 2. 12.: Grécko - Fínsko (15.30), Slovensko - Švajčiarsko (18.00)

SITA




SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL