Apr 2024
PUSŠPSN
20

W17 EHF Euro 2015

Slovenky v Partizánskom naplnili svoje túžby


03.12.2012


Slovenské hádzanárky budú mať možnosť zabojovať o MS 2013 v dvojzápase play-off


Hádzanárky Slovenska naplnili papierové predpoklady, ktoré ich pasovali za favoritky 1. skupiny I. fázy kvalifikácie budúcoročných MS v Srbsku (7. - 22. 12. 2013). Zverenky trénera Petra Sabadku naplno využili domáce prostredie a v Partizánskom nenašli premožiteľky ani v jednom z troch duelov. V závere uplynulého týždňa postupne zvíťazili nad Grékyňami 30:16, Fínkami 38:18 a v rozhodujúcom dueli aj nad Švajčiarkami 26:24.

"Pre nás to nebola žiadna povinnosť, ale túžba postúpiť, ktorú sme si splnili. Sme radi, že môžeme byť v ďalšej fáze kvalifikácie," uviedol pre agentúru SITA kormidelník SR.

Posledný krok k postupu bol podľa očakávania najťažší. Švajčiarky dokázali držať krok a Slovenky sa až v poslednej desaťminútovke výraznejšie odpútali. Po góle pivotky Ivany Trochtovej na 26:20 v 55. min sa zdalo, že je rozhodnuté, no v závere to bola takmer ešte dráma. Švajčiarky znížili na 24:26 a do konca zostávalo ešte 1:37 min. Počas zostávajúceho času sa však už stav nezmenil. "Prišlo chvíľkové poľavenie, možno aj úbytok síl, ale nemal som obavy. Vedel som, že to zvládneme. Dievčatá ukázali počas celého turnaja charakter a srdce. Hrali takticky disciplinovane, nátlakovo, spoliehali sme sa na kvalitnú obranu a výborný protiútok. Vyzdvihol by som tímový duch družstva, ktoré budujeme. Momentálne sú v ňom všetky hráčky, ktoré chcú reprezentovať. Dievčatá tvoria jeden tím, ktorý je schopný a ochotný bojovať za slovenské farby," pokračoval v hodnotení Peter Sabadka.

Z ďalších skupín I. fázy postúpili Holandsko (tiež využilo na turnaji domáce prostredie v Apeldoorne), ako aj Poľsko a Turecko, ktoré uspeli v konfrontáciách so súpermi systémom doma - vonku. Žreb II. fázy kvalifikácie je na programe v nedeľu 16. decembra v srbskom Belehrade počas záverečného dňa ME 2012 žien. Dvojzápasy play-off sú potom na programe 1./2. a 8./9. júna 2013. "Mám určité tajné želania. Uvidíme, čo prinesie priebeh európskeho šampionátu, v akej forme a zložení sa predstavia naši potenciálni súperi. Chystám sa ísť ich odsledovať, potom budeme múdrejší, koho by sme chceli a koho nie," dodal kouč Sabadka.

Konečné poradie na turnajoch I. fázy kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2013 v Srbsku (víťazi sa kvalifikovali do play-off):
1. skupina (Partizánske/SR): 1. Slovensko 6 bodov, 2. Švajčiarsko 4, 3. Grécko 2, 4. Fínsko 0
2. skupina (Apeldoorn/Hol.): 1. Holandsko 6, 2. Slovinsko 4, 3. Rakúsko 2, 4. Izrael 0
3. skupina: 1. Poľsko 12, 2. Bielorusko 8, 3. Taliansko 4, 4. Litva 0
4. skupina: 1. Turecko 6, 2. Portugalsko 4, 3. Azerbajdžan 2

SITA



SLOVAK HANDBALL
Reklamný partner reprezentačného družstva mužov Slovenska:
Emotion Retic
Reklamný partner reprezentačného družstva žien Slovenska:
Emotion Retic
Partner Extraligy:
Molten
Partner WHIL:
Molten
Reklamní partneri:
REHASPORT
Adidas
Mediálni partneri:
sport.sk
radio Sport
SITA
Huste TV
TASR
SLOVAK HANDBALL